Final Champions League
Esports 02/06/2023

Rebel i referent: Mapi León, la jugadora més singular del Barça

La central lluita pel creixement del futbol femení i per la reivindicació dels drets de les persones LGTBI

4 min
Mapi León celebra el seu gol contra el Roma

Eindhoven"Aquesta nit no he dormit bé", va respondre Mapi León (Saragossa, 1995) de forma natural a la primera pregunta dels periodistes, un rutinari "Com estàs?" "Però estàs bé?", li vam repreguntar els que érem allà davant la inesperada resposta. "Sí, sí. Simplement, no he tingut gaire bona nit, però em passarà ràpidament", va admetre amb un mig somriure a la zona mixta del Camp Nou de bon matí, dies abans d'un enfrontament de la Champions d'aquest curs.

Mapi León és humana, com la resta d'estrelles de l'esport. La diferència entre ella i la majoria és que s'allunya del refugi dels tòpics i s'endinsa en la valentia d'expressar el que sent o pensa. Malgrat que sàpiga que el seu missatge té la capacitat d'arribar a desenes de milers de persones. "En el dia a dia és tal qual es comporta a les entrevistes, molt natural. No té por de les conseqüències del que pugui dir. Ella diu el que pensa i ja està", explica a l'ARA Lluís Cortés, que la va entrenar al Barça entre el 2019 i el 2021, quan junts van aconseguir a Göteborg la primera Champions de la història de l'equip blaugrana. Aquest dissabte, a Eindhoven, Mapi, a qui apassionen el dibuix i els tatuatges, serà un dels pilars per intentar aixecar la segona.

"Sempre l'he ajudat a dir allò que sent o pensa i ho hem fomentat. No només es juga al terreny de joc; especialment en la situació que hi havia al futbol femení quan ella va començar. S'havia d'ajudar totes les nenes i la societat en general", diu a aquest diari Carlos Rodríguez, el representant de Mapi León. "Ella ha portat el creixement mediàtic del futbol femení amb absoluta naturalitat. Ella és així. És molt important que tingui clar que és futbolista i no model o actriu, malgrat que li agradi fer mil coses relacionades amb aquestes facetes", afegeix.

La central de 27 anys (el 13 de juny en farà 28) tampoc ha tingut cap problema per deixar 100% clara la seva postura en la reclamació de millores en les condicions de la selecció espanyola de futbol, tot i ser conscient que això la pot deixar sense Mundial aquest estiu. "Em fotrà no anar-hi, però abans hi ha els meus valors. Soc una persona d'idees clares i molt cabuda", va sentenciar en una entrevista a Mundo Deportivo. Mapi va ser una de les 15 seleccionables més actives en la petició de millores el passat estiu. Aquest fet, com va informar l'ARA, li ha comportat estar a les llistes negres de la Federació i del seleccionador Jorge Vilda.

Referent en la lluita pels drets de les persones LGTBI

"Quan ets algú conegut, tens una responsabilitat. Crec que és important donar la cara pels drets de tots, no hi ha motius per amagar-se", va dir Mapi León el 2018 en una entrevista a El Mundo en què va fer públic que li agraden les dones. Així, es va convertir en la primera futbolista professional del futbol espanyol que sortia de l'armari. A més, va aprofitar que la conversa es va celebrar durant la disputa del Mundial masculí del 2018 a Rússia per criticar que l'esdeveniment es jugués allà. "S'està donant suport a una legislació homòfoba. A Txetxènia hi ha camps de concentració d'homosexuals i és una cosa que Putin tolera", es va queixar.

Una peça imprescindible per al joc del Barça

Si Mapi León és un referent fora del terreny de joc, indiscutiblement també ho és a dins. El 2017 es va convertir en la primera jugadora espanyola per la qual es va pagar un traspàs després que el Barça fes una transferència de 50.000 euros a l'Atlètic de Madrid. Aquell any, quan encara jugava a les files matalasseres, va ser precisament quan el seu representant actual, Carlos Rodríguez, la va fitxar. "Vaig veure un partit seu i em vaig enamorar de com entenia el joc i, sobretot, de la seva cama esquerra. Després va anar adquirint altres qualitats fins a arribar al que és avui, però ja es veia que tindria un nivell molt superior en el futur", explica Rodríguez, que ja la considera una amiga per a tota la vida.

"És una jugadora imprescindible per al joc del Barça, una central esquerrana que té la capacitat de filtrar pilotes a les migcampistes i que permet que l'equip faci pressió alta perquè les seves companyes saben que, malgrat tenir la línia de la defensa avançada, ella guanyarà la majoria de duels a camp obert", analitza Cortés. "A més, aporta una agressivitat ben entesa que a l'equip li falta una mica i perill en forma de centrades i xuts llunyans", afegeix.

L'obra d'art més recent de Mapi León és un xut des de 20 metres que va entrar per l'escaire dret de la porteria del Roma en la tornada de l'eliminatòria de quarts de final de la Champions disputada aquest curs al Camp Nou. "M'he quedat a gust, m'he quedat molt a gust. A mesura que venia la pilota anava pensant, que me la doni aquí, que la controlo i li foto. Tenia clar que li fotria", va dir després en zona mixta. Al ser substituïda, l'àrbitra la va fer marxar per l'extrem del camp oposat al de les banquetes, fet que li va comportar una ovació inacabable de l'afició mentre avançava en la volta a l'estadi. "M'estava sentint entre sorpresa i meravellada, i una mica malament perquè la gent m'estava aplaudint i jo no estava veient el partit", va confessar. Així és Mapi León, pura sinceritat.

stats