Esports
Esports 07/02/2023

Les superheroïnes de l'esport amb el poder per canviar la societat

Un llibre escrit per 10 periodistes esportives acosta als més petits la vida de 10 referents de l'esport femení català

4 min
Aitana Bonmatí, jugadora del Barça, durant la presentació del llibre "Superheroïnes de l'esport"

BarcelonaLa idea d'aquest llibre és acostar a les nenes i als nens els seus referents, les seves heroïnes. Acostar els nous referents de l'esport femení, les Superheroïnes de l'esport... amb poders com els teus que donen nom del projecte d'Ara Llibres impulsat pel govern de la Generalitat. En teoria, quan es parla d'aquests poders és per referir-se a les 10 esportistes catalanes que protagonitzen els capítols, però també podria servir per a la vida de les 10 autores, totes elles periodistes esportives. De superpoders no en tenen, però s'han trobat tants impediments durant la seva carrera que es podria pensar que sí que en tenen.

El projecte té dues cares. Una és en forma d'un llibre preciós, amb les il·lustracions del col·lectiu Rosa Sardina, un grup d'il·lustradores i dissenyadores que han apostat pel collage per donar vida a les 10 històries. I una segona part en forma de podcast coproduït per Abacus i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals disponible a la pàgina web del SX3. Una idea convertida en un projecte, en un llibre amb veu pròpia, que ha omplert l'Auditori 1899 del Camp Nou d'adults i nens. Un munt d'infants que s'emocionen de poder veure a un pam Aitana Bonmatí, que ha participat en l'acte: "M'he sentit reflectida en el meu relat. És la meva infància. Els meus pares sempre van donar-me suport. I, de fet, els meus pares van impulsar la iniciativa per canviar l'ordre dels cognoms. Jo porto el cognom de la meva mare primer, un fet que abans no era possible i ara sí. Ells sempre han cregut en la igualtat, i jo també. Jo vaig rebre suport. Però altres companyes sí que van trobar barreres, gent que els deia que l'esport havia de ser masculí", ha explicat. Les nenes i els nens l'escoltaven. Els pares i les mares, també. És feina de tots, tenir el superpoder de la igualtat.

Aitana Bonmatí, jugadora del Barça, durant la presentació del llibre "Superheroïnes de l'esport"

El públic el formaven un munt d'infants que han guanyat un concurs del club SX3 per poder ser-hi. Entre ells, l'equip femení del Sant Gabriel, que competeix en una lliga de nens i va tercer a la classificació. Una d'aquestes jugadores ha pogut parlar amb un dels seus referents, Aitana Bonmatí, en un moment que no oblidarà mai. "Quan jo era petita no hi havia referents femenins. Quan era nena vaig patir moments difícils barallant-me amb nens. Crec que si els més petits creixen amb referents masculins i femenins, la societat serà més justa. Rebia insults", ha recordat la jugadora del Barça, que ha admès que li agradaria poder tenir un rol com a entrenadora en el futbol masculí, en el futur, per seguir fent caure barreres. "Si el futbol és un esport masculinitzat, el motor encara ho és més. M'he imaginat el munt de cops que li deuen haver dit a la Laia Sanz que no podia fer una cosa", deia la periodista Marta Carreras, autora del relat sobre la pilot catalana de trial, que també era present a l'acte. "Quan era petita sí que m'havia passat de competir i que diguessin als altres nens que no podien perdre contra una nena. Jo tenia sis anys i va passar. Quan era petita, jo ni m'adonava del que passava. Però quan vaig ser més gran van arribar comentaris amb mala intenció, dels que generaven impotència. Gent que deia que els jutges em valoraven millor per ser nena, que em menystenien", ha dit la pilot de Corbera de Llobregat, que ha finalitzat 13 vegades el Dakar. "Quan ara veig les curses de trial amb nenes, sento més orgull que amb els títols, ja que sento que he ajudat a obrir camí", ha afegit. La Ivete, una pilot de 13 anys de l'escola de trial Maria Giró de Piera, ha pogut preguntar-li a Laia Sanz pels seus orígens. "Quan vaig començar ni existia, el trial femení. Per això sempre havia de competir contra els nois", li ha explicat la campiona.

10 esportistes, 10 relats

Les 10 protagonistes dels relats són Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa. I les 10 autores dels relats, Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i la periodista de l'ARA Laia Bonals, encarregada d'explicar el conte dedicat a la jugadora de waterpolo Anni Espar. Per poder explicar la seva història, Bonals ha treballat de bracet amb la jugadora del CN Mataró aquests dies a Austràlia. Per entendre tot el que ha superat fins a ser campiona europea i poder transformar-ho en un relat. "Volia saber com havia començat, que va portar-la al waterpolo i com va arribar a ser important conèixer una cultura diferent, com els Estats Units o Austràlia. Aconseguir que la gent pugui descobrir la seva vida i ella s'hi senti reflectida. Tot està pensant, en els relats, perquè sigui l'Anni la referent per les nenes que volen començar a fer esport i poden fer realitat els seus somnis. Ha estat molt bonic, treballar amb una esportista que s'ha obert tant" diu Bonals.

"Entre nosaltres hem parlat molts cops que encara tenim la sensació que ens toca fer el doble de feina per empatar amb els companys masculins. La síndrome de la impostora. Ens passa quan ets jove i quan et toca començar. Amb el temps tot va canviant, però quan entres al món de l'esport i et trobes envoltada d'homes, sempre costa", deia Marta Carreras sobre les dones periodistes, amb un discurs que podria servir per a les esportistes, també. "Encara et toca aguantar comentaris que et menystenen, de gent sorpresa si demostres que hi entens", deia la presentadora de l'acte, Laia Tudel.

L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons; la vicepresidenta de la CCMA, Àngels Ponsa, i la vicepresidenta del Barça, Elena Fort, que ha admès que "en la gestió esportiva encara estem molt endarrerits". "L'altre dia, a la Supercopa d'Espanya jugada a Mèrida, parlava amb el president de la Reial Societat i va acostar-se una persona, no diré qui, que va saludar amb una abraçada el president dels bascos i a mi em va ignorar. No va pensar en cap moment que jo pogués ser vicepresidenta", ha dit l'única dona que forma part de la directiva del club ara mateix. Queda un munt de camí per fer. Acostant els més petits a nous referents, s'avança. Tant els referents que competeixen com aquelles dones que han signat els contes.

stats