Barça
Esports 22/10/2022

El joc de les cadires al voltant de Sergio Busquets

Xavi celebra el bon partit de De Jong com a pivot contra el Vila-real, però el predilecte segueix sent el capità blaugrana

4 min
Gerard Piqué i Sergio Busquets, a la banqueta contra el Vila-real

BarcelonaMolts dels formadors del planter del Barça, així com analistes i entrenadors, consideren que la posició de mig centre al Barça és una de les més complicades en les quals jugar. L'última dècada ha tingut un amo i senyor indiscutible: Sergio Busquets, que va debutar a l'elit de la mà de Pep Guardiola, un professor privilegiat per a un alumne avantatjat. Guardiola, Tito Vilanova, Tata Martino, Luis Enrique, Valverde, Setién, Koeman i ara Xavi. Tots han confiat en el migcampista de Badia del Vallès com el seu pivot titular. Una decisió que és extrapolable a la selecció espanyola, on també juga Rodrigo Hernández, migcentre del Manchester City i un dels pocs jugadors que li poden fer ombra.

Dels quatre capitans del Barça, de fet, el que més s'acosta a la guàrdia pretoriana de Xavi damunt del terreny de joc és Busquets. A Piqué se li va obrir la porta per marxar, Jordi Alba intenta recuperar el seu lloc i Sergi Roberto sap que té l'aval del tècnic per la seva versatilitat i perquè la posició de lateral dret continua sent de les més toves de la plantilla. Però, malgrat que Busquets conserva la confiança de Xavi, el club fa temps que treballa en la recerca d'un substitut. A l'estiu acaba contracte i, de moment, no ha fet cap gest que contradigui la seva decisió de marxar, segurament als Estats Units, quan esgoti el seu vincle com a blaugrana. A l'estiu se li va proposar ampliar-li el contracte i així poder diferir-li, de nou, pagaments per ajudar amb el fair play, però aquesta opció va ser descartada per la negativa del jugador a renovar.

Durant el mandat de Bartomeu, malgrat ser un jugador molt diferent de Busquets, es confiava que l'hereu en aquesta posició havia de ser Frenkie de Jong. Així ho van transmetre al neerlandès quan el van anar a fitxar de l'Ajax, avançant-se a clubs com el PSG o el Manchester City. Però, tot i tenir unes grans virtuts, mai ha acabat de convèncer Xavi en aquesta posició, perquè l'entrenador prefereix un migcentre més posicional, mentre que De Jong és un futbolista amb tendència a conduir la pilota. De fet, malgrat ser valorat positivament dins la direcció esportiva, la seva alta fitxa va provocar que a l'estiu se l'intentés empènyer fora del Barça davant l'interès (i la suculenta oferta econòmica) del Manchester United.

El desig del jugador era i és seguir com a blaugrana. On més li agrada jugar és de migcentre, tot i que sap que Busquets segueix sent el pivot titular. Mig per sacsejar l'equip, mig per fer rotacions, De Jong va tornar a jugar en aquesta posició en el triomf contra el Vila-real i va ser dels millors del Barça. Abans de rebre l'Athletic Club, Xavi ha remarcat que es va tractar d'un fet circumstancial i ha volgut destacar les virtuts del de Badia. "Contra el Vila-real, l'home lliure era el pivot. El Frenkie ho va entendre molt bé i va fer un partidàs. Però en molts moments el pivot està marcat i també ha d'entendre que hi ha tasques defensives, fer cobertures, ajudar en la sortida, organitzar la línia de pressió i, en això, Busquets té un màster: té experiència, té el do de saber on estar, recupera moltes pilotes, defensivament és espectacular per a l'equip i seguirà sent important per a l'equip. Igual que el Frenkie, jugui on jugui", ha dit el tècnic.

Les opcions per ocupar el pivot

Amb el Barça, de Jong ha actuat de pivot en 38 ocasions. I tot i que pot (i voldria) jugar de migcentre, la direcció esportiva i Xavi valoren altres opcions per reforçar aquesta posició quan Busquets marxi. Una de les que més agraden al tècnic és el pivot de la Reial Societat Martín Zubimendi, que ha renovat fa poc el seu vincle amb el conjunt basc fins al 2027, però la seva clàusula es manté en 60 milions d'euros. El que s'ha fet, bàsicament, ha sigut millorar el seu estatus salarial pel rol que està tenint amb el primer equip. Una altra opció passa pel portuguès Rúben Neves, operació que duria el segell de Jorge Mendes, agent que compta amb la confiança de Joan Laporta. El futbolista s'ha deixat estimar últimament a l'afirmar: "¿A qui no li agradaria jugar al Barça?"

Les opcions de la casa es resumeixen en Nico (cedit al València), Sergi Roberto (com a alternativa d'emergència), Christensen (que ja ha jugat en aquesta posició amb Dinamarca) i, fins i tot, Eric Garcia. Aquest curs, Roberto és el primer candidat del cos tècnic a ocupar el pivot en cas que no ho fessin ni Busquets ni De Jong. Pel que fa al danès, segueix lesionat i la previsió a Sant Joan Despí és que encara estigui, aproximadament, unes dues setmanes més de baixa.

Eric Garcia, l'opció més remota

El cos tècnic no descarta que Eric pugui fer de migcentre circumstancial, però ho atribueixen a una opció més remota. "Alguna vegada, durant la seva etapa al futbol base, ho havíem provat, però la seva posició és la de central. Està acostumat a jugar amb una vista perifèrica de 180 graus, com els porters. En canvi, el pivot l'ha de tenir de 360 graus. Veig difícil que es pugui adaptar a aquesta posició", explica a l'ARA Franc Artiga, que va treballar com a entrenador al futbol formatiu blaugrana durant onze anys i coneix bé el futbolista de Martorell.

stats