EL JUDICI AL PROCÉS

Jaume Alonso-Cuevillas: “O hi ha un pacte secret d’ERC amb Sánchez o no entenc el sentit d’investir-lo”

Advocat de Carles Puigdemont i número 4 de JxCAT per Barcelona en el 10-N

Jaume-Alonso Cuevillas (Barcelona, 1961) es va donar a conèixer al gran públic quan va assumir la defensa de Carles Puigdemont des de l’exili. El seu pas a la política va arribar també de la mà del president com a cap de llista per Girona en les eleccions generals del 28-A i ara repeteix amb JxCat des del número 4 per la circumscripció de Barcelona.

Per què canvia la llista de Girona per la de Barcelona?

Els presidents Puigdemont i Torra m’ho demanen perquè JxCat no va obtenir bons resultats a l’àrea metropolitana.

Investiran Pedro Sánchez?

No, és ininvestible.

ERC ho hauria de descartar?

O hi ha un pacte secret que se m’escapa o no té sentit que cap independentista vulgui investir Sánchez.

Què hi aniran a fer, a Madrid?

A Madrid hem de ser-hi. Si no, el lloc l’ocuparà algú altre. I vull pensar que, un cop sigui investit, Sánchez canviarà de discurs.

¿Comparteix la reflexió de Gabriel Rufián, que diu que és poc o menys el mateix un mosso obrint el cap d’una persona en un desnonament que un Guàrdia Civil davant d’una urna?

Que no estigui tan preocupat per les enquestes. Amb aquestes reaccions, ERC veu que està baixant, perquè ha tingut una política molt erràtica. Com deia abans, o hi ha un pacte que se m’escapa o no entenc el sentit d’investir Sánchez a canvi de res, mentre t’insulta i t’humilia. Jo crec que la foto del 28-A no reflecteix la situació de l’independentisme.

Quina mena de pacte diu que hi pot haver entre ERC i el PSOE?

Sobre possibles indults posteriors, sobre unes condemnes més lleus... No ho sé. Ho desconec absolutament, però no entenc el paper de servilisme d’ERC amb el PSOE.

Sembla que el Tribunal Suprem descarta la rebel·lió. Què li sembla?

Som en un terreny polític i no jurídic. Aquí el primer que van fer va ser pactar la pena.

Els anys de presó?

Sí. El Suprem té molt clar que hi ha moltes possibilitats que Estrasburg acabi anul·lant la sentència i vol evitar que d’aquí cinc o set anys hi hagi una excarceració a partir d’una sentència d’Estrasburg.

Haurien pactat penes a la baixa?

El meu pronòstic és que les penes són d’entre vuit i dotze anys, la meitat del que demana la Fiscalia. Una manera de fer-ho és anar a la conspiració per rebel·lió, i l’altra, a la sedició. Si al final cau la rebel·lió, els costarà molt més justificar com han tingut càrrecs electes suspesos durant tant temps.

¿Llavors Puigdemont podria ser investit president?

Podria, però tindríem un altre problema: el Constitucional, ficant-se on ningú els demanava, va dir que la investidura ha de ser presencial.

Què implica la sedició?

La jurisprudència exigia que hi hagués un alçament tumultari de la gent, com a Hong Kong. És tan ampli, que manifestacions com la dels taxis o la PAH podrien ser sedició.

Després de la sentència, ¿un desnonament podria ser sedició?

Esclar. El risc és que, a partir d’ara, el dia que uns nanos ocupin el rectorat de la Universitat d’Oviedo protestant perquè han apujat les taxes i hi vagi la policia, els poden acusar de sedició. Això afecta no només els catalans, sinó tota la ciutadania espanyola. Està en joc la democràcia.

¿Si és sedició voldria dir que en relativament pocs mesos alguns presos podrien sortir en tercer grau?

La Fiscalia va demanar, també, que s’apliqués l’article 36 del Codi Penal, que impedeix el tercer grau fins que s’hagi complert la meitat de la condemna. Si no s’aplica, ja podrien estar en tercer grau.

Amb la sentència, ¿s’emetran les euroordres per als exiliats?

Automàticament no, però tot indica que s’emetran aviat.Bèlgica s’ho mirarà amb lupa, tot i que les euroordres es basin en el principi de “confiança mútua”. Però si intentes enganyar-los marcant la casella de corrupció perquè entreguin Puigdemont i se n’adonen, aquesta confiança segurament la perds. Per sedició no poden fer-ho, ho hauran de fer per malversació.

¿L’Estat estarà interessat en jutjar Puigdemont per malversació?

Potser després de la sentència ja sí. Els desmuntava tot l’edifici en construcció quan havien de fer el judici.

¿És possible que Puigdemont deixi Bèlgica i se’n vagi a un altre país?

No ho té previst. Si demanen malversació ens defensarem. L’entrega automàtica està descartada.

Quina ha de ser la reacció de l’independentisme a la sentència?

Fa temps que dic que hem posat massa expectatives en la sentència. Esperem que no prenguem mal, perquè, per descomptat, intentaran magnificar qualsevol protesta per dir que som violents.

Aleshores no canviarà res?

No canviarà cap marc legal, però sí un marc mental de la gent que encara continua confiant en la justícia espanyola. El nombre d’independentistes pujarà a partir de demà i la indignació i la protesta també. La independència és irreversible.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF