Futbol - Primera Divisió
Esports 22/05/2023

El Reial Madrid denuncia a la Fiscalia els insults racistes a Vinícius

El davanter del Reial Madrid va abandonar la gespa desitjant el descens al València després de ser expulsat

Ara
5 min
Vinicius en el moment de rebre els insults

BarcelonaEl partit més calent de la Lliga es va jugar ahir a Mestalla. La victòria local, assolida per 1-0 gràcies a un gol de Diego López a la primera part i que suposa un pas clau del València per a la permanència a Primera, va quedar en segon pla pel protagonisme no esportiu de Vinícius Júnior. El davanter del Reial Madrid va amenaçar amb abandonar la gespa a la segona part després de rebre insults racistes des de la zona d'aficionats més radicals del conjunt xe. "Has sigut tu!, has sigut tu!", repetia el futbolista blanc una vegada i una altra mentre assenyalava amb el dit la persona que li havia proferit uns qualificatius lamentables. El partit es va aturar durant més de 10 minuts i no es va reprendre fins que no es va demanar per megafonia el cessament immediat d'aquestes actituds. No és la primera vegada que l'internacional amb la canarinha pateix per aquest motiu.

Al temps de descompte, Vinícius, que estava molt calent per tot el que havia passat, va ser expulsat amb vermella directa a instàncies del VAR per agredir Hugo Duro després d'una tangana a l'àrea de Giorgi Mamardashvili. En el moment d'abandonar la gespa, el brasiler es va retirar aplaudint irònicament i dirigint-se a la graderia de Mestalla amb dos dits de la mà i un gest de descens, fet que va provocar la reacció airada de la banqueta del València. "No ha estat gens encertat amb aquest gest, però és igualment cert que a Vinícius se li falta el respecte a tots els estadis", va reflexionar el seu company Dani Ceballos a la fi d'un partit que va durar quasi 105 minuts per tot l'afegit que va haver d'aplicar el col·legiat De Burgos Bengoetxea, que diumenge passat ja va haver de lidiar amb el polèmic final del derbi barceloní a Cornellà-El Prat.

A la sala de premsa, l'entrenador del Madrid, Carlo Ancelotti, va mostrar el seu punt de vista sobre la seqüència de Vinícius amb els insults racistes. L'italià, que està en entredit per l'eliminació europea a mans del Manchester City, va esclatar: "No es pot jugar a futbol així. És massa greu. Tiren una pilota de la graderia a la gespa, insulten Vini tota l'estona i després li treuen la vermella a ell. El 2023 no hi pot haver racisme [...] Tot l'estadi li ha cantat «mico» i hi ha d'haver un protocol si passa una altra vegada. S'ha de denunciar i aturar el partit".

Polèmica entre Vinícius i Tebas

Més tard, el mateix Vinícius va publicar un post contundent a Instagram: "El premi pels racistes ha estat la meva expulsió. No és futbol, és LaLiga". Aquest missatge el va ampliar poc després en un altre post d'Instagram i en un tuit: "No va ser la primera vegada, ni la segona, ni la tercera. El racisme és normal a LaLiga. La competència creu que és normal, així que la Federació i els oponents ho animen. Ho sento molt. El campionat que una vegada va pertànyer a Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano i Messi, avui pertany als racistes. Una bella nació, que em va donar la benvinguda i m'encanta, però que ha acceptat exportar la imatge al món d'un país racista. Perdó als espanyols que no estan d'acord amb això, però al Brasil avui Espanya és coneguda com un país de racistes. I, lamentablement, amb tot allò que passa setmanalment, no tinc com defensar-ho. Estic d'acord. Però soc fort i aniré fins al final amb els racistes. Encara que estigui lluny d'aquí".

La resposta per part de Javier Tebas, el president de LaLiga, no va trigar a arribar també en forma de tuit: "Ja que aquells que haurien de fer-ho no t'expliquen què és i què podria fer LaLiga en els casos de racisme, hem intentat explicar-t'ho nosaltres, però no t'has presentat a cap de les dues dates acordades que tu mateix vas demanar. Abans de criticar i injuriar a LaLiga, és necessari que t'informis adequadament, Vinícius. No et deixis manipular i assegura't d'entendre bé les competències de cadascú i el treball que anem fent junts".

Però l'enganxada entre Tebas i Vínicius no va acabar aquí. El davanter brasiler va respondre al president de LaLiga citant el seu tuit: "Una vegada més, en lloc de criticar als racistes, el president de LaLiga apareix a les xarxes socials per atacar-me. Per més que parlis i fingeixis no llegir, la imatge del teu campionat fa estremir. Mira les respostes a les teves publicacions i t'emportaràs una sorpresa. Ometre't només et fa igual als racistes. No soc el teu amic per parlar de racisme. Vull accions i càstigs".

Les aigües tampoc s'han calmat un dia després i aquest matí hi ha hagut contrarèplica de Tebas mitjançant un altre tuit: "1) Ni Espanya ni LaLiga són racistes, és molt injust dir això; 2) Des de LaLiga denunciem i perseguim el racisme amb tota la duresa dins de les nostres competències; 3) Aquesta temporada s'han denunciat nou vegades insults racistes (vuit han estat per insults contra Vinícius). Sempre identifiquem els energúmens i elevem la denúncia als òrgans sancionadors. Dona igual que siguin pocs, sempre som implacables; 4) No podem permetre que es taqui la imatge d'una competició que és sobretot símbol d'unió entre pobles, on més de 200 jugadors de raça negra en 42 clubs reben cada jornada el respecte i l'estima de tota l'afició, sent el racisme un cas extremadament puntual (nou denúncies) que erradicarem".

El Reial Madrid denuncia els fets a la Fiscalia

Aquest dilluns, el Reial Madrid ha anunciat en un comunicat que ha denunciat els fets a la Fiscalia General de l'Estat. "El Reial Madrid mostra la seva més enèrgica repulsa i condemna els fets succeïts ahir contra el nostre jugador Vinícius Junior", comença el text. "Aquests fets constitueixen un atac directe al model de convivència del nostre Estat social i democràtic de dret. El Reial Madrid considera que aquests atacs constitueixen, a més, un delicte d'odi i, per això, ha presentat la corresponent denuncia davant la Fiscalia General de l'Estat, en concret davant la Fiscalia contra els delictes d'odi i discriminació, per tal que s'investiguin els fets i es depurin responsabilitats", segueix.

Mamardashvili, heroi amb tres aturades decisives

Enmig de la tempesta, el València va aconseguir una victòria vital per continuar a Primera una temporada més. El conjunt de Rubén Baraja va rendibilitzar la diana del jove Diego López a la primera part i es va dedicar a defensar la renda a la segona. La tasca d'Almeida i Nico González al mig del camp va ser tan encomiable com la contundència defensiva de Cömert, Foulquier o Gayà. Amb tot, el Madrid va disposar de fins a tres oportunitats de gol en el tram final –de Valverde, Kroos i Benzema– que van demanar la intervenció decisiva de Mamardashvili. Sobretot la primera, a boca de canó, li va valer al porter georgià per endur-se el premi MVP del partit. Amb aquest triomf, el València es distancia cinc punts de la zona de descens, que ara mateix delimita el Valladolid amb 35.

stats