FUTBOL
Esports 05/08/2019

“No volem jugadors negres al nostre club”

Els radicals del Zenit critiquen el fitxatge del brasiler Malcom en un nou cas de racisme a Rússia

T.p.
3 min
Malcom durant el seu primer partit amb el Zenit.

BarcelonaUn any després del Mundial de Rússia, cita que es va tancar sense incidents greus ni casos de racisme als estadis, el futbol rus ha tornat a viure incidents d’aquesta mena. Aquest cap de setmana, després de la quarta jornada del campionat, hi va haver baralles entre radicals i policies a dos estadis, els del Zenit de Sant Petersburg i de l’Spartak de Moscou. En un partit de segona del Torpedo de Moscou, un aficionat txetxè va ser agredit en un nou cas de racisme.

El racisme segueix ben present a les graderies dels estadis russos, tal com va poder constatar el brasiler Malcom, l’extrem que fins fa pocs dies era jugador del Barça. Malcom, després de ser fitxat pel Zenit, va debutar en el partit d’aquest cap de setmana contra el Krasnodar. Els radicals del club van mostrar una pancarta on es llegia “Gràcies als nostres dirigents per la seva fidelitat a la tradicions”. Segons la premsa russa, la pancarta era una forma de criticar el fitxatge d’un futbolista negre per evitar sancions. El club va negar que aquest fos el motiu del fitxatge i va dir que es tractava d’una “interpretació malintencionada”. Durant la setmana, a les xarxes socials el Zenit havia rebut missatges que demanaven que no es fitxés Malcom perquè és negre. Els radicals del club, d’extrema dreta, van fer un comunicat la setmana passada on deien: “No som racistes, senzillament no tenir negres és una forma de destacar la nostra identitat. Som el club més gran del nord d’Europa, una zona que mai ha estat connectada mentalment amb l’Àfrica, com tampoc ho ha estat amb l’Amèrica del Sud o Austràlia. No tenim res contra els habitants d’aquestes regions, però volem tenir jugadors que representin l’esperit del Zenit. Tampoc podem oblidar que l’estil de joc de Rússia és molt dur, i molts d’aquests jugadors no s’adapten ni al joc ni al clima que tenim, que no permet a jugadors de climes calents oferir el seu millor joc”. El comunicat en recorda un altre del 2012, quan els radicals van demanar al club no fitxar mai “jugadors negres o homosexuals”. El club hi va respondre dient que el seu deure era fitxar bons jugadors, fossin d’on fossin. Llavors, el Zenit encara era l’únic club rus on no hi havia jugat mai un futbolista negre, però els últims anys hi han arribat diversos jugadors amb aquest color de pell, especialment sud-americans, com el brasiler Hulk o el colombià Wilmar Barrios. Segons Sport-ru, el Zenit s’hauria arribat a plantejar vendre Malcom aquest mateix mes de gener per culpa d’aquesta reacció. El club va desmentir la informació del mitjà i va utilitzar les xarxes socials per recordar que una minoria no pot tapar el fet que més de 50.000 persones van ovacionar Malcom en la seva estrena, jugador pel qual el Zenit ha pagat 40 milions d’euros més 5 en variables.

Aquest any, el davanter Pavel Pogrebnyak, ara jugador de l’Ural, ha sigut sancionat després de dir que era “ridícul” que hi hagués “jugadors negres a la selecció russa”, en referència al brasiler Ari, nacionalitzat rus. El 2018, Rússia va ser sancionada perquè es van proferir crits racistes contra jugadors francesos en un amistós. Les autoritats russes van aconseguir evitar casos de racisme als estadis durant el Mundial vetant l’entrada als radicals que han protagonitzat incidents els últims anys: ultres del Lokomotiv, el Torpedo i l’Spartak, entre d’altres, han llançat plàtans a jugadors negres i han exhibit pancartes amb símbols neonazis.

stats