EL GERMÀ PETIT

Els micròfons de l’Olimp

Possiblement Vincenzo Montella ja no recorda que el comentari televisiu d’un dels dos gols que va marcar durant la seva cessió al Fulham, el 2007, va suposar una modesta però simbòlica fita per a la història del mitjà. Va ser una de les dianes més barroeres de la carrera de l’Aeroplanino, ja que es va limitar a fregar amb el pit, al segon pal, una pilota desviada pel poderós Papa Bouba Diop en el llançament d’un córner. El valor mediàtic de l’acció, però, és que la va acompanyar, al Match of the Day de la BBC, la veu d’una dona: Jacqui Oatley, la primera comentarista de futbol del canal públic britànic. Quinze dies després d’aquell 21 d’abril, Natalia Arroyo, avui periodista de l’ARA, participava per primer cop en l’anàlisi tècnica d’un partit televisat, un Espanyol-Rayo Vallecano femení, al 33.

Molts dels passos per incorporar les dones periodistes a la tasca d’analitzar o relatar un partit són, per tant, recents: coincidint amb l’últim Dia Internacional de les Dones, l’operadora nord-americana de parla hispana Univisión va assignar la retransmissió d’un partit de futbol, per primera vegada, a una dona. Iris Cisneros, de 28 anys, va comentar el partit del campionat mexicà entre l’América i el León i va esdevenir una pionera als Estats Units. Designar algú que porta el nom de la missatgera dels déus de l’Olimp no pot ser més apropiat: la primera dona que va narrar futbol al món és grega i va protagonitzar aquesta fita el juny del 1983.

Vasso Mórali era una jove periodista de Kavala, a la Macedònia grega, que va establir-se a Atenes per cobrir l’actualitat política però que acreditava un bagatge esportiu remarcable. Practicava tenis, bàsquet i futbol, en coneixia el reglament a fons i demostrava una notable capacitat per a la retenció de noms, dades, instants. Mórali, aficionada de l’Olympiacos, va guanyar-se el respecte dels seus veïns de redacció presentant diverses peces esportives per iniciativa pròpia, i també va ser ella qui va desafiar el cap d’esports de la ràdio pública grega a atrevir-se a assignar la narració d’un partit de futbol a una dona. Un Ethnikós-Panachaïkí amb un descens en joc va suposar l’inici d’una carrera de més de trenta anys a Grècia... i nou a Austràlia. A Mórali, antiga corresponsal, li van encarregar el 2011 la coordinació dels espais en grec de la SBS, la ràdio pública australiana, que emet espais en totes les llengües parlades al país. Això inclou retransmetre tots els partits del Mundial en fins a tretze idiomes mitjançant diverses plataformes. Mórali no serà a Rússia perquè es va jubilar fa tres anys, però sí que va narrar els partits de la selecció hel·lènica al Brasil, el moment culminant d’una trajectòria inspiradora per a futures aspirants a comentarista... sempre que trobin un cap que en valori les capacitats amb justícia. A Grècia algú va fer-ho fa trenta-cinc anys.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF