L'algeriana Khelif s'assegura medalles entre llàgrimes i debats

El president del Comitè Olímpic Internacional surt a defensar les dues boxejadores acusades de tenir hormones masculines

4 min
L'algeriana Khelif s'assegura medalles entre llàgrimes i debats

Enviat especial a ParísEl president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, va decidir alçar la veu després de l'enrenou provocat per les acusacions que han rebut dues boxejadores de competir tot i tenir "hormones masculines". Bach, en una roda de premsa de valoració dels Jocs al seu equador, ha estat més contundent que mai en un cas que ha acabat convertit en una mena de crisi política. "Siguem molt clars: estem parlant de boxa femenina, són dues boxejadores que van néixer dones, que van créixer com a dones, que tenen passaport com a dones i que han competit molts anys com a dones", ha manifestat Bach davant d'una gentada just el mateix dia que la boxejadora algeriana Imane Khelif derrotava l'hongaresa Lucca Anna Hamori per decisió unànime als quarts de final de la categoria de 66 quilograms i s'assegura medalla.

A un pavelló París Nord ple d'aficionats algerians que li han donat suport, Khelif ha derrotat una rival que fa uns dies havia penjat una imatge a les xarxes on comparava l'algeriana amb una bèstia. Imatge que va esborrar ràpidament. Avui, Hamori s'ha abraçat amb la seva rival després de perdre. Khelif, emocionada pel suport però també alliberant-se després d'una setmana complicada, ha marxat del ring plorant. "Els aficionats àrabs saben qui sóc, fa anys que em coneixen. Tinc la veritat de la meva part, lluito per les dignitat de totes les dones" ha explicat.

"Aquesta és una clara definició de dona, no hi ha hagut mai cap dubte que eren dones", ha afegit sobre la polèmica sorgida al voltant de la boxejadora taiwanesa Lin Yu-ting i, sobretot, l'algeriana Imane Khelif. Per a Bach, "el que veiem és alguna gent apropiant-se de la definició del que és una dona", i ha condemnat tots els discursos d'odi abocats contra elles a les xarxes socials. Khelif ha aconseguit el triomf a un pavelló de París Nord que li ha donat suport, després de rebre insults i atacs a les xarxes els darrers dies acusant-la de ser un home o de ser transsexual, malgrat que sempre ha competit com a dona amb normalitat fins al 2023.

Carini es disculpa

"Els convido a aportar una nova definició basada en la ciència sobre què és una dona i com algú que pot néixer, créixer, competir i tenir passaport de dona pot no ser considerat dona. Si venen amb alguna cosa estem disposats a escoltar-los i mirar-nos-ho, però no prendrem part en una guerra cultural de vegades motivada políticament”, ha defensat, abans de recordar que la boxejadora italiana Angela Carini, que va provocar aquesta polèmica al retirar-se als 46 segons del seu combat amb Khelif a París, ha lamentat els fets. Carini ha afirmat: "No li vaig donar la mà i va ser un error. Ara la voldria abraçar. Podia competir i està bé que competeixi", ha dit la napolitana, que va ser rebuda per la primer ministra italiana, Giorgia Meloni, que ha encès el cas amb les seves declaracions, en què ha aprofitat per atacar moviments feministes o favorables a la diversitat de gènere.

El cas és complex, ja que Khelif i Lin Yu-ting fa anys que competeixen amb normalitat. De fet, van ser als Jocs de Tòquio, on van ser derrotades abans d'arribar a les semifinals. Però als Mundials del 2023 les van desqualificar per primer cop en plena guerra entre el COI i la Federació Internacional de Boxa (IBA), que dirigeix el rus Umar Kremlev. El COI no reconeix aquest organisme després d'haver advertit nombroses irregularitats en els últims anys, motiu pel qual va agafar les regnes d'aquest esport per mantenir la seva participació als Jocs. "Aquesta federació fa temps que practica una campanya de difamació contra els Jocs", ha dit Bach. L'IBA de fet, ha anunciat de forma sorprenent que considerarà com a campiona olímpica Angela Carini, tot i que lògicament no tenen dret a decidir sobre els Jocs. De fet, han arribat a dir que Carini rebrà una xifra de diners similar a la que rebrà la dona que guanyi l'or en boxa als Jocs.

El principal patrocinador de l'IBA és Gazrprom, l'empresa de gas més important de Rússia, connectada amb el govern rus. Així que hi ha la sospita que els russos, expulsats dels Jocs, podrien estar darrera convertint el cas en una forma d'atacar els Jocs i el COI. "Hem vist com Rússia i aquesta Federació Internacional que està expulsada per diferents raons, està prenent una postura de difamar França, els Jocs i també el COI" ha dit Bach, sense voler acusar-los directament, però deixant la porta mig oberta.

Taiwan dona suport a la seva esportista

A Taiwan, diversos líders polítics han expressat el seu suport “incondicional” a la boxejadora Lin Yu-ting, de 28 anys, recordant que els tests del 2023 mai s'han fet públics i només se sap que el president, el rus Kremlev, va afirmar en una conversa que haurien servit per demostrar que les dues tenen cromosomes masculins. El president taiwanès, William Lai, ha expressat el seu “suport incondicional” a Lin, mentre que membres del govern han recordat que l'única prova que va generar controvèrsia no tenia res a veure amb els cromosomes. "Lin Yu-ting va ser registrada com a dona al néixer, el seu número d'identificació comença amb el 2 [el número que designa les dones a Taiwan], i el COI ja ha confirmat que compleix tots els requisits”. La boxejadora taiwanesa es va imposar divendres a la uzbeka Sitora Turdibekova en el seu debut i es va garantir el pas als quarts de final en la categoria de 57 quilograms.

Qüestionat sobre la continuïtat de la boxa a les properes edicions dels Jocs, Bach va reafirmar que volen mantenir-la, però va puntualitzar que les federacions nacionals han de decidir crear un nou ens internacional que sigui un soci fiable per al COI si volen que els seus esportistes segueixin guanyant medalles olímpiques.

stats