Barça

Teories de la conspiració, canvi de model i depurar responsabilitats: els candidats es posicionen sobre el Barçagate

Laporta, Font i Freixa celebren el segon i penúltim debat abans de les eleccions a la presidència de l'entitat blaugrana

i
Albert Nadal
5 min
Laporta, Font i Freixa, distesos abans del debat organitzat pel Grup Godó

La detenció de l'expresident Josep Maria Bartomeu arran del cas Barçagate ha protagonitzat l'inici del segon debat entre els tres candidats a la presidència del Barça –Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa–, celebrat a l'Auditori 1899 del Camp Nou i en el qual s'han mostrat les discrepàncies de parer i universos entre els aspirants a governar el club.

"La imatge del club queda danyada una altra vegada, però per a nosaltres és un exemple més de la necessitat urgent de girar full i de canviar de model de club. És un problema estructural que ve de fa dècades. El president del club se'n creu el propietari", ha arrencat Víctor Font en el debat organitzat pel Grupo Godó aquest dimarts. Una interpretació que no ha compartit Laporta: "Això no té a veure amb el model de club, sinó amb actuacions impròpies de persones". L'expresident blaugrana ha afegit que "si hi ha responsabilitats s'hauran de depurar", i també ha afirmat que "és bo no prejutjar i esperar a veure com evoluciona el procés".

Toni Freixa és qui ha anat més enllà; ha donat a entendre que hi pot haver algun interès amagat darrere de tot plegat. "La presumpció d'innocència ha d'anar per davant de tot, però que això passi la setmana de les eleccions, sense que la jutgessa hagi requerit les detencions i mentre la recerca està sota secret de sumari, és estrany". Font ha continuat la seva valoració de tot plegat i ha insistit que "cal construir un nou model de club perquè no es torni a repetir". El candidat de Sí al Futur també ha recordat que amb el Barçagate a ell –com a Laporta– se'l va difamar "amb diners dels socis" i també ha enviat un dard a l'expresident blaugrana entre el 2003 i el 2010 etzibant-li que durant el seu mandat també es "van usar diners del club per investigar directius".

D'aquesta manera han començat les pugnes entre els tres candidats, en un debat que ha continuat sobre el rol del lideratge que ha de tenir el nou president perquè no es malmeti més la imatge del club. En aquest sentit, Font ha dit que no vol un Barça dirigit per un macho alfa, sinó amb una estructura preparada i lideratges compartits. Laporta li ha retret que, amb un organigrama i presentant powerpoints no n'hi ha prou per comandar el club, sinó que cal un "lideratge fort i convincent". El candidat d'Estimem el Barça ha afegit que compta amb gent com Rafa Yuste, que, quan era el seu vicepresident esportiu, va ser determinant en la decisió de comptar amb Pep Guardiola per dirigir el primer equip. Per la seva part, Freixa ha afirmat que el "presidencialisme" és una "deficiència" per al club.

Laporta: "Si guanya les eleccions un altre candidat, Messi no es quedarà"

També hi ha hagut foc creuat en el moment de parlar sobre la continuïtat de Messi al Barça. Laporta ha tret pit i ha assegurat que està convençut que, "si guanya les eleccions un altre candidat, Messi no es quedarà". Respecte a la seva proposta per convèncer l'argentí: "Se li haurà de fer una proposta que sigui realista amb l'economia del club. Segurament no podrem competir amb les ofertes d'altres clubs, però sé que Messi no es guia pels diners, sinó pel projecte esportiu, per acabar la carrera al cim. Això és el que li volem proposar. Tinc molt bona relació amb ell". I, aquí, Laporta ha enviat un dard cap a Freixa: "Crec que Messi no va quedar gaire content de la teva gestió quan vas ser al club. Li va arribar que pensàveu que era prescindible". L'exportaveu del club durant el mandat de Sandro Rosell s'ha defensat afirmant que la seva relació amb la família Messi "és i sempre ha sigut excel·lent" i ha volgut recordar que sempre ha defensat "la continuïtat de Messi". Font, abans de la declaració de Laporta, havia exposat que pensen oferir a Messi un "contracte vitalici que s'ajusti a les seves necessitats".

On Freixa ha anat més per lliure ha sigut a l'hora de parlar de les possibilitats del Barça en el mercat de fitxatges. "¿Fitxar Haaland i Mbappé? Òbviament que és possible portar-los a tots dos. Però el que cal tenir clar és amb quin model es vol treballar. No hem de fer com els últims cinc anys, en què s'han fitxat jugadors diferencials però també d'altres que no ho són. S'ha de mirar primer el que tens a la casa, per això comptem amb el Lluís Carreras". Font, per la seva part, ha afirmat: "Tal com està el club, prometre que es pot fer un fitxatge amb un alt cos econòmic és enganyar el soci. Però hem de ser competitius. Tenim una estructura feta, els deures estan fets. Hem pensat en la plantilla que hi hauria d'haver l'any que ve, amb un pla esportiu i econòmic definit, no improvisat". Laporta ha recordat que no "parlarà de noms propis durant la campanya", però que la seva mentalitat és que la "política econòmica i esportiva vagin de bracet". "Si al final de temporada tenim la necessitat de reforçar-nos, estarem preparats", ha afegit l'expresident blaugrana.

Font: "Xavi no és només nostre, però som els que més hem treballat amb ell"

Un tema en què sí que hi ha consens entre els tres candidats és la importància de cuidar de La Masia, però aquí la disputa ha estat en relació als noms propis. Font ha volgut defensar el seu projecte afirmant que compten "amb gent com el Xavi, que es va formar a La Masia; amb persones que la coneixen molt bé, com el Joan Vilà i l'Albert Benaiges, i gent nova, com el Tito Blanco". Laporta ha aprofitat per rebatre'l recordant-li que molts dels noms que anuncia l'han "desmentit" i Freixa li ha etzibat a Font que també ha parlat amb Xavi i que vol ser entrenador, no general manager, com preveu l'organigrama de Sí al Futur. L'empresari de Granollers s'ha defensat: "Si algú troba algunes declaracions públiques del Xavi dient que tot el que hem explicat no és veritat, abandono la cursa electoral. Xavi no és només nostre, però som els que més hem treballat amb ell. El que jo demano per activa i per passiva és que als actius del barcelonisme no se'ls digui: «Amb mi o contra mi»". Amb tot, respecte La Masia, Laporta ha dit que la seva intenció és que "sigui un centre d'excel·lència esportiva", i Freixa ha defensat que tenen "la metodologia clara per confiar al màxim en el planter".

Per acabar, a proposta de la periodista Gemma Herrero, els candidats s'han hagut d'intercanviar elogis. Freixa ha sigut el primer i ha definit Laporta com un candidat amb "molt entusiasme i autoconfiança" i de Font ha dit que és "molt treballador". Per la seva part, el candidat de Sí al Futur ha volgut agrair la trajectòria esportiva del Barça quan Laporta n'estava al capdavant i ha destacat el "gran barcelonisme" de Freixa. Laporta, per la seva part, ha conclòs: "Els dos són uns grans barcelonistes que han tingut la decisió valenta de presentar-se a aquestes eleccions al Barça en el moment en què ens trobem, tot i que vull reiterar que cal enviar un missatge de tranquil·litat".

stats