REM
Esports 10/04/2015

Les dones competeixen per primera vegada en la regata Oxford-Cambridge

Fins ara competien, però en una data i un lloc diferent als equips masculins

Efe
2 min
L'equip d'Oxford, celebrant el seu triomf el darrer any

BarcelonaLa tradicional regata entre les universitats britàniques d'Oxford i Cambrdige pel riu Tàmesi inclourà aquest dissabte, per primera vegada en la història la participació dels equips femenins de les dues universitats britàniques. Les estudiants d'ambdós centres han competit des de 1927 en una data i un lloc diferent als homes -fins ara la seva regata es celebrava a Henley, a uns 50 quilòmetres a l'oest de Londres.

Aquest dissabte, prendran la sortida a les 15.50 GMT per remar per primera vegada al llarg del recorregut de 6,8 quilòmetres pel centre de Londres que solcaran també les dues embarcacions masculines una hora més tard. Els resultats històrics de la competició dels homes es mantenen equilibrats (81 victòries per Cambridge i 78 per Oxford), mentre que en la categoria femenina domina amb Cambridge, que s'ha imposat en 41 regates, davant 28 Oxford.

La cursa coincideix tradicionalment amb l'inici de la primavera i reuneix milers de persones a la vora del Tàmesi per passar una jornada festiva, a més de desenes de milions que segueixen l'esdeveniment per televisió. A la regata nombre 161 dels equips masculins, Oxford intentarà guanyar per tercer any consecutiu per acostar-sedefinitivament a Cambridge, que en la dècada de 1990 va obrir un enorme avantatge amb una ratxa de set victòries.

El temps de la carrera pot variar en funció del vent i els corrents, si bé sol situar en una forquilla entre els 16 minuts i 19 segons que va establir Cambridge com a rècord el 1998, i els 20 minuts 53 segons en què va parar el cronòmetre Oxford en 2008.

Abans d'iniciar la carrera, en les rodalies del pont de Putney, a l'oest de Londres, els presidents dels dos clubs de regates llancen a l'aire una moneda -un Sobirà d'or de 1829- per decidir quin lloc ocupa cada un dels equips . Remar en la part nord vol dir que l'embarcació tindrà avantatge en el primer i últim gir del recorregut, mentre que la riba sud assegura una millor col·locació per la pronunciada corba de 180 graus situada a meitat de la carrera.

En la memòria recent dels londinencs encara es conserva l'últim incident rellevant que va ocórrer en la regata, el 2012, quan un home es va llançar a l'aigua davant les embarcacions, el que va obligar a aturar temporalment la prova i reprendre des de la meitat del recorregut .

El Tàmesi, al seu pas pel centre de Londres, no assegura una travessia tranquil·la i la dificultat de la prova depèn sempre de la meteorologia. El 1978, el fort vent que bufava en direcció contrària al corrent va fer bolcar a l'embarcació de Cambridge, una circumstància que no ha tornat a passar des de llavors.

stats