Futbol
Esports 09/05/2023

La 'mentida' inhalada: l'última moda que triomfa entre els futbolistes

Diversos jugadors professionals s'apliquen Vicks VapoRub abans dels partits: d'on sorgeix aquesta tendència?

3 min
Rafinha, abans de jugar un partit a Cadis

Barcelona"Vicks VapoRub és una pomada que s'utilitza per a l'alleujament simptomàtic de la tos i la congestió nasal del refredat i la grip. Pot utilitzar-se directament sobre la pell (ús cutani) o diluïda en aigua calenta per a la inhalació dels vapors". Així és com el fabricant defineix aquest producte pensat per alleugerir els símptomes dels constipats, però que s'ha convertit en la darrera moda dels futbolistes professionals. Són diversos els jugadors que, abans del xiulet inicial del partit, inhalen aquest ungüent pensant que millorarà el seu rendiment físic. Què hi ha de cert en aquesta tendència? ¿Realment aporta beneficis als futbolistes? ¿És una pràctica recomanable?

El seu origen cal trobar-lo a la Premier League, en una substància anomenada snus. Es tracta d'una bosseta de te que conté nicotina, tabac i sal i que es consumeix per via oral. També pot incloure altres aromatitzants com essència de roses o de regalèssia. Aquesta substància no és legal a la Unió Europea, excepte a Suècia i, des del Brexit, també es pot ingerir a Anglaterra. La versió light que ha arribat a la Lliga espanyola, en canvi, és amb Vicks VapoRub, pomada formada per mentol, càmfora i essència d'eucaliptus. El fenomen va viralitzar-se a les xarxes quan el 5 d'abril, abans del duel de Copa entre el Barça i el Reial Madrid al Camp Nou, les càmeres van captar David Alaba, Luka Modric i Camavinga acostant-se el pit de la samarreta al nas i inhalant.

Darrerament, també hem vist fer-ho a Raphinha. Les càmeres van caçar el brasiler aplicar-se el producte al túnel de vestidors –mentre el fisioterapeuta Carlos Nogueira aguantava el pot de Vicks VapoRub– abans del duel contra l'Osasuna de tot just fa una setmana. Raphinha no és l'únic jugador del Barça que ha abraçat aquesta tendència. Segons ha pogut saber l'ARA, Gavi, Araujo, Balde o Eric Garcia estan entre els blaugranes que també ho fan. Els futbolistes creuen que els "ajuda a respirar millor", però el cert és que és bàsicament un placebo que s'ha posat de moda, tal com resolen des de la Ciutat Esportiva a aquest diari.

Captura de Raphinha aplicant-se Vicks VaporRub abans del partit contra l'Osasuna al Camp Nou.

La mateixa tesi defensa la doctora Astrid Crespo Lesmann, pneumòloga adjunta del servei de pneumologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona). L'especialista remarca que "no hi ha estudis clínics que valorin els efectes del Vicks VapoRub a l'hora de fer exercici" i que, per tant, "el benefici de la inhalació d'aquest producte en la pràctica esportiva és nul": "Bàsicament és un efecte placebo".

"No és una pràctica recomanable" 

La doctora Crespo també alerta dels riscos de fer-ne un mal ús. El mateix prospecte del producte avisa que no s'ha d'aplicar a les foses nasals. Però Raphinha sí que ho va fer així abans de sortir a jugar contra l'Osasuna. "Hi ha reportats diversos efectes secundaris adversos si s'aplica a les fosses nasals. Hi ha estudis que associen l'ús continuat d'ungüents que contenen greixos a una pneumònia lipoidea". I, tot i que no està acadèmicament acreditat, la pneumòloga també exposa que "els elements que conformen la pomada en qüestió –mentol, càmfora i essència d'eucaliptus– podrien, fins i tot, desenvolupar episodis d'asma en persones propenses a aquestes patologies respiratòries".

Sobre si aquesta tendència pot generar addicció, Crespo considera que "si el futbolista, mitjançant l'efecte placebo, creu que li fa bé o veu altres companys que ho fan, s'hi pot acabar acostumant". Amb tot, l'especialista considera que no és una pràctica recomanable: "Bàsicament perquè no hi ha cap estudi que demostri que això generi cap benefici en els futbolistes. El que hi ha és un efecte moda. Seria el mateix que aplicar-te un altre producte o altres costums que tenen els jugadors i que acaben convertint en un ritual abans de sortir a jugar un partit per guanyar confiança".

stats