Primera Divisió
Esports 15/07/2022

Limitats per la FIFA: la influència del City al Girona

Una normativa restringeix el perfil dels cedits que interessen a Montilivi

3 min
Pep Guardiola i Míchel Sánchez, a la Vinya

GironaEl Girona ha començat la temporada del seu retorn a Primera sense cap cara nova, però amb una alta activitat als despatxos, on continua treballant per intentar que les primeres operacions es concretin al més aviat possible. “Paciència, que l’estiu serà llarg”, comenten a Montilivi cada cop que se’ls pregunta per alguna novetat. Fins al moment tan sols s’han agilitzat les baixes, s’ha renovat algun futbolista del planter i s’espera anunciar algun fitxatge en els pròxims dies. Quan falta un mes per començar la Lliga, hi ha molta feina a fer. També a Manchester, on s'estudia amb calma cada moviment. Ara amb més motiu que mai, ja que una nova normativa de la FIFA els pot arribar a modificar els plans.

La nova llei imposa per a una entitat un màxim de vuit cedits majors de 21 anys, tres a un mateix destí. Això pot arribar a ser una pedra a la sabata del City, que disposa d’un ampli ventall de futbolistes que reparteix entre els clubs que formen part del conglomerat City Fooball Group. Aquest fet no trenca del tot amb la xifra total de cessions, sinó amb la tipologia d’aquestes cessions. Des d’un primer moment, el Girona ha insistit en la idea d’incorporar futbolistes amb un rol i una experiència més definits a la Primera Divisió. Perquè el canvi d’escenari és prou llaminer per deixar enrere els experiments que han suposat els préstecs dels últims temps, amb més ombres que llums.

Generalment, han aterrat talents que no han explotat fins al cap d’un temps, quan ja no vestien la samarreta blanc-i-vermella. No podem oblidar que, per al City, aquestes operacions també són un negoci. Com qualsevol altra empresa, vol tenir beneficis, siguin esportius o mitjançant patrocinis. I Girona s’ha convertit en un banc de proves: se cedeixen diamants inexperts que encara s’han de polir i a Montilivi és on es permet que s'equivoquin. Un cop revalorats, és el moment d’aprofitar-los de veritat o vendre’ls perquè la roda torni a girar. Forma part del tracte.

Reunions periòdiques

L’ascens a Primera retocarà lleument la idea, ja que la direcció esportiva i Míchel –que està totalment tranquil tot i la manca de reforços, perquè sap que arribaran– necessiten peces més contrastades. Aquests dies les reunions continuen, tal com passa durant l’any, en què totes les parts del conglomerat posen en comú la seva feina. Però tancar operacions requereix més temps. Detectades les posicions a reforçar –que per als gironins són gairebé totes–, cal convèncer el futbolista i comparar, respecte a altres clubs, en quin d’ells la cessió serà el màxim de productiva. En el principi de la relació entre el City i el Girona fins i tot hi havia una altra via: fitxar per al grup un futbolista que a Montilivi agradava, perquè a Girona no es podia assumir l’operació, i deixar-lo cedit. No es pot descartar res.

De les baixes que s’han confirmat, tres són les dels cedits aquest curs pel City: Sarmiento, Moreno i Bustos. Tan sols l’argentí ha funcionat, després de repetir vivència. Aquest és un detall que tampoc ha de passar inadvertit, ja que històricament en la primera cessió els futbolistes no han sigut decisius. Quan han repetit, com Douglas, Aleix o Bustos aquest any, el rendiment ha millorat. L’excepció la trobem en Maffeo, que va encaixar només arribar, o en Lejeune. En l’altre pas per l’elit, Kayode o Marlos no van anar bé. Hi ha hagut fiascos importants, com Nwakali o Muric. O el cas Angeliño, ara al Leipzig i un dels millors laterals d’Europa, que va arribar a ser presentat per poc després fugir cames ajudeu-me. Entre el City i el Girona s'han fet més d’una vintena de tractes en els últims set cursos.

A part dels esmentats, Jairo, Juncà, Sánchez, Lozano i Baena van acabar el seu lligam amb el Girona, que ha rescindit els contractes de Calavera i Gallar i ha buidat el vestidor cedint alguns joves a diferents equips d’un perfil més baix. Ara se centren en reforçar els pocs futbolistes que ja tenen l’estiu definit. Jugaran sis amistosos: contra el Peralada, el Benfica, l’Andorra, el Nàpols, el Bolívar i el Saragossa. 

stats