MOTOGP
Esports 30/09/2015

Marc Márquez torna a lesionar-se mentre entrenava

El pilot es fractura el dit petit de la mà esquerra mentre anava en bicicleta de muntanya pels voltants de Cervera i ha de ser operat

Nuria García
3 min

BarcelonaMarc Márquez no està tenint sort aquesta temporada amb les caigudes. A les cinc que ha patit durant la temporada i que li han impedit sumar punts (Argentina, Itàlia, Catalunya, Gran Bretanya i Aragó) cal sumar-hi les dues que ha patit mentre entrenava fora dels circuits i que han tingut pitjors conseqüències a nivell físic que les dels circuits.

Aquest dimecres, el pilot de Cervera ha estat operat de la fractura del cinquè metatarsià del dit petit de la mà esquerra que s'ha fet aquest dimarts mentre entrenava anant en bicicleta de muntanya pels voltants de Cervera. Tot i haver de passar per la sala d'operacions, on el doctor Mir li ha reduït i fixat la fractura amb uns cargols i una placa de neutralització de titani de sis forats, Márquez espera poder estar a punt per disputar el Gran Premi del Japó, que es disputa a Motegi d'aquí a deu dies. Juga al seu favor el fet que sigui la mà esquerra, la que s'utilitza menys, ja que és des d'on es controla l'embragatge –que amb el canvi 'seamless' que incorpora l'Honda només s'utilitza en les sortides–. Márquez haurà d'estar 24 hores a l'hospital i en 48 hores podrà començar la rehabilitació funcional.

És la segona lesió d'aquest estil que pateix aquest any, ja que a l'abril es va trencar el mateix dit –en aquell cas, la falange proximal– quan feia 'dirt-track', i també va haver de ser operat d'urgència. En aquella ocasió va poder arribar a temps per disputar el GP d'Espanya, a Jerez, el cap de setmana. També fent 'dirt-track' es va fracturar, el març del 2014, el peroné de la cama dreta i es va perdre tota la pretemporada. Tot i això, quan va pujar a l'Honda, va guanyar les 10 primeres curses de manera consecutiva.

Poques lesions greus per caigudes als circuits

Dins dels circuits, les caigudes que ha patit aquesta temporada no l'han fet passar per la sala d'operacions. El seu preparador físic, Genís Cuadros, explicava a l'ARA quan Marc Márquez va guanyar el seu primer títol de MotoGP per què el de Cervera no patia lesions greus quan queia de la MotoGP. "És imprevisible el que passa quan caus, però sí que és molt important ser molt flexible", comentava. "Si no ets flexible, quan caus l'elasticitat es converteix en rigidesa i hi ha més possibilitats de lesions greus. Però també hi intervé una mica la sort", afegia.

La flexibilitat, doncs, va ser una de les claus perquè Márquez, quan a Mugello el juny del 2013 va patir una forta caiguda quan anava a més de 300 km/h, no patís cap lesió greu i tan sols tingués una mínima lesió a la part més alta de l'húmer que es va solucionar amb uns dies de rehabilitació. "El Marc és molt flexible! És capaç de fer una flexió profunda de tronc posant el cap entre les cames! I també és molt flexible d'espatlles, això potser l'ha ajudat molt a no tenir lesions més greus".

L'única fractura que ha patit per una caiguda als circuits ha estat la que es va fer al dit petit de la mà dreta quan va caure en els entrenaments lliures del Gran Premi d'Holanda del 2013. Tot i això, la fractura no li va impedir participar a la cursa i acabar segon.

La lesió més greu que ha patit a causa d'una caiguda al circuit ha estat la de Malàisia l'any 2011, quan corria a Moto2. Va caure en els entrenaments lliures quan els comissaris de pista no van detectar que hi havia aigua a la pista i va passar cinc mesos veient-hi doble. Va ser un tipus de lesió que ja havia patit tres anys enrere, quan disputava el Campionat d'Espanya. Aquell cop, però, la recuperació va ser ràpida –menys d'una setmana.

stats