Tenis
Esports 02/11/2023

L'última pista sobre la misteriosa desaparició de la tenista Peng Shuai

Han passat dos anys des que va denunciar abusos sexuals d'un exvicepresident de la Xina

3 min
Peng Shuai el gener de 2020

BarcelonaDos anys després de denunciar els abusos sexuals que va patir per part de l'exvicepresident de la Xina Zhang Gaoli, la tenista Peng Shuai continua desapareguda. L'última pista sobre la seva misteriosa localització la va donar fa uns dies Yao Ming, exestrella de la NBA i amic personal seu. L'actual president de la federació de bàsquet xinesa va reconèixer durant un viatge als Estats Units que va sopar amb ella fa dos mesos i que es troba bé. No va donar més detalls.

La denúncia de Shuai a Gaoli, un alt càrrec del Partit Comunista, va provocar que l'Associació de Tenis Femení (WTA) suspengués l'organització durant dos anys del Torneig de Pequín, conegut popularment com el China Open. El mes passat, però, el campionat es va reprendre amb normalitat. La polonesa Iga Swiatek es va imposar a la russa Liudmila Samsonova en la final.

Des de la seva desaparició, poques són les persones que han pogut parlar amb Shuai. "És com si fos un fantasma", alerta Sean Ingle, periodista del Guardian. Quan necessitava justificar l'aixecament del seu veto a la Xina, Steve Simon, director executiu de la WTA, va assegurar que la tenista està localitzada. "Ens han dit que està fora de perill i sabem on és", va dir. El seu discurs no acaba d'aclarir gaires coses. "Vam ser molt durs amb la Xina. Vam adoptar mesures que molt poques empreses han pres respecte a aquest país. Una decisió correcta i que tornaríem a prendre. Dos anys després no hem vist el progrés que li demanàvem a la Xina, però era hora de canviar l'enfocament. Volem continuar defensant els interessos de Peng Shuai i fer canvis significatius per resoldre la situació", va argumentar.

Reunió telemàtica de Thomas Bach i Peng Shuai

Poc després de la seva denúncia, Peng es va reunir amb Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional, però molts observadors internacionals van qualificar la reunió de muntatge. La trobada va ser telemàtica i tan sols va durar 30 minuts. "Ens va dir que es troba bé, que viu a la seva casa de Pequín i que vol que es respecti la seva privacitat", va resumir el COI. L'última vegada que va ser vista en públic va ser durant els Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín 2022, quan va presenciar en directe algunes proves.

La tenista va atorgar una entrevista a L'Équipe per desmentir els abusos, explicar que tot va ser un malentès i negar que estigués desapareguda. Un dels periodistes que va parlar amb ella, Marc Ventouillac, va posar en dubte la llibertat de moviments de Peng. La conversa va estar en tot moment controlada, va ser traduïda per un funcionari xinès i la tenista no va respondre a la pregunta de si podia moure's lliurement.

"En les urpes de la por"

Després de molts anys de patiment, Peng Shuai va fer públics el 2 de novembre del 2021 els abusos sexuals que va patir per part de l'exvicepresident del país. La tenista va denunciar l'exmandatari a través de Weibo amb un missatge colpidor que el govern del seu país va censurar i eliminar de les xarxes quan la notícia va agafar notorietat mundial. El govern xinès va esborrar tots els resultats de les cerques a internet que implicaven els dos protagonistes.

La tenista va explicar que fa nou anys va ser forçada per Zhang a mantenir relacions sexuals amb ell. "Tenia molta por. Aquella tarda, al principi, m'hi vaig negar. No podia deixar de plorar. En les urpes de la por i la confusió [...] vaig cedir i vam tenir sexe", va explicar. Peng havia mantingut en secret aquesta situació fins i tot quan, temps més tard, ella i Zhang van formalitzar la seva relació. En el comunicat també explicava que la dona de Zhang estava al corrent de la infidelitat del seu marit, i que la relació feia tres anys que durava, justament fins a la setmana abans de la denúncia, quan, després d'una discussió, Peng i Zhang es van separar.

stats