Barça
Esports 17/05/2023

Jordi Cruyff deixa el Barça

El fins ara director d'esports abandonarà l'entitat el 30 de juny

3 min
Jordi Cruyff en una imatge cedida per F.C.Barcelona

BarcelonaDues temporades després de tornar al Barça, primer sense càrrec oficial i després com a director d'esports, Jordi Cruyff no continuarà a l'entitat blaugrana. Així ho va fer saber el club aquest dimarts, mitjançant un comunicat, de la mateixa manera que fa unes setmanes va anunciar la marxa del director de futbol, Mateu Alemany. Ara, després d'un inesperat gir de guió, que s'ha produït entre ahir i aquest dimecres al matí, l'executí mallorquí ha decidit no acceptar la proposta que tenia per part de l'Aston Villa i ha demanat seguir a Barcelona.

Això, però, no afecta la decisió de Jordi Cruyff, que deixarà l'entitat a partir del 30 de juny, quan s'acabarà oficialment l'actual temporada. Aquest dilluns va acompanyar l'equip en la rua de campions i campiones per Barcelona, amb més de 70.000 persones –segons xifres de la Guàrdia Urbana– sortint al carrer. Cruyff, poc afí als contractes llargs, considera que el seu cicle al Barça s’ha esgotat. Marxa de forma "cordial i amistosa". A diferència d'Alemany, el seu contracte es renovava curs a curs i, per tant, no és una renúncia, sinó que implica que no renovarà el seu vincle. A més, el salari del mallorquí compta dins de l'estructura del fair play (és considerat salari esportiu), el seu no.

L'executiu neerlandès ha decidit fer les maletes i donar per acabat un retorn al Barça que es va oficialitzar l'1 d'agost del 2021 com a "membre de l'organigrama esportiu" i el setembre ja com a "director de futbol". Del seu llegat a l'entitat blaugrana en quedarà ser una de les veus insistents en fitxar Andreas Christensen, un central que sempre havia comptat amb l'aval de Xavi Hernández. De Jordi també es reconeix la seva mirada i detecció en el mercat de fitxatges i una gran proximitat amb l'entrenador egarenc, amb qui guarda una gran relació. A Cruyff, que també era molt pròxim a Ronald Koeman -tant que va haver d'arribar a desmentir que el podia rellevar a la banqueta-, li agrada estar a prop del cos tècnic i del seu dia a dia.

Per aterrar a Barcelona es va haver de desvincular del Shenzhen FC de la lliga de la Xina. Cruyff, vinculat durant les darreres eleccions al Barça al candidat Víctor Font, tenia llavors ganes de tornar a casa després de diversos anys fora, on havia encadenat experiències com a entrenador o director esportiu en clubs com el Maccabi Tel Aviv israelià, el Chongging Lifan xinès i la selecció de l’Equador. La bona entesa amb Laporta va facilitar el seu retorn al Barça. Ara, Cruyff podria emprendre una nova aventura allunyat dels despatxos i tornar a les banquetes, tot i que contempla tots els escenaris. El seu futur podria passar per la Premier League.

Deco, l'escollit del president Laporta

El preferit del president blaugrana per encapçalar la nova direcció esportiva abans d'un nou estiu clau és Deco, bon amic seu. La seva incorporació, però, deixa alguns dubtes ètics: la seva agència de representació té en nòmina Raphinha, que té penjat el cartell de transferible aquest estiu. Deco s'haurà de desvincular de qualsevol comissió com a agent abans d'agafar les regnes de la direcció esportiva blaugrana. El bagatge futbolístic del brasiler nacionalitzat portuguès no està en discussió, però sí el fet que no és un perfil que pugui suplir les habilitats i garanties negociadores en la construcció de contractes que acredita Mateu Alemany.

Tot i que amb la marxa de l'executiu balear s'havia plantejat la possibilitat que la part més dura de les operacions (els contractes i el fair play) recaiguessin en el mateix Laporta, el tresorer Ferran Olivé i els treballadors de l'entitat que sí que coneixen a la perfecció la normativa de control econòmic de la Lliga, això torna a canviar amb la voluntat d'Alemany de seguir. Amb el darrer gir d'esdeveniments, la previsió a hores d'ara és que Deco i el director de futbol faran tàndem.

Dies moguts a les oficines del Camp Nou i de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí abans d'un nou estiu decisiu. Entre els deures més immediats de la cúpula esportiva hi ha resoldre les inscripcions dels nous contractes ja signats per Gavi i Ronald Araujo, així com la renovació d'Alejandro Balde. Això, sense renunciar al dificultós retorn de Leo Messi, pel qual sospira Joan Laporta.

stats