BARCELONA

El tramvia per la Diagonal es posa en marxa

Una de les promeses electorals d’Ada Colau era connectar el Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal, i va assegurar que dins dels seus primers 100 dies iniciaria el procés per tirar-ho encavant. Ahir, en el seu 98è dia com a alcaldessa, va encarregar dotze estudis tècnics. L’Ajuntament de Barcelona els ha demanat a la societat municipal Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA) per “garantir la viabilitat tècnica” de la unió dels dos tramvies.

El govern d’Ada Colau vol que aquesta connexió es faci per l’avinguda Diagonal per reduir el transport privat i incrementar la mobilitat sostenible. A més, vol que l’explotació d’aquest tramvia la faci una empresa pública. Els informes analitzaran, entre altres coses, quines instal·lacions tramviàries seran necessàries al llarg del traçat i on s’han de situar les parades perquè facilitin la connexió amb els altres transports públics.

Tant Jordi Hereu com Xavier Trias ja havien demanat informes similars durant el seu mandat per conèixer la viabilitat del projecte. Hereu també va apostar pel tramvia per la Diagonal, i el 2010 va proposar un referèndum perquè els ciutadans votessin entre dues opcions que incloïen la connexió dels tramvies. Els barcelonins, però, li van girar l’esquena i van votar la tercera opció, que era que la Diagonal es quedés igual. Un any després Trias es va convertir en alcalde i va anunciar la reforma de la Diagonal, sense tramvia -que ja s’ha executat-, per una decisió política.

I finalment Barcelona en Comú es va presentar a les eleccions amb la proposta contrària de Trias, i va guanyar. Segons el consistori actual, el desenvolupament d’aquesta infraestructura “aportarà més capacitat de transport públic i, per tant, nova demanda per a tramvia, busos, metro, FGC i Renfe”. Precisament, l’anàlisi de la demanda haurà de quantificar aquest increment i permetrà dimensionar correctament l’oferta i la configuració dels serveis.

Contractes a 991 euros al mes

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir els Plans d’Ocupació Municipal, que preveuen destinar 6,8 milions d’euros a contractar 640 aturats durant un període de sis mesos. Cent d’aquestes places estan reservades per a més grans de 40 anys amb baixa formació i per a més joves de 30. El govern de Colau preveu contractar aquests 640 aturats per a tasques com reforç escolar, divulgació en ateneus, dinamització d’esports al carrer, ecopaletes, suport a la gent gran en residències municipals, assistència a ancians en domicilis, agents de proximitat i assessors en desnonaments. Els contractats percebran un salari base de 991 euros mensuals per jornades de 37,5 hores setmanals, que es podran elevar fins als 1.343 euros en el cas dels oficials o fins als 1.400 euros en el cas dels tècnics, tenint en compte les capacitacions i la formació de cadascun.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF