Futbol femení
Esports 15/09/2021

La professionalització que mai arriba: un nou escull per al futbol femení

Mediapro ha decidit rescindir el contracte pels drets audiovisuals de la Primera Iberdrola i el CSD dóna un marge de sis mesos

3 min
Les jugadores del Barça celebrant un gol contra el Betis

BarcelonaLa professionalització del futbol femení sembla una utopia. La temporada passada es presentava com un punt i a part en la competició femenina estatal amb la intenció de renovar-la i professionalitzar-la, sobretot pel que fa a la situació laboral de les futbolistes i la comercialització dels drets televisius. Això, però, s'ha quedat en només un propòsit. Els clubs no s'han posat d'acord per crear uns estatuts comuns i la Federació Espanyola (RFEF) no ha pogut començar els tràmits d'aquesta nova competició. La conseqüència ha sigut demolidora: Mediapro, que tenia un acord pels drets televisius de la lliga, ha decidit rescindir el contracte per la falta de seguretat.

"Els anuncio solemnement que el pròxim 15 de juny el CSD declararà professional el futbol femení de màxima categoria", va sentenciar José Manuel Franco, president del CSD, a principis de juliol. Aquesta decisió, que pretenia posar una data límit a la professionalització real de la competició va quedar en un no res. Un cop aprovat el canvi de categoria en la Comissió Directiva del CSD, calia constituir una nova entitat (lliga professional) encarregada d'organitzar aquesta competició en coordinació amb la Federació. Aquí ja no hi va haver acord. Els setze equips de la Primera Iberdrola no van arribar a un consens, ni en les condicions ni en la forma, sobre com s'havia de constituir i tot va quedar en l'aire. El CSD, tip de la falta d'acord, ha donat un marge de sis mesos als clubs per presentar una proposta unitària. A hores d'ara, n'hi ha dues sobre la taula: una recolzada pel 75% dels clubs de la lliga i l'altra, "amb diferències substancials", defensada pel Barça, Reial Madrid i Athletic de Bilbao.

Les futbolistes ja estan arribant al límit. "Les jugadores ens estem esforçant per ser cada vegada millors i oferir un espectacle més gran, i s'està deixant passar per problemes en els despatxos", va reivindicar Alexia Putellas, capitana blaugrana, en un acte aquest dilluns. "Sembla que la signatura s'està retardant més del que cal. Com a futbolista no sé quant es triga a redactar uns estatuts, però tinc la sensació que no s'estan complint els timings", va recordar la millor jugadora de la temporada passada segons la UEFA. La de Mollet de Vallès demana reaccions i responsabilitats a uns dirigents que es van comprometre a millorar les condicions laborals de la lliga i que no han complert la seva paraula.

Pèrdua econòmica i de confiança

La lliga ja ha començat i els canvis respecte a la temporada anterior són inexistents. En les dues jornades que s'han disputat des de l'inici de la campanya, ha sigut una tasca impossible aconseguir veure un partit de la competició excepte en un cas: que el Barça o el Reial Madrid juguessin a casa —enfrontament que oferia la televisió del club.

Sense estatuts ni reglament, Mediapro ha vist que la situació no tirava endavant i ha pres una decisió transcendental: l'empresa propietat de Jaume Roures s'ha deslligat de l'acord per a l'explotació dels drets audiovisuals de la Primera Iberdrola. "Nosaltres hem estat difonent la competició durant anys, pagant pels drets; hem pagat perquè es pogués fer el conveni i ara els responsables no són capaços de tirar la lliga endavant", admetien fonts del grup audiovisual a 2Playbook.

Ara, les xifres econòmiques es veuen clarament afectades per aquesta decisió. L'acord inicial, que era d'uns 3 milions d'euros, ja es va veure reduït a 2,4 quan el Madrid CFF va decidir sortir-ne, sumant-se a la posició del Barça. D'aquests, 1,1 milions es van fer efectius després que s'arribés a un acord per al conveni col·lectiu. A més, encara està per veure com es materialitzarà la inversió de 31 milions que el Consell Superior d'Esports (CSD) assegura que posarà en tres anys una vegada hi hagi acord pels estatuts i es constitueixi la lliga professional.

La temporada ja ha començat i res del que es va posar sobre la taula s'ha complert. Les futbolistes reclamen una aposta clara pel futbol femení estatal que xoca amb la incapacitat dels clubs per arribar a acords sòlids. Amb la caiguda de Mediapro, per tant, només es podran veure per televisió els partits del Barça i del Madrid quan juguin a casa, en tots dos casos a través del seu propi canal. La resta d'equips, també l'Atlètic de Madrid i el Llevant, que són dos dels màxims exponents de la competició, no tindran visibilitat perquè no els retransmetrà ningú.

stats