Esports 08/06/2020

Els escacs tornen al cosmos cinquanta anys després

Serguei Kariakin retrà homenatge a la primera partida Espai-Terra amb un nou enfrontament

Toni Santolaria
1 min
El jugador d'escacs rus Serguei Karjakin / EFE

BARCELONAFa cinquanta anys el món va viure la primera partida d’escacs disputada al cosmos. Amb motiu de l'aniversari, aquest dimarts es recordarà la fita històrica amb un enfrontament entre Serguei Kariakin i els astronautes Ivan Wagner i Anatoli Ivanixin.

El 9 de juny del 1970 una expedició soviètica que era a l’espai exterior va decidir organitzar una partida d’escacs amb un grup de cosmonautes que s’havien quedat a terra. Va ser la primera partida Espai-Terra de la història.

L’equip espacial el formaven els dos tripulants de la nau Soiuz 9: els cosmonautes Andrian Grigorievitx Nikolàev i Vitali Ivànovitx Sevastiànov; i el terrestre estava integrat pel coronel d’aviació Nikolai Petrovitx Kamanin i Víktor Gorbatko. La partida, que va tenir lloc el dia de descans de la tripulació, va durar unes sis hores i va acabar en taules.

Valeri Fedoròvitx Bikovski es va encarregar de cobrir l’esdeveniment. Els dos equips es comunicaven mitjançant la ràdio i els moviments es retransmetien en el precís moment en què la nau espacial sobrevolava els territoris de la Unió Soviètica.

Cinquanta anys després serà el torn del gran mestre rus Serguei Kariakin d’enfrontar-se en un duel ràpid amb els cosmonautes soviètics Ivan Wagner i Anatoli Ivanixin. L’esdeveniment serà seguit en directe des d'aquest dimarts al matí. Kariakin jugarà des del Museu dels Conqueridors de l’Espai, situat al Centre d’Exposicions de Moscou, i Wagner i Ivanixin des de l'estació espacial internacional.

stats