Esports 10/11/2022

Piqué a l'àrbitre: "Em cago en ta puta mare!"

El central va ser expulsat al túnel de vestidors en el seu últim partit

Gerard Piqué, a la graderia del Sadar, després de ser expulsat en l'Osasuna-Barça

BarcelonaPèrdua de papers? O l'últim servei de Gerard Piqué? Un dubte que només el central blaugrana podrà resoldre en el futur. El futbolista, que s'acomiadava com a professional al Sadar, no va poder disputar ni un sol minut de l'Osasuna-Barça. El seu rol era un altre. A la mitja part, i després d'uns primers 45 minuts en què el Barça se sentia perjudicat per l'actuació arbitral, Piqué va saltar al camp i va decidir exercir de capità i fer pressió a l'àrbitre. Li va costar la vermella, esclar, però amb això ja hi comptava: volia aconseguir que a la segona part el col·legiat tingués, al seu criteri, un arbitratge equànime.

El partit estava sent calent per al Barça, que perdia 1-0 al Sadar contra l'Osasuna i que, a més a més, jugava amb 10 homes per l'expulsió rigorosa de Lewandowski al minut 30. Però és que, a més a més, el gol local havia estat igualment polèmic: Unai García havia empès Marcos Alonso amb els dos braços a l'inici de la jugada –en què Unai acabaria desviant la pilota per marcar el gol–, però ni l'àrbitre ni el VAR van apreciar cap acció punible. Entre això i la diversitat de criteris a l'hora d'ensenyar targetes, Piqué va explotar. Va saltar a la gespa al descans –era suplent– i es va dirigir a l'àrbitre Gil Manzano assenyalant-lo amb el dit.

"Has vist quin córner ens has xiulat? Ets l'àrbitre que més ens ha fotut, amb diferència", hauria dit Piqué al col·legiat extremeny mentre es dirigia als vestidors. Efectivament, mentre Piqué i l'àrbitre eren a la gespa, l'encara futbolista blaugrana volia parlar amb l'àrbitre, però aquest es resistia a la conversa, esprintant per anar als vestidors. La història, segons consta a l'acta, va continuar quan no hi havia càmeres: "Un cop comunicada al delegat del club [Carlos Naval] l'expulsió, va continuar repetint els mateixos termes descrits a l'apartat «Expulsions», i va haver de ser introduït al vestidor pel personal del seu club, mentre es dirigia a mi amb els següents termes. «És una puta vergonya, em cago en ta puta mare!»", segons consta a l'acta.

Més enllà de les al·legacions que pugui decidir presentar el Barça, l'acta arbitral implicarà diversos partits de sanció per a Gerard Piqué. Un peatge car, a priori, per haver guanyat tres punts. Ara bé: el central, que ja va anunciar que es retirava del futbol en actiu, no els haurà de complir.

Però l'acta arbitral de Gil Manzano sí que és conflictiva per a Robert Lewandowski, expulsat per una doble targeta groga, rigorosa als ulls de diversos analistes. El cas és que, per aquesta vermella, Lewandowski el polonès perdrà automàticament el derbi contra l'Espanyol, de Cap d'Any, el primer partit després de l'aturada pel Mundial.

Robert Lewandowski protestant a Gil Manzano.

Ara bé, a Lewandowski li podria caure més d'un partit de sanció. I dependrà de la interpretació que faci Competició de l'acta arbitral. "Un cop expulsat, i quan es dirigia cap a la sortida del camp, el jugador va fer dues vegades un gest de desaprovació a la decisió arbitral, consistent en apropar el dit al nas i apuntant després amb el polze amunt. Quan ja marxava del terreny de joc, va repetir novament el gest mirant cap a l'assistent número 1 i cap al quart àrbitre", deia l'acta.

Segons diversos mitjans, que tenien en compte l'origen polonès de Robert Lewandowski, aquest gest es fa quan es vol acusar algú de ser altiu o superb. En qualsevol cas, la interpretació que en pugui fer Competició pot implicar que Lewandowski, més enllà del derbi, estigui diversos partits de baixa per sanció. La Federació decidirà.