13/09/2012

I malgrat tot, l'iPhone 5 només és un telèfon

3 min
Apple ha presentat al Centre Yerba Buena de San Francisco, els EUA, la sisena generació d'iPhone.

LONDRESNo havien passat ni deu minuts des que vam aterrar ahir a Londres i ja vam comprovar en persona fins a quin punt arriba l'interès del públic per l'univers d'Apple. En saber que érem periodistes que anàvem a un acte convocat per l'empresa de la poma, el xofer que ens hi portava des de l'aeroport no va parar d'interrogar-nos sobre les característiques del nou iPhone: que si crèiem que la pantalla seria més gran, que si es connectaria a xarxes de quarta generació, que si la càmera, que si... Un addicte a la marca que esperava treure'ns una informació que no tenia.

I és que la presentació del sisè model d'iPhone, que es podrà comprar a l'estat espanyol a partir del divendres 28, ha seguit el mateix patró d'altres llançaments d'Apple, precedits pel silenci total de l'empresa i la circulació de tota mena de rumors sobre les característiques del nou producte que han disparat les expectatives. Ahir es va confirmar que la majoria dels que recollíem dissabte passat a l'ARA tenien fonament.

El nou iPhone 5 representa la tercera generació del producte des del punt de vista de l'aspecte extern: la pantalla passa de 3,5 polzades a quatre, i conserva l'amplada però creix en alçada, de manera que hi ha espai per a una cinquena fila d'icones a la graella d'aplicacions. Tot i això, el nou model és un 18% més fi (7,5 mil·límetres de gruix) i un 20% més lleuger (112 grams) que l'actual, i supera així tots els seus competidors de gamma alta.

Els compradors de l'iPhone 5 podran disposar de prestacions que ja tenen els d'altres smartphones , però que probablement es faran més populars a partir d'ara. Per exemple, la càmera manté la resolució de vuit megapíxels, però permet fer fotografies al mateix temps que s'enregistra vídeo, i també facilita la creació d'imatges panoràmiques a partir d'una successió de fotografies. Apple també ha recordat que, de tant en tant, els telèfons es fan servir per parlar, i ha millorat substancialment la qualitat de so, incorporant un tercer micròfon que ajuda a reduir els efectes del soroll de fons. També s'ha adoptat el sistema Wideband-AMR de veu d'alta qualitat, que altres marques com Ericsson i Nokia ja tenien. Cal tenir en compte, però, que a les dues bandes de la comunicació hi ha d'haver telèfons compatibles i que també ho ha de ser la xarxa de l'operadora, cosa que a casa nostra només passa amb les antenes d'Orange a Barcelona.

Una altra prestació de l'iPhone 5 que també depèn de l'operadora i que els seus compradors d'aquí no podran fer servir és la compatibilitat amb xarxes mòbils LTE de quarta generació, que ofereixen velocitats nominals d'accés a internet fins als 100 megabits per segon. Però Apple ha adoptat una banda de freqüències que a Europa només existeix a Alemanya i al Regne Unit. Per tant, aquí ens haurem de conformar amb la velocitat HSDPA+ del model anterior, que també és la que permeten tots els seus competidors. En realitat, tampoc és tan greu, perquè les xarxes 4G no es desplegaran a l'Estat fins a l'any 2014, i aleshores Apple i la competència ja hauran tret nous models de telèfon.

Més sorprenent és l'absència de connectivitat per proximitat, amb el sistema NFC que fan servir els datàfons que la Caixa i altres bancs estan desplegant en comerços i que permeten pagar amb el telèfon mòbil. La falta de NFC sobta en veure la nova aplicació Passbook -inclosa en el sistema operatiu iOS 6, que arribarà de sèrie amb l'iPhone 5 i que es podrà aplicar als models més recents d'iPhone i iPad a partir del dia 19-, que serveix per guardar entrades d'espectacles, targetes d'embarcament i cupons de descompte.

Els nous dispositius presentats ahir per Apple -l'iPhone 5 i nous models d'iPod Nano i iPod Touch- adopten un connector de format diferent per carregar-los i sincronitzar-los. Es diu Lightning i té vuit contactes en comptes dels 30 del connector actual. Qui vulgui fer servir els accessoris que ja té haurà de comprar un adaptador, que té perspectives de convertir-se en el complement més venut dels pròxims mesos. Apple ha volgut suavitzar el tràngol recordant que ara el connector és reversible.

stats