Jocs Olímpics

L'Aragó trenca amb la candidatura Pirineus-Barcelona

Javier Lambán acusa la Generalitat de "deslleial" per haver sol·licitat els Jocs del 2030 només per a Catalunya

2 min
El president de l'Aragó, Javier Lambán

BarcelonaNomés han passat 24 hores des que Pere Aragonès sol·licitava formalment aspirar als Jocs del 2030 i la candidatura Pirineus-Barcelona ja ha rebut el primer revés. Aquest divendres Javier Lambán, president de l'Aragó, ha anunciat que estripa la baralla i que no participarà en la candidatura conjunta per a la cita olímpica d'hivern. El motiu, que considera que el president de la Generalitat ha actuat amb "deslleialtat" per haver fet la petició únicament per a Catalunya, sense mencionar-los.

Lambán, a través del govern aragonès, ha emès un comunicat on explica que la ruptura es mantindrà fins que no es torni al pacte a què es va arribar -segons ell- amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE), i que consistia que tant Catalunya com l'Aragó participaven a la cita olímpica "en igualtat de condicions". Per això considera que el president de la Generalitat hauria d'haver fet referència a "la possible organització dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 a Catalunya i l'Aragó", però que en canvi a la carta enviada al COE tan sols es mencionava "Pirineus-Barcelona". "La nostra confiança és inexistent, s'ha actuat amb deslleialtat", afegeix Lambán.

Un requisit del COE

Els Jocs d'Hivern del 2030 es van dissenyar inicialment perquè tinguessin els Pirineus catalans com a centre principal de les proves mentre que Barcelona en seria la capital. Però el COE, a instàncies del govern espanyol, va exigir que s'incloguessin al projecte més territoris de l'estat espanyol. Per això es va incloure Jaca -localitat aragonesa que havia intentat sense èxit acollir una cita olímpica d'hivern-. La Generalitat va acatar en el seu dia la decisió. A més, i per completar les proves -amb la nova normativa dels Jocs no es poden construir grans instal·lacions sinó que s'han de fer servir les que ja existeixen-, va pensar en incloure a la candidatura França, Andorra i també Sarajevo.

De moment no se sap quina transcendència tindrà la decisió de l'Aragó de partir peres amb Catalunya. Però el que dijous semblava un camí de roses, ara fa molta pujada.

stats