Fita a fita
Esports 07/10/2022

De l'Arenal d'en Castell a la Cala Tirant, extrems paisatgístics

Itinerari pel litoral nord de Menorca a través d'una àmplia gamma de camins i entorns per dins el terme municipal del Mercadal

Joan Carles Palos
4 min
La ruta.

PalmaTornam a Menorca per gaudir dels seus encants i recórrer trams del Camí de Cavalls. És el GR-223, un itinerari que fa la volta a l’illa en 20 etapes, amb un total de 185 km i un desnivell acumulat que arriba als 4.000 m. La varietat d’espais i viaranys que se sumen al llarg del recorregut és la mostra fefaent del patrimoni que atresora una illa amb una identitat fortament definida amb el pas del temps.

En aquesta ruta ens acostam al municipi del Mercadal, el segon més gran de Menorca. Des de la part central de l’illa volem guaitar sobre la seva costa nord, amb una àmplia gamma de cales i platges, algunes d’assetjades per la pressió de la indústria turística i d’altres que encara conserven aromes de natura en el seu estat més pur. Són els seus extrems paisatgístics. Caminarem des de l’Arenal d’en Castell fins a la Cala Tirant, entre Fornells i el cap de Cavalleria. Un itinerari que correspon a la quarta etapa del Camí de Cavalls. La seva brevetat ens permet abandonar el sender principal i penetrar alguns dels petits oasis de bellesa de la costa retallada del vessant oriental de l’immens braç de terra que acaba a la punta de Morter, sobre el qual s’assenta la talaia de Fornells.

La ruta

[00 min] A la banda de ponent de la platja trobam el plafó corresponent a l’etapa 4 del Camí de Cavalls (GR-223), que ens durà des de l’Arenal d’en Castell fins a la Cala Tirant. Just en aquest punt trobam indicadors de la pròxima urbanització de Son Parc. Aquest és l’inici de la nostra caminada, un bell sender que en direcció de Ponent ens durà per damunt un penyalar des del qual copsam una bella panoràmica dels dos extrems d’aquesta imponent badia al nord del municipi del Mercadal: el Cap del Redoble, a la nostra esquerra, i la Punta Grossa, a la dreta.

La basílica paleocristina del Cap del Port va ser descoberta el 1958 i la seva datació es remunta a final del segle V.

Després de vorejar aquesta pintoresca rada per un terreny rocós, típic de les zones calcàries, ens desviam de la costa i desembocam en el primer carrer de la urbanització de Son Parc [15 min]. Des d’aquí seguim els indicadors per un breu, serpentejant i laberíntic traçat urbà. Passam un torrentó, rere el qual hi ha una estació depuradora i l’aparcament de l’Arenal de Son Saura [30 min]. Val la pena acostar-se un moment fins a la platja i seguir un poc més enllà, fins a la Cala Pudent, per gaudir de les excel·lències d’un litoral molt ben conservat.

La continuació del GR-223 apareix just darrere l’estació depuradora (oest). Entram dins una zona boscosa, amb una espessa garriga, que en algun instant ens obre una finestra des de la qual contemplam (sud-oest) el puig del Toro, de 358 metres d’altura, el sostre de Menorca. Ens allunyam de la mar i l’itinerari esdevé una encisadora monotonia, on elements de caràcter etnològic, com un forn de calç [55 min], palesen la forta empremta humana sobre el territori. A la nostra dreta, entre l’espès boscatge, intuïm la mar, on de manera poc clara podem veure l’Era i la punta del Cagalló.

Sortim a una clariana del bosc, on trobam uns sementers, amb la muntanya del Toro coronant la perspectiva cap a migjorn. [1 h 15 min] Després d’un passatge bucòlic per un camí de carro acaronat per arbres i mates, topam amb el portell que ens introdueix dins la reserva La Concepció. Un canyissar ens fita un del grapat de torrentons que desemboquen dins la badia de Fornells. Deixam a l’esquerra l’accés a les cases del lloc del Cap del Port i arribam a un important jaciment arqueològic [1 h 20 min].

Basílica paleocristiana

La basílica paleocristiana del Cap del Port va ser descoberta l’any 1958. Un cop realitzades les excavacions arqueològiques, es van poder documentar les restes arquitectòniques del recinte de culte i un conjunt d’habitacions situades al sud-est d’aquest espai. La basílica s’estructura a partir d’una nau central orientada a llevant, al voltant de la qual trobam adossades diverses estances. La ceràmica trobada permet datar el jaciment a final del segle V de la nostra era i el seu funcionament perdurà al llarg del segle VII. El 1959 i durant el decenni 1975-1985 s’hi feren noves excavacions, les quals van posar al descobert una cripta, en forma de creu grega, situada a l’espai que ocupa l’absis. Excepcionalment, els esmentats treballs de camp van deparar una important troballa de pintures murals, amb l’existència de nombrosos grafits en llengua grega i llatina (font: Consell de Menorca).

Abandonam el recinte i prenem novament el camí en direcció a Fornells. Primer deixam a la dreta el portell d’accés a les Salines Noves o de la Concepció [1 h 30 min]. “La finca data del segle XVIII i està situada en un espai emblemàtic d’elevat interès natural, a l’interior del port de Fornells. L´activitat de les salines, en funcionament des de 1853 fins a 1984, s’ha recuperat des de l’any 2012 com a projecte familiar i pioner a l´illa. A més, s´ha creat un recinte turístic i s’hi fan visites guiades per conèixer de primera mà el procés natural d’obtenció de la sal. En fan venda directa a aquelles persones que realitzen la visita guiada” (font: agroxerxa.menorca.es).

Sortim a la carretera (Me-7) que uneix Maó amb Fornells [1 h 35 min], a la qual ens incorporam a la dreta. A partir d’ara ens ve un llarg i avorrit tram de carretera. Pimer passam la rotonda que distribueix el trànsit cap al Mercadal [1 h 40 min], Binimel·là i far de Cavalleria, Cala Tirant i Fornells. En el centre podem veure La dansa del vent (2011), obra de l’escultor Marcel Villier, un conjunt de tres siluetes femenines en actitud de ball retallades en acer. Continuam ara per un nou tram de carretera (Me-15), un quilòmetre i mig fins a assolir la cruïlla de platges de Fornells i Cala Tirant [1 h 55 min], a l’altura de ses Salines. Giram a l’esquerra i prosseguim la nostra marxa per una vorera pedalable, prou ampla, que han de compartir vianants i bicicletes.

[2 h 10 min] Pegam dins una nova rotonda, on prenem el vial de l’esquerra (carrer de Baix) en direcció a Cala Tirant, on finalitza la nostra ruta [2 h 15 min]. A la part posterior es conserva una petita zona humida on desemboca el torrent que passa pel poble del Mercadal.

Les dades

Dificultat 2,5 sobre 5

Distància 11,24 km

Desnivell 117 m

Durada 2 h 15 min

Altitud màxima 91 m

Ruta no circular

Fita_a_Fita

stats