Barça
Esports 16/11/2022

Xavi i Laporta, de bracet en el serial Dembélé

El club vol resoldre el seu futur, amb una renovació o una venda, abans que s'acabi la temporada

4 min
Ousmane Dembélé, imitant el gest d'Stephen Curry després de marcar un gol contra l'Almeria

BarcelonaSi fos per Mateu Alemany, Ousmane Dembélé no seria al Barça. El responsable de l'àrea de futbol del club va partir peres amb el jugador i amb el seu representant, cansat d'esperar una resposta en ferm, de les contradiccions de l'agent i que bloquegés la seva hipotètica sortida del conjunt blaugrana l'hivern passat. Però Alemany és un home de negocis i, malgrat cansar-se de tot plegat, va haver d'apartar la part personal per fer cas al que li manaven des de la llotja. El president Joan Laporta, que inicialment s'havia posicionat al seu costat i volia treure's de sobre el futbolista, va fer cas a la petició de Xavi Hernández, que el volia renovar. I així va ser com, el 14 de juliol, el Mosquit signava un acord per seguir jugant dos anys més al Camp Nou. Carpeta resolta? No. El serial tan sols va acabar la temporada i ara en toca una altra de pronòstic igualment incert.

Amb l'aturada de la Lliga pel Mundial el Barça aprofita per treballar la planificació esportiva. La d'aquesta temporada, on poden haver-hi moviments al mercat d'hivern, i la següent. I el nom de Dembélé torna a ser sobre la taula. L'extrem francès, que ja és a Qatar convocat amb la seva selecció, tindrà en les pròximes setmanes dues propostes per part del club. Una, per allargar el contracte més enllà del 2024. I l'altra, per convidar-lo a sortir l'estiu del 2023. "Ha de ser una opció o l'altra. El que no volem és que comenci la temporada 23/24 amb nosaltres tenint un únic any de contracte", expliquen des de les oficines. És exactament el mateix que volien fer l'estiu del 2021, però Dembélé es va lesionar –precisament amb França– i el seu cas va quedar encallat.

Ara arriba un nou escenari. Tal com va explicar l'ARA a l'estiu, quan el Barça va renovar Dembélé ho va fer amb unes condicions que li permetessin sortir amb certa facilitat del conjunt blaugrana. És a dir, amb una clàusula de 100 milions. Però, com informava Marca, la lletra petita afegia que si l'extrem volia marxar entre el juny i el juliol del 2023, la clàusula baixava fins als 50 milions. D'aquests, la meitat es quedarien al Camp Nou i l'altra meitat se l'embutxacarien el futbolista i el seu agent. De fet, des de l'àrea esportiva reconeixien que, fins i tot, podien vendre Dembélé al gener, just després del Mundial. Tot i que aquesta possibilitat s'havia refredat a petició de Xavi, perquè l'entrenador continua confiant en el Mosquit i no se'n vol desprendre. A més, no és titular amb França, per la qual cosa és complicat que es revaloritzi i que ploguin les ofertes a les oficines del Camp Nou.

La renovació de Dembélé i la clàusula per repartir-se els beneficis no eren debades. L'agent del futbolista, Moussa Sissoko, va estar reclamant una comissió milionària perquè l'extrem ampliés l'acord amb el Barça. Una comissió que, segons explica, se li va negar el 2017 quan va fitxar procedent del Borussia Dortmund. Però si fa cinc anys el club no s'ho podia permetre, el 2022 encara menys, ofegat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Per tant, si Dembélé se'n va, Sissoko s'omplirà les butxaques. Ara bé, el problema és si es queda: l'agent continua reclamant la seva part del pastís. "Mateu no li vol pagar ni un euro més. La comissió estàndard, del 5% o, com a màxim, del 10%. No més", asseguren des dels despatxos.

Laporta admet que el contracte de Dembélé no és una prioritat al Barça, ara mateix

Al Camp Nou saben que el contracte de Dembélé és un mal de queixal. La hipotètica sortida al gener està gairebé descartada i per això hi ha altres prioritats. "A l'Ousmane el tenim content, no hi ha pressa per tractar la seva situació", explicava Joan Laporta en una entrevista a RAC1, on parlava de les dificultats del club per fitxar degut al fair play de la Lliga. Als despatxos, fins i tot, s'han fet números per saber si es podia fer amb Dembélé el mateix que es va fer amb Umtiti l'hivern passat: una renovació amb un salari progressiu per guanyar marge salarial. Però són casos diferents, primer perquè l'extrem ja va accedir a rebaixar-se el sou a l'estiu, i segon perquè no hi ha amortització pel mig. Així, el marge que es guanyaria seria escàs.

El Barça s'ha posat com a termini el final d'aquesta temporada per resoldre, d'una manera o d'una altra, la situació de Dembélé. Mentre Mateu Alemany i l'àrea econòmica veuen en una hipotètica venda una opció de fer caixa, al vestidor el consideren una peça necessària. Quan l'hi han preguntat, Xavi ha continuat insistint en el mateix discurs: que és un jugador que s'ha de polir en l'àmbit tàctic, però que és una peça molt valuosa futbolísticament. Les xifres de gols i d'assistències del Mosquit avalen aquesta progressió: ha fet cinc dianes i ha repartit cinc assistències en els 20 partits que ha disputat –setze dels quals, de titular– aquesta temporada. La temporada passada, en 32 partits, només va ser titular en poc més de la meitat (18), va fer dos gols i va repartir 13 assistències.

Xavi vol que Dembélé es quedi. Mateu prefereix vendre'l per fer-ne caixa. Laporta, de moment, s'ha posicionat al costat de l'entrenador. El futbolista diu que està a gust al Barça, però el seu agent vol cobrar la comissió promesa i li buscarà una sortida a l'estiu. I l'afició, en funció del dia, tant té ganes de saltar al camp per abraçar-lo com per esbroncar-lo. La segona temporada del serial Dembélé tot just acaba de començar.

stats