Publicitat
Publicitat

Pere Navarro: “La proposta de Duran és una de les possibilitats a discutir”

El primer secretari del PSC assegura a l'ARA Bassas diu que la reforma de la Constitució "ja és damunt la taula"

Després del debat al Congrés, ¿segueix insistint que la solució és la federal?

Més que mai. Hem de trobar un camí que ens pugui unir a tots plegats.

Però no va quedar enterrada? Perquè el PP no en vol sentir a parlar...

Rajoy va dir alguna cosa de reformar la Constitució. I fa un any, quan nosaltres vam començar a parlar d’una reforma constitucional, ningú en volia sentir a parlar. Ara ja és un tema que és sobre la taula.

La proposta que va fer Duran i Lleida d’una disposició addicional, ¿seria acceptable pel PSC?

És una de les possibilitats. De totes maneres, nosaltres pensem que la nostra proposta de model federal és la millor, però el que demanem és una taula on puguem discutir totes les propostes.

En el seu federalisme, ¿hi té cabuda la possibilitat de votar per marxar quan es vulgui?

Hi té cabuda la possibilitat d’acordar les coses. No hi ha cap Constitució del món que reculli el dret a poder marxar. Quan alguna comunitat vol marxar de l’espai comú és que hi ha un problema, i això no pot solucionar-se a cop d’un article d’una Constitució, sinó parlant.

La majoria absoluta del Congrés no vol la federalització d’Espanya.

De moment hi ha un dels dos grans partits d’Espanya que està a favor d’aquesta federalització. Ja és molt. Hem avançat molt i continuarem avançant, no en tingui cap dubte.

¿Es va sentir prou representat amb Rubalcaba quan va dir que parlava en nom de PSOE i del PSC?

Fixi’s si és rellevant: és el primer cop que un secretari general del PSOE reconeix que el grup parlamentari socialista al Congrés de Diputats està format per parlamentaris del PSOE i parlamentaris del PSC.

Però, en canvi, pel grup d’IU, va sortir a parlar Joan Coscubiela. ¿No es va perdre l’oportunitat que un diputat del PSC hi intervingués?

Nosaltres volíem que fos el màxim responsable dels socialistes espanyols qui es comprometés amb aquesta visió d’Espanya. Que sortís Rubalcaba vol dir que tots els socialistes a Espanya estan compromesos amb aquesta proposta.

Què en sap de la reunió entre Rubalcaba i Duran i Lleida?

Parlen sovint i intenten avançar cap a la construcció d’aquesta nova Espanya, que ha de ser una Espanya respectuosa amb els diferents pobles que hi conviuen.

¿El PSC estarà en el consens de tirar endavant la llei electoral catalana?

El PSC vol una llei electoral que no sigui només cosmètica. Ha de permetre que els ciutadans puguin elegir directament els seus diputats a districte perquè sàpiguen clarament qui és el seu diputat.

En el seu llibre diu, gairebé com a frontispici: “Cal una altra Espanya”. ¿La immensa majoria dels espanyols són conscients d’això?

Cada vegada més. Volen progressar. Per millorar la nostra democràcia i les relacions entre els pobles d’Espanya cal una altra Espanya. El catalanisme polític mai ha fet una proposta només per a Catalunya.

També diu que no té tan clar si de la pròpia identitat se n’ha de derivar un programa polític. Jo em pregunto, què sinó un estat?

Per a mi la identitat és la capacitat i la voluntat de conviure, de compartir algunes coses, no ve només d’uns orígens, d’una història, sinó que ve d’aquestes ganes de voler compartir aquest espai de llibertat i de progrés.

Què en pensa de la decisió de la comissió de garanties del PSC d’expulsar de l’executiva Mohedano?

La comissió de garanties és independent de l’executiva del partit i respectem les seves resolucions.

¿Això és el que passarà també amb els altres tres diputats dissidents?

Jo no sé què passarà, és la comissió la que ha de prendre aquesta decisió. Jo no hi he influït, ni hi influiré.

21D
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF