Les claus del dia, per Antoni Bassas (17/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Obrim l’ARA amb la informació que 262 Mossos d’Esquadra volen deixar el cos policial i passar a les guàrdies urbanes de Barcelona, Lleida i l’Hospitalet. Entres les causes, addueixen dificultats per canviar de destinació i les condicions laborals.

2. A les pàgines de política informen dels contactes entre partits i entitats sobiranistes per respondre a la sentència del Suprem. Temen que la sentència arribi al juliol i encara no hi ha estratègia. Ernesto Ekaizer informa que el jutge Marchena no deixarà lliures els presos mentre deliberi, amb l’argument que a mesura que s’acosta la data de la sentència el risc de fuga augmenta.

3. Els eurodiputats electes a Espanya recullen avui l’acta a la Junta Electoral. Tots menys Puigdemont, Junqueras i Comín: al dirigent pres, perquè el Suprem no l'hi permet, i als exiliats, perquè haurien d’anar a Madrid. Ho valora el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch: "Ara resulta que els que són fora han d'anar a Madrid i al que ja hi és, l'Oriol Junqueras, no el deixen sortir per recollir la credencial. En què quedem? Sempre hi ha una excusa perquè aquells que han sigut elegits no puguin representar la gent que legítimament esperen que els representin. Ja n'hi ha prou d'esclafar la democràcia amb la burocràcia, des del govern de Catalunya això ho trobem inacceptable".

4.  Colau aprova el primer cartipàs municipal a l’espera de l’acord definitiu amb el PSC. Janet Sanz repetirà a Urbanisme i Joan Subirats serà el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura.

5. Hong Kong torna a sortir al carrer en una protesta rècord. La cosa extraordinària és que dissabte, en un intent d’apaivagar l'ànim, el govern de la ciutat va suspendre la tramitació de la llei d’extradició a la Xina. Doncs bé, ahir encara van sortir més manifestants al carrer per demanar la retirada definitiva del projecte de llei i la dimissió de la cap del govern.

6. L’Argentina i l’Uruguai es van quedar totalment a les fosques, i també una part del Paraguai. Es descarta el sabotatge i d'entrada s’atribueix l'avaria a una cadena fatal d’errors en el sistema de transport d’energia.

7. Ahir va ser enterrada la guitarrista Laura Almerich, la famosa Laura de la cançó del mateix nom de Lluís Llach. Però per exprés desig de l’artista, la cançó que va sonar va ser 'Aprendre'. Llach va conduir la cerimònia, molt commogut, en què en va fer una evocació personal, musical i política. Xavi Serra ho explica a la seva crònica.

Comiat emocionat de Lluís Llach a Laura Almerich

8. I en esports, doble pàgina per explicar que els germans Marc i Àlex Márquez van dominar ahir el Gran Premi de MotoGP i Moto2, respectivament, disputat a Montmeló. Tots dos encapçalen la classificació a les seves respectives categories. Marc Márquez a TV3: "L'estratègia continua sent igual, queden moltes curses al davant, és clar que tenim més avantatge i corres amb més tranquil·litat, i això hi ajuda molt, però hem de continuar amb la mateixa intensitat, dinàmica, provar de treballar de la mateixa manera i continuar evolucionant".

91.734 espectadors van anar al circuit de Montmeló.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF