Esports 27/07/2018

Nedar en aigües obertes ara que és estiu

Aquest és el millor moment de l'any per iniciar la natació a la mar

Juanmi Mas
4 min
Nedar en aigües obertes

PalmaLliure d'impacte, la natació és indicada per a persones de totes les edats. En nedar, el cos guanya força, resistència, agilitat i elasticitat. Si a més es practica en aigües netes i naturals, sense agents químics i en contacte amb el sol i l'aire pur, els beneficis, tant físics com mentals, es multipliquen.

Potser per la suma de tot això, unit al recent auge dels esports de resistència en general, la natació a la mar o en aigües obertes és una de les activitats a l'aire lliure que més ha crescut els darrers anys a escala mundial. La natació en aigües obertes és un esport en auge, ideal per practicar a l’estiu. Sovint les primeres vegades que es prova s’acaba amb la sensació que és més complicat del que semblava, però hi ha una sèrie de consells que poden facilitar i millorar l’experiència perquè es gaudeixi de la sensació de llibertat que dona nedar a la mar.

Nedar amb neoprè

La millor hora per nedar

A primera hora del matí és quan la mar sol estar més plana. Per contra, a mesura que avança el dia, el vent sol guanyar força i les onades creixen. Amb onatge o corrents, la natació en aigües obertes es dificulta de manera notòria.

Fes-te veure

Fes-ho amb una gorra de silicona de colors llampants i una boia de natació, que té una doble funció: la boia fa veure de lluny els nedadors i alhora és ideal per transportar-hi les xancletes, una tovallola o un refrigeri.

Neda amb companyia

Nedar en companyia

En aigües obertes –mar, rius o estanys– no hauries d’anar tot sol. L’acompanyant pot anar en barca, caiac o nedant. A l’estiu, en una platja vigilada, si no es té acompanyant, el consell és saludar el socorrista, demanar-li per la presència de meduses i aprofitar les hores que hi és per nedar.

L'ús de les ulleres

Han de ser diferents de les que es fan servir per nedar en una piscina i per bussejar. Per a les aigües obertes, les ulleres han de tenir una lent amb més camp de visió, una carcassa més còmoda i adherent, i al mateix temps han de ser més resistents als cops de la mar. Les aletes o pales de natació no són gaire recomanables per nedar llargues distàncies, perquè la musculatura queda rígida, però, així i tot, n’hi ha que opten per fer-ne ús.

Banyador o neoprè

Nedar, també és un moment per tu

Si vols dur banyador, millor que sigui cenyit al cos. Hi ha nedadors que prefereixen els vestits de neoprè, perquè, un cop mullats per dins, ajuden a mantenir la temperatura corporal a l’aigua. El vestit de neoprè també ajuda a nedar més ràpidament i eficientment perquè l’aigua llisca millor i fa surar més. A més, protegeix de les meduses com ara la famosa caravel·la portuguesa, que ja hem pogut veure en aigües de les Illes Balears. A les travessies que duren més d’una hora el neoprè és obligatori.

Protecció solar

Com sempre, a la natura, la crema solar és imprescindible. La cara, les mans, els peus, les cames i l’esquena cal protegir-los bé dels rajos solars. Si es fa servir vestit de neoprè, per evitar les erosions pel fregament de l’aigua salada de la mar i del mateix vestit, és important prevenir amb greix protector, com la lanolina.

Estils

L’estil de natació més habitual per nedar a la mar és el lliure, el crol. Normalment es procura fer braçades llargues i batre poc els peus, a diferència de la natació dins la piscina. Però allò cert és que d’estils n’hi ha tants com de persones. L’estil lliure és el que permet orientar-se millor a l’aigua, aprofitant per fitar quan s’aixeca el cap per respirar i també gaudir del fons marí.

Lloc

A la mar no es pot nedar a qualsevol lloc. Si ets en una platja plena de banyistes, és millor fer-ho a les zones delimitades per balises, perquè llavors s’aprofita la protecció de les boies. De fet, no és convenient nedar més enllà de les boies. I fins i tot en aquests espais és millor anar-hi identificat com a nedador. És a dir: amb la gorra, la boia i l’acompanyant o una embarcació de suport. Quan es vol nedar per altres espais de la mar, la recomanació és apuntar-se a les travessies populars, i llavors es pot nedar en zones on no és possible fer-ho habitualment perquè, per exemple, hi ha embarcacions. Pel que fa a altres espais, les zones de roques són les més recomanables, perquè hi ha fauna marina i posidònia per observar, un fet que no passa amb les platges d'arena. En aquest sentit, i en contra d’un pensament força generalitzat, les platges de Mallorca tenen molts peixos a les zones rocalloses dels espigons, normalment a tocar de les boies.

Mala mar

Quan fa mala mar, el millor consell és escurçar la distància que es vol fer, sempre que tinguem experiència, i deixar els reptes personals per a un dia amb bona climatologia. Sobre els reptes, els nedadors consideren que afrontaran una travessia si té la distància que equival als metres acumulats de natació durant una setmana. Per exemple: si un nedador s’entrena regularment tres dies per setmana 2.000 metres, podrà afrontar una travessia de 5.000-6.000 metres. Si fa mala mar, cal escurçar la distància.

stats