Barça
Esports 04/01/2023

El Barça discrepa, però acata la decisió del TAD: Lewandowski no jugarà els pròxims tres partits de Lliga

El club blaugrana s'havia aprofitat d'un error d'aquest tribunal per retardar uns dies el càstig al davanter polonès

5 min
Robert Lewandowski celebrant el gol a Mallorca.

BarcelonaExpliquen els juristes que hi havia una espècie de pacte no escrit entre els clubs per evitar recórrer a la justícia ordinària en casos menors. Una targeta, per exemple. Per això va generar tanta sorpresa que el Barça arribés tan lluny en el cas Lewandowski. "Deu ser el primer cop en la història que un jutge de Madrid haurà de decidir sobre una groga", ironitza l'advocat esportiu Xavier Albert Canal. El club va jugar amb els temps i va aconseguir la cautelar. Una espècie de sanció a la carta que, de retruc, va provocar que un Espanyol indignat fes un escrit per impugnar el derbi per alineació indeguda. Finalment, el TAD s'ha reunit aquest dimecres i ha posat punt final al serial, prohibint definitivament que el davanter pugui jugar els tres pròxims partits de Lliga: Atlètic de Madrid, Getafe i Girona.

El Barça, tot i que segueix considerant que li assisteix la raó en la defensa del jugador i que existeix una evident desproporció en la sanció imposada, admet a l'ARA que acata la resolució del TAD i el jugador començarà a complir les sancions a partir del pròxim partit, contra el conjunt matalasser. Als despatxos nobles del Camp Nou ha causat malestar la "inusitada celeritat" de la decisió del TAD i considera que la interlocutòria sobre mesures cautelaríssimes dictaminades pel Jutjat Central del Contenciós-Administratiu número 2, el passat dia 30 de desembre, establia clarament que les mateixes eren provisionals fins que, com a mínim, s’esgotés la via administrativa, però el TAD ja ha dictaminat aquest mateix dimecres el seu parer.

La impugnació de l'Espanyol

A més a més, consultats per l'ARA, tant el Barça com alguns especialistes en dret esportiu asseguren que la impugnació dels blanc-i-blaus té molt poc recorregut. Bàsicament perquè el club blaugrana, hàbil, va presentar recurs en la totalitat de la sanció –la segona targeta groga i el gest de tocar-se el nas– Així, quan el Tribunal Central Contenciós de Madrid va atorgar la suspensió cautelar al Barça, 24 hores abans del derbi, ho va fer per als tres partits, el de la doble groga i els dos per la desconsideració a l'àrbitre. I al tractar-se d'una instància superior, no hi ha gairebé res a fer.

El recurs del Barça per Lewandowski pot establir un precedent?

Ara el dubte és si això generarà un precedent. O sigui, si a partir d'ara qualsevol equip decidirà anar pel seu compte a la justícia ordinària quan vulguin obtenir una cautelar d'urgència. "No sembla previsible que a partir d'ara hi hagi una allau de recursos, sobretot per una qüestió de temps. Aquí el Barça va saber jugar les seves cartes, es va aprofitar que hi havia un Mundial pel mig i es va trobar que el TAD no va fer la feina", diu Toni Roca, advocat en dret esportiu que considera comprensible la resolució judicial. "Perquè si al final el TAD hagués dictaminat a favor del Barça i Lewandowski hagués complert la sanció, seria un perjudici irreparable", afegeix.

Tot té a veure, com diu Roca i confirma Albert Canal, en la gestió del temps. Habitualment, el Comitè de Competició es reuneix els dimarts, Apel·lació ho fa els dijous i el TAD, els divendres. Si cap d'aquestes instàncies dona la raó als equips, es podria presentar un recurs al tribunal contenciós el divendres a mitja tarda, "però a aquesta hora ja està tancat i no es prendria cap decisió fins dilluns". Amb l'agreujant, esclar, que ja hi ha partit el cap de setmana i, per tant, aquell futbolista en qüestió ja hauria complert el càstig. "Per això només es va a la justícia ordinària en casos molt greus, com pot ser una sanció de llarga durada o un descens administratiu", argumenten els experts.

El Barça va saber jugar amb els temps per aconseguir la cautelar a Lewandowski

Al Barça, com apunta Roca, "se li van alinear els astres". El club va esperar a última hora per presentar un recurs al TAD i aquest organisme, en comptes de prendre una decisió sobre el cas, va considerar que necessitava més temps per estudiar la sanció a Lewandowski. Els serveis jurídics blaugranes –"a qui cal felicitar per la gestió del cas", afegeix Canal– van veure aquesta escletxa per demanar una cautelar d'urgència a la justícia ordinària. I aquesta hi va accedir.

Robert Lewandowski protestant a Gil Manzano.

El fet que la sanció s'arrossegués des de principis de novembre, data en què es va aturar la Lliga pel Mundial, va permetre que el Barça tingués un marge per actuar del qual, en condicions normals, no disposaria. "Creiem que la sanció és desproporcionada, però som conscients que difícilment se li retirarà. Per tant, arribats a aquest punt, l'objectiu era aconseguir una cautelar perquè Lewandowski pogués jugar, almenys, en el derbi i contra l'Atlètic de Madrid", apuntava al mes de novembre una de les fonts consultades del Barça, molt pròxima al president.

El TAD rectifica i confirma la sanció a Lewandowski

S'obre, doncs, un nou escenari, que depenia de la resolució del TAD. Mentre aquest organisme hagués seguit sense pronunciar-se sobre Lewandowski, el Barça podria haver seguit disposant del polonès en els pròxims partits. Encara que això tenia un risc, i és que la resolució –que, com s'ha confirmat, ha estat contrària al Barça– arribés just abans d'un duel clau, com pot ser un clàssic. De totes maneres, i tenint en compte la polseguera que ha aixecat el cas, les parts consultades donaven per fet que el TAD es reuniria molt abans.

El Barça, però, tenia l'esperança que la resolució encara tardés una mica. El fet que aquest divendres sigui festiu (dia de Reis) podia donar més marge al Barça, ja que el TAD hauria pogut esperar fins a la setmana vinent. En aquest context ideal, Lewandowski també hagués estat disponible per jugar contra l'Atlètic de Madrid. Finalment, no ha estat així. El TAD s'ha reunit en una reunió telemàtica i ha posat punt i final al serial. D'aquesta manera, Lewandowski complirà la sanció en els tres pròxims partits de Lliga (Atlètic de Madrid, Getafe i Girona). Com a mal menor, estarà fresc per a la Supercopa d'Espanya i els duels de Copa.

El nou rol del TAD

A partir d'ara, però, els clubs ja no podran recórrer al Tribunal d'Arbitratge perquè la nova llei de l'esport espanyol limita la utilització del TAD, que bàsicament servirà per resoldre conflictes electorals de clubs o federacions. La llei està en vigor des del 30 de desembre, però el TAD manté les seves funcions tradicionals, explica Canal, fins que no s'hagi aprovat el reglament: "Els clubs es queixen perquè Competició i Apel·lació depenen de la Federació. I ara, en comptes del TAD, s'haurà d'anar a la justícia ordinària".

Serà més complex, però potser també més habitual que no pas fins ara. "De totes maneres, s'haurà de veure si la justícia ordinària pot prendre decisions esportives amb tan poca antelació. I ja veurem, també, si aquests tribunals consideren que revisar targetes gorgues és feina seva", afegeix Toni Roca. S'obre un panorama desconegut.

stats