RCD Espanyol
Esports 29/01/2023

La Kings League de Gerard Piqué desnona les seccions de l'Espanyol

La competició es va instal·lar al ZAL i va obligar tres clubs a buscar alternatives on entrenar i jugar

4 min
El primer equip masculí de bàsquet de les SD Espanyol ha estat un dels desnonats per la Kings League

Barcelona“Recolliu totes les coses aquest cap de setmana, que dilluns comencem obres i no podreu seguir aquí”. Aquest va ser l’avís que van rebre els tres clubs que utilitzaven les instal·lacions del ZAL, un pavelló poliesportiu ubicat a la zona portuària de Barcelona que la Kings League ha transformat en el Cupra Arena en temps rècord després que Kosmos arribés a un acord exprés amb el Port de Barcelona, el propietari del recinte. Amb menys de 72 hores per poder reaccionar i buscar una alternativa on entrenar i jugar, el Torre Negra, l’Inter Hospitalet i les Seccions Deportives Espanyol van veure’s expulsats de l’espai que ocupaven des de feia diverses temporades.

Per a totes tres entitats, una mudança forçada a mitja temporada implicava el risc de no poder tornar a entrenar en el que restava de curs. Un escenari que es converteix en un problema especialment greu en una ciutat, Barcelona, on és palès el dèficit d’equipaments esportius i, per tant, la dificultat per trobar nous pavellons disponibles a curt i mitjà termini. L'ús del ZAL per part de Kosmos no es limitarà a la primera edició de la Kings League, que està previst que finalitzi a finals de març. L’espai també serà la seu de la Queens League, que se celebrarà durant la primavera, i més endavant podria tornar a acollir noves edicions de la Kings League. Després de la reforma efectuada per convertir-lo en un camp de futbol 7, el pavelló ha quedat inservible per als clubs que vulguin jugar-hi a bàsquet o a altres disciplines esportives.

“Enteníem que era una situació complicada per als equips que tenien un contracte amb el Port, per això ens vam comprometre a buscar-los una alternativa”, expliquen a l’ARA fonts de la Kings League. En les últimes setmanes, representants de Kosmos han ajudat dos dels clubs afectats a reprendre la seva activitat en noves ubicacions: l’Inter Hospitalet haurà d’anar a Gavà, a 18 kilòmetres del ZAL, mentre que el Terra Negra podrà fer-ho al Campus Nord Poliesportiu que gestiona, a les Corts, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Abans de lligar aquesta nova ubicació, la tercera que van estudiar, el Terra Negra va haver d’exiliar-se al pati de l’IES Consell de Cent, on només hi ha un vestidor i no hi ha sostre. Si plou, no s’hi pot jugar. 

D’aquesta equació n’han quedat al marge les SD Espanyol. El seu president, Arnau Baqué, ho atribueix a la rivalitat que manté el president de la Kings League, Gerard Piqué, amb el club blanc-i-blau. Una teoria que fonts de la Kings League desmenteixen rotundament a l’ARA: “Des del Port ens van dir que només tenien contracte amb els altres dos clubs, però no amb les SD Espanyol”. Segons Baqué, les SD Espanyol feia anys que mantenien un vincle contractual amb l’autoritat que gestiona el ZAL. “Tenim un contracte firmat amb el Port que es renovava temporada rere temporada. Han trencat l’acord i estem valorant accions legals. Quan tinguem una nova pista calcularem quan ens costarà acabar la temporada i denunciarem el Port per incompliment de contracte”, explica el president de les seccions blanc-i-blaves. 

Baqué lamenta que, a diferència de la resta de clubs afectats, a ells no els hagin ofert alternativa. Durant l’últim mes i mig, se les han empescat com han pogut per entrenar en instal·lacions com l’INEF o el CEM Estació del Nord, on van trobar forats durant les vacances nadalenques. Però amb el progressiu retorn a l’activitat dels equips esportius de categories inferiors, els equips de les seccions espanyolistes que feien un ús esporàdic o regular del ZAL (els primers equips masculí i femení de bàsquet, el sènior masculí de futbol sala i el sènior masculí d’handbol) s’han tornat a quedar sense lloc on entrenar.

La solució, a l'Eixample

“Després d’haver remogut cel i terra i d’haver rebut respostes negatives a les més de 30 trucades que vam fer a pavellons, escoles i centres esportius de tota l’àrea metropolitana, sembla que per fi hem trobat un forat”, avança Baqué. L’Escola Els Llorers, al carrer Aragó (Eixample), posarà fi al calvari que han viscut durant les últimes setmanes. “Encara sort que ens ha passat al desembre, perquè si ens passa això al setembre potser ens hauríem hagut de retirar de la competició”, indica el president de les SD Espanyol, que lamenta les formes i les presses amb què els han fet fora d’un espai que els va costar diversos mesos de tràmits burocràtics aconseguir. “Vam necessitar les recomanacions d’algunes empreses importants del consorci, perquè en teoria l’ús del ZAL estava limitat als seus integrants”, recorda.

La de bàsquet va ser una de les primeres seccions esportives blanc-i-blaves que es van recuperar ara fa poc més de cinc anys. Ara, el seu primer equip masculí, que té a les seves files el ‘Tata’ Laprovittola, el germà de l’estrella del Barça, busca l’ascens a la Lliga EBA, on competeixen actualment els filials del Barça, del Reial Madrid o del Movistar Estudiantes. Un entrebanc més en el camí d’unes seccions que enguany compliran sis anys de vida tot i mantenir-se independents del club de futbol. 

stats