Barça

Xavi fa marxa enrere i decideix quedar-se al Barça

L'egarenc ho ha decidit després de reunir-se amb Deco i Laporta

4 min
xavi hernandez i joan laporta avui a la ciutat esportiva, en la prèvia del partit contra el PSG a la lliga de Campions

BarcelonaXavi Hernández serà l'entrenador del Barça la temporada vinent. Així ho ha decidit el tècnic egarenc després de reunir-se amb el president Joan Laporta i el director de futbol del club, Deco. Finalment, ha acceptat fer marxa enrere i complir l'any de contracte que tenia signat. Aquest dijous està previst que el president en doni més detalls en una compareixença als mitjans oficials del club.

"Complirà l'any de contracte", han assegurat fonts del club a l'ARA, després d'una jornada maratoniana en què l'egarenc s'ha reunit primer amb Deco a la Ciutat Esportiva del Barça, en una reunió on també hi havia el seu germà Òscar. Després Xavi i Deco han agafat el cotxe i han fet una segona trobada a casa del mandatari blaugrana. A les nou del vespre ha arribat la fumata blanca, i s'ha confirmat així el gir de guió que s'estava gestant en les últimes setmanes.

Xavi havia anunciat a finals de gener, després de perdre 3-5 contra el Vila-real a Montjuïc, en una setmana en què el Barça també havia quedat eliminat de la Copa, que no continuaria com a entrenador. Això sí, aclaria que la renúncia seria efectiva a l'estiu, acabada la temporada, perdonant el curs 2024/24 que tenia signat. La dimissió també afectava la majoria del seu staff. Xavi va dir que, amb això, buscava un "canvi de xip, de mentalitat", i el temps li va donar la raó perquè fins a la setmana passada –en què l'equip va perdre contra el PSG i el Reial Madrid– el Barça es mantenia invicte.

Xavi, la solució més pràctica

La dificultat del Barça per contractar un nou entrenador, per les limitacions amb el fair play financer, i els dubtes sobre qui hauria de ser el seu substitut han pesat més que no pas la solució pràctica, la de mantenir un tècnic que ja tenia un altre any de contracte signat. El president havia exposat internament els seus recels amb la continuïtat de Xavi, de qui dubtava que tingués prou talent per mantenir-se en el càrrec. Que l'egarenc guanyés la temporada passada la Lliga i la Supercopa no eren mèrits suficients tenint en compte el joc i els resultats irregulars d'aquest curs, que finalment s'acabarà sense títols.

El debat sobre la continuïtat de Xavi havia provocat una divisió a la directiva, amb un bloc partidari de l'egarenc i un altre que s'inclinava pel canvi. Laporta va haver de posar pau i, apel·lant a la unitat, va insistir perquè fessin pinya. Finalment, ha guanyat el bloc continuista, on hi havia noms de pes com el vicepresident Rafael Yuste o el cunyat del president, Alejandro Echevarría, que a la vegada és amic íntim de Xavi.

El canvi de parer no es va produir d'un dia per l'altre. De fet, les últimes setmanes havia canviat el discurs al voltant de l'entrenador. En les seves aparicions públiques, Laporta passava d'un discurs molt escèptic –"Accepto que es quedi fins al final de temporada perquè és Xavi"– a unes paraules més amables amb l'entrenador –"Valoraré demanar que es quedi en funció de com acabi la temporada".

"Ens estan pressionant perquè continuem", asseguraven fonts del cos tècnic blaugrana a l'ARA. Tot estava pendent de la reunió que havien de mantenir Xavi, Laporta i Deco. L'egarenc també havia deixat la porta oberta a la continuïtat, explicant en roda de premsa que "res havia canviat" i que "de moment" es mantenia ferma la decisió de fer les maletes. En aquest canvi de guió també hi ha tingut a veure el seu equip, que d'aquesta manera mantindrà el seu lloc de treball al vestidor blaugrana.

La importància del relat

Un dels punts clau, per a Xavi, era que el Barça reconegués públicament el canvi de postura, que és precisament el que farà Laporta aquest dijous. Inicialment, l'egarenc havia pensat en agafar-se un any sabàtic, tot i que també li havien arribat propostes temptadores per agafar un altre equip, la temporada vinent. Per a Xavi era molt important el relat, la manera com s'explicava el gir de guió. Un canvi que també beneficia indirectament Laporta, que manté a la banqueta una figura molt estimada pel barcelonisme i que pot servir de paraigua si les coses van mal dades.

Mentrestant, l'alemany Hansi Flick ja ho tenia tot preparat per ser el seu successor. Era el candidat més ben posicionat per part de Laporta, i a qui ja s'havia sondejat el 2021, precisament abans que Xavi aterrés a la banqueta. El president és amic de Pini Zahavi, el seu agent, però li havia demanat que esperés perquè la decisió no era clara. El candidat predilecte del president era Luis Enrique, tot i que l'asturià ja va deixar clar que no trencaria el contracte amb el PSG, que expira el 2025. La tercera via era la de Rafa Márquez, entrenador del Barça Athletic. Però el president mai va veure amb bons ulls la seva candidatura, malgrat fer una bona temporada al filial, on està en posicions de play-off d'ascens.

Incògnites per resoldre

Tot i que Xavi continuï, encara queden moltes incògnites per resoldre. La primera fa referència al cos tècnic, ja que una de les peticions de la cúpula esportiva –sobretot de Deco– és que es retoqués part de l'staff per millorar la planificació tàctica i física de l'equip. L'altre dubte té a veure amb la plantilla de la temporada vinent.

Fa uns dies, Xavi i Deco ja es van reunir per parlar sobre la hipotètica continuïtat de l'egarenc. En aquella trobada Xavi demanava un esforç a l'àrea esportiva per poder reforçar l'equip, no a cost zero com en la majoria de les operacions dels últims anys, sinó fitxant primeres espases. La resposta de Deco va ser negativa, apel·lant precisament a les limitacions de tresoreria. Davant d'això, el director de futbol tenia coll avall que l'egarenc decidiria tocar el dos. Però la seva sorpresa va ser quan Xavi, després de pensar-s'ho, va dir que estava disposat a quedar-se encara que fos sense aquests reforços de primer nivell. Només demanava a canvi que, públicament, fos el club qui demanés que es mantingués en el càrrec, que és just el que s'ha acabat produint.

stats