Rugbi
Esports 12/11/2021

Neixen els Diables de Barcelona

La primera franquícia d'aquest esport neix per donar nou impuls al rugbi

3 min
Presentació de la nova franquícia de rugbi "Diables de Barcelona" el passat dilluns a Barcelona.

BarcelonaBarcelona és sinònim d'esport. La capital catalana és un pol d'atracció per a qualsevol amant de l'esport, ja sigui futbol, bàsquet o qualsevol altra activitat esportiva. Sense anar més lluny, aquest cap de setmana es va celebrar la Marató de Barcelona, en què 15.100 corredors es van retrobar als carrers. "Volem que Barcelona sigui sinònim de rugbi". És l'objectiu dels Diables de Barcelona, la primera franquícia de rugbi de l'Estat.

"Va néixer fa deu anys. Ens vam adonar que els primers partits de rugbi a Catalunya s'havien jugat a Barcelona entre uns esportistes de l'Espanyol i uns francesos residents a la ciutat. Això ens va donar un bon pretext per fer una reedició d'aquell partit i reivindicar la història centenària del rugbi a la ciutat. També ens permetia exigir a l'Ajuntament que no ens menystingui tant. La Foixarda, que és el camp emblemàtic d'aquesta ciutat, té cent anys i no se li ha fet ni una paletada", argumenta Jordi Homs, propietari juntament amb l'empresari Josep M. Monti dels Diables de Barcelona. "Ja en el seu moment ens vam fer notar defensant que hi havia un malestar dels rugbistes de la ciutat. Utilitzem Barcelona com a aparador perquè hi vinguin grans equips, que no hi estem pas en contra, però en canvi no tenim un relat local, que està menystingut", recalca Homs.

El projecte, que es va perfilar fa quasi una dècada, fa un parell d'anys que va engegar la maquinària per fer-se realitat, sempre partint de la tradició esportiva de la capital catalana. "Barcelona té una tradició de 110 anys, aquí hi hem jugat tota la vida. De fet, l'Estadi Olímpic es va inaugurar amb un partit de rugbi l'any 1929. Cada vegada que s'ha fet alguna cosa potent de rugbi a la ciutat, ha anat bé. Potser la pota que falta en aquesta ciutat és tenir un equip de rugbi competint professionalment, no?", admet.

Deures per fer

Pel que fa als Diables, encara queden certes incògnites per resoldre. La franquícia barcelonina, propietat dels empresaris Jordi Homs i Josep M. Monti, competirà a partir de la temporada 2022-2023 en una lliga privada europea de nova creació que encara no s'ha fet pública. A l'espera de poder informar de com serà, l'equip disputarà aquest cap de setmana el torneig Toyota Challenge organitzat per la franquícia Toyota Cheetah a Sud-àfrica. Tot això es farà sense tenir un equip definit, perquè els scouters encara no han reclutat tots els jugadors i no se sap quin serà el futur de l'equip un cop acabada aquesta competició.

Mentrestant, un combinat de jugadors sud-africans, irlandesos i catalans disputaran els partits i els que tinguin millor rendiment optaran a formar part de la franquícia l'any vinent. Per confeccionar l'equip dels Diables, el pressupost rondarà entre els dos i els cinc milions d'euros la primera temporada, com va explicar Monti en la presentació del projecte dilluns. I, a més de crear l'equip, els propietaris encara han de tancar un acord que estableixi la seu de la franquícia i l'estadi per poder jugar com a locals.

Segons els propietaris, la coexistència amb els clubs semiprofessionals i amateurs del país no és un problema. "L'esport és competició i on hi ha competència hi ha tensions. Nosaltres el que fem és copiar un model que ja existeix. El rugbi ha evolucionat, però la base continua sent amateur. És un sistema piramidal on a sota tens el rugbi de base, a sobre clubs de cert nivell i la punta sempre és la part professional. Aquesta cúspide no pot viure sense la part amateur, però aquests també necessiten la punta perquè és el motor de visibilització de l'esport. Els clubs d'aquí han de sentir que en formen part perquè són la base d'aquest esport", reflexiona Homs.

stats