Barça

Els pronòstics amb la lesió de Gavi amb Espanya són pitjors dels que s'esperaven

El jove migcampista del Barça té un trencament al lligament creuat del genoll dret després de caure lesionat amb la selecció espanyola

3 min
Gavi lamentant-se just després de lesionar-se el genoll.

BarcelonaPablo Páez Gavira, Gavi, és un futbolista amb un físic privilegiat. Té només 19 anys, competeix a l'elit des dels 16 i, malgrat estar encara en fase de creixement, el seu historial de lesions és extraordinàriament curt. No és un jugador propens a patir problemes musculars –com sí que li passa a Pedri, un altre jove del Barça– ni sol ser la primera opció per fer rotacions en els partits a priori menys importants. Conscient d'aquesta fortalesa, i també del caràcter competitiu del migcampista andalús, el seleccionador espanyol, Luis de la Fuente, el va alinear en el tràmit de diumenge contra Geòrgia. "Els bons jugadors no descansen mai", va dir en la roda de premsa postpartit, quan ja sabia que Gavi s'havia trencat el lligament creuat del genoll dret, una lesió que requerirà cirurgia i que el mantindrà fora dels terrenys durant tot el que queda de temporada, inclosa l'Eurocopa i els Jocs Olímpics.

Gavi, que no va poder contenir les llàgrimes quan es va veure greument lesionat, va aterrar a Barcelona de matinada ajudat d'unes crosses i aquest dilluns al matí ha anat a la Ciutat Esportiva del Barça, on s'han confirmat els pitjors diagnòstics. L'acompanyava el seu representant, Iván de la Peña, i l'esperava el cap mèdic del primer equip, Ricard Pruna. La conclusió després dels exàmens és que el futbolista de Villafranca y Los Palacios no estarà disponible per a Xavi fins a l'estiu que ve, perquè hi ha trencament total en el lligament creuat i serà necessari un pas pel quiròfan per curar-lo. També hi ha una afectació al menisc extern del mateix genoll, cosa que afegeix més complicació a la recuperació. El temps de baixa s'afinarà amb l'operació, però per a aquests casos es calcula que serà d'entre vuit i deu mesos. La prioritat serà que Gavi pensi des d'ara mateix en la pretemporada 2024-2025. Aquest curs, com vulgarment se sol dir, ja ha anat a les escombraries per als seus interessos.

El Barça està contrariat amb la lesió de Gavi perquè creu que l'staff de la RFEF no va calibrar bé l'estat del genoll del jugador després de rebre una entrada de Lochoshvili en el minut 20. El metge de la selecció, el veterà Óscar Luis Celada, li va donar llum verda perquè seguís jugant. Poc després, al 23', Gavi va demanar definitivament el canvi perquè el genoll li va tornar a fer un estrany.

El primer pas que el jugador haurà de seguir ara és la intervenció, que, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, serà a càrrec de l'especialista Joan Carles Monllau, el mateix que va operar Alexia Putellas fa poc més d'un any. La selecció d'aquest traumatòleg amb consulta a l'Hospital Universitari Dexeus no és casual. Confirma un canvi de criteri històric en els serveis mèdics del Barça, que durant lustres va confiar en Ramon Cugat per tractar les lesions greus de genoll. L'exresponsable del departament mèdic blaugrana, Ramon Canal (2006-2022), així ho estipulava. Després de la sortida de Canal, l'actual cap, Xavier Corbella, opta per Monllau. L'última lesió greu de genoll que va lamentar el Barça masculí va ser la d'Ansu Fati a principis de novembre del 2020. La recuperació del davanter hispanoguineà va necessitar quatre intervencions quirúrgiques i després es va veure afectada per dues lesions musculars associades.

Un gran maldecap per a Xavi Hernández

Perdre Gavi és un gran maldecap per a Xavi Hernández. L'andalús era, juntament amb Gündogan, el migcampista més utilitzat pel tècnic blaugrana, que ara haurà de trobar solucions a curt termini davant un calendari que fa pujada en les pròximes setmanes amb els partits de Lliga contra l'Atlètic de Madrid i el Girona i el compromís contra el Porto a la fase de grups de la Lliga de Campions, clau per dirimir quin dels dos equips serà primer i tindrà un sorteig més senzill per als vuitens de final de la màxima competició.

El virus FIFA, sense pietat

El Barça ha patit moltes lesions aquest curs, i just ara semblava que estava aconseguint recuperar-se. Jugadors com De Jong i Sergi Roberto encara són baixa en un equip que perd una peça clau de l'equip de Xavi. El Barça, doncs, veu com l'ataca el virus FIFA i podria perdre uns quants mesos un dels seus millors jugadors. També el Madrid està molest amb les lesions de jugadors seus amb les seleccions, ja que ha perdut Vinícius i Camavinga.

Segons la normativa del futbol, si Gavi es perd tota la temporada, el Barça podria fitxar un jugador fins a finals d'aquest curs per ocupar el seu lloc, sempre que cobri menys que el futbolista andalús.

stats