Futbol
Esports 02/05/2021

Un lloc de mal record per jugar-se la Lliga

Sense marge d’error, Koeman torna a Mestalla, que va ser casa seva durant un convuls curs 2007-08

3 min
Ronald Koeman i part del seu equip tècnic en un dels partits d’aquest curs jugat a domicili.

Barcelona“Estic convençut que si guanyem els cinc partits que ens queden serem campions”. La frase és de Ronald Koeman abans de visitar el València (21 h, Movistar LaLiga) en un duel en què el Barça no pot fallar si no es vol desenganxar de la frenètica pugna per la Lliga en què estan immersos quatre equips. La convicció de l’holandès és la mateixa a la qual s’aferren al vestidor: els jugadors tenen ganes de demostrar que després de la dramàtica i inesperada derrota contra el Granada segueixen sent uns ferms candidats al títol. L’Atlètic i el Reial Madrid van guanyar ahir.

L’oportunitat malbaratada contra el conjunt andalús fa que Koeman s’hagi de jugar bona part de les aspiracions del seu equip per guanyar el títol a Mestalla. La sortida, a priori, més complicada que els queda als blaugranes abans de finalitzar la temporada serà en un estadi que coneix bé el tècnic holandès. La seva primera experiència a una banqueta de la lliga espanyola com a tècnic -a finals dels anys noranta va ser assistent de Louis van Gaal al Barça- va ser, precisament, al València. Koeman va guanyar la Copa l’any 2008 amb el conjunt valencià, però la seva etapa a Mestalla no va durar ni un any en un curs convuls en què va apartar i es va enfrontar amb tres pesos pesants del vestidor xe poc després d’arribar a l’equip.

El tècnic -que tenia com a ajudants José Mari Bakero i Tonny Bruins Slot- va ser destituït a l’abril cinc dies després de guanyar la final de Copa contra el Getafe (3-1). Va ser un triomf amarg: la mala maror a l’equip i els pobres resultats a la Lliga van forçar l’adeu prematur de Koeman. Després del triomf a la final de la Copa, el València va rebre una dura golejada a San Mamés (5-1) que va ser el cop de gràcia a l’holandès. Koeman va ser acomiadat de l’entitat valenciana deixant l’equip campió de Copa, però eliminat de la Champions i, després de la derrota contra l’Athletic Club, en quinzena posició a la taula, a només dos punts del descens.

“La meva etapa a València va ser curteta. Vam guanyar la Copa [que el club xe no guanyava des del 1999], però no seria el millor record de la meva carrera”, va explicar Koeman abans del Barça-València de la primera volta, quan es complien tretze anys del polèmic mes de desembre del 2007 en què va prendre una decisió a Mestalla que convertiria la seva estada a la capital valenciana en un polvorí. El 18 de desembre, un mes després d’aterrar per substituir Quique Sánchez Flores, va decidir apartar de la disciplina de l’equip dues vaques sagrades del vestidor per “decisió tècnica”: el porter Santi Cañizares i el capità David Albelda. Miguel Ángel Angulo seria el següent.

La situació acabaria sent insostenible en un vestidor dividit, amb diverses batalles internes i una pugna judicial entre Albelda i la direcció del València -que llavors estava dirigit per Juan Soler- per les demandes del futbolista per rescindir el seu contracte. Koeman també entraria en disputa amb Joaquín Sánchez perquè l’actual futbolista del Betis es va posicionar al costat dels jugadors apartats, que no jugaven però que continuaven, en certa manera, entrenant-se amb l’equip. Un còctel explosiu que va acabar amb la destitució de Koeman el 21 d’abril i amb Voro, que llavors era el delegat, fent-se càrrec de forma interina d’un equip en què Cañizares, Albelda i Angulo tornarien a jugar i que acabaria salvant la categoria.

Sense asseure’s a la banqueta

La situació del València no és gaire millor avui dia, amb l’equip en catorzena posició, a sis punts del descens. Però el conjunt que entrena Javi Gracia ja sap el que és puntuar contra el Barça aquest curs: a la primera volta van empatar (2-2) al Camp Nou. I, a Mestalla, van protagonitzar una sonada golejada contra el Reial Madrid (4-1) al novembre amb tres gols de penal de Carlos Soler.

Koeman, que no serà a la banqueta perquè està sancionat després de ser expulsat contra el Granada, ha demanat al seu equip “millorar en defensa, tancar millor els espais i estar més concentrats”. Seva és la responsabilitat de fer una lectura tàctica encertada del partit, mentre que els jugadors no poden cometre més errades per falta d’atenció. La Lliga està en joc.

stats