14/03/2023

Les paraules de Laporta sobre l'escàndol Negreira

2 min
Enriquez Negreira, durant un partit dels anys 80

Laporta per fi s'ha manifestat sobre el cas Negreira. I ho ha fet amb contundència. Això sí, de moment escudat a les xarxes i en un acte tancat als mitjans. Vist el to taxatiu del president del Barça, les explicacions sobre aquesta polèmica es fan encara més necessàries. Si el Barça té clar que no es van comprar àrbitres, entenc que també es comença a tenir una explicació sobre què va passar amb els 7 milions que van anar a parar —o van passar per les mans— del que va ser vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres.

Però anem precisament a les paraules de Laporta: "El Barça és innocent del que se l'acusa". Aquí hi ha la clau. La frase de Laporta va dirigida a l'escrit de la Fiscalia i els qui s'aferren a la interpretació que es van comprar àrbitres per guanyar partits. Això significa el "del que se l'acusa" del president, perquè la qüestió ètica és indefensable. En aquest terreny, la batalla està perduda i el mal a la reputació del club és irreparable. Res pot justificar, ni tan sols una extorsió, els pagaments a Negreira durant disset anys i que afecten els mandats de Gaspart, Laporta, Rosell i Bartomeu. Les quantitats, a més, són escandaloses.

L'altra derivada del cas és l'atac als periodistes que van publicar la primera notícia, els companys de la SER Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Jordi Martí. Ells van fer la seva feina: els va arribar una informació que ningú ha demostrat que sigui falsa, al contrari, i la van contrastar i explicar a l'audiència. En cap cas van dir que el Barça comprés àrbitres. Durant els últims anys, ells millor que ningú han dignificat el periodisme esportiu fiscalitzant el Barça, tant amb exclusives sobre els presidents anteriors (el cas Barçagate) com de la directiva actual. "Per què no publiquen notícies sobre el Madrid i Florentino?", es pregunten molts culers emprenyats. Perquè són periodistes que cobreixen la informació del Barça, tenen les seves fonts dins l'òrbita culer, és el seu dia a dia. Per treure una notícia has de ser al lloc on passen els fets.

És extremadament sa que puguin treure a la llum els draps bruts del Barça. De fet, el dia que deixin de publicar una notícia perquè perjudica el seu club —tots tres són del Barça— hauran deixat de ser periodistes. Culpem els qui van fer les coses malament, no els qui expliquen les coses que es van fer malament. Quan la gent es pregunta per què del Barcelona surt tot i de Florentino gairebé res, potser cal no assenyalar els periodistes de Barcelona que fan bé la seva feina i posar el focus en el silenci dels mitjans i periodistes de Madrid.

stats