Barça

Les claus que empenyen el Barça a vendre Frenkie De Jong

El club negocia el traspàs amb el Manchester United per una xifra pròxima als 80 milions

5 min
Frenkie de Jong

Barcelona"El mercat de fitxatges s'ha d'entendre més en clau econòmica que no pas en clau esportiva". Aquesta frase es repeteix dia sí dia també tant a les oficines del Barça com a la seu de la Lliga. S'acosta un estiu mogut pel que fa a traspassos, com gairebé tots els mesos de juliol i agost, però serà especialment tens al Camp Nou. Als despatxos del conjunt blaugrana segueixen els problemes amb la limitació salarial i el club ha de fer mans i mànigues per poder reforçar-se. Per això, quan un club com el Manchester United s'interessa per Frenkie de Jong, el Barça no té inconvenient en asseure's a negociar i escoltar les seves propostes.

Tal com avançava el periodista Gerard Romero i ha pogut confirmar l'ARA, el Barça i el United estan parlant del traspàs de Frenkie de Jong, i l'operació està bastant avançada, tot i que no segellada. Encara no hi ha una xifra tancada, però pot rondar els 80 milions d'euros. Una quantitat que permetria al Barça fer caixa –generaria benefici comptable– i estalviar-se el seu salari, d'uns 10 milions bruts anuals. Les urgències econòmiques de l'entitat blaugrana per no tancar un nou curs amb pèrdues i la urgència d'eixugar un fair play excedit són els principals motius que expliquen que el club estigui diposat a desprendre's d'un futbolista com Frenkie De Jong.

En canvi, pel que fa als arguments esportius, l'operació és més difícil de justificar i genera un fort debat intern al club. Xavi Hernández no s'ha cansat de lloar públicament un futbolista amb qui ha treballat de forma individualitzada i amb cura per adequar tot el seu potencial al Barça. No en va, quan el cos tècnic ha tingut el gruix de migcampistes de la plantilla disponibles, el centre del camp blaugrana titular l'han format, majoritàriament, Busquets, Pedri i el neerlandès, mentre que Gavi passava a ser el primer relleu. Segons ha pogut saber l'ARA, malgrat que Xavi es partidari de la continuïtat del neerlandès, acceptarà la decisió de club si finalment s'opta pel traspàs. És un cas similar al de Memphis, a qui l'egarenc veu com un davanter útil però comprèn que la prioritat econòmica passi per fer-ne caixa. En canvi, jugadors com Ansu Fati o l'esmentat Pedri sí que tenen estatus d'intransferibles.

El talent que De Jong va exhibir a l'Ajax no està en dubte, però des del club també hi ha qui argumenta que el futbolista no acaba de ser regular i que només ha demostrat tot el seu potencial en comptades ocasions. Aquest fet genera el temor que si no acaba de despuntar, el jugador es pugui anar devaluant després de tres temporades al Barça amb més pena que glòria.

L'interés del Manchester United

L'interès del Manchester United per fitxar Frenkie de Jong s'entén, sobretot, amb el canvi d'entrenador. Els red devils seran entrenats per Erik ten Hag, que deixa l'Ajax aquest estiu per marxar cap a les illes britàniques. El neerlandès dirigia l'Ajax des del 2017, un any després que De Jong aterrés al primer equip. Però va ser ell qui va convertir el futbolista en titular indiscutible, li va donar les claus del mig del camp i ara vol que ocupi també aquest rol a Manchester. Amb Ten Hag a la banqueta i amb De Jong comandant la sala de màquines, el conjunt d'Amsterdam es va quedar a les portes de jugar la final de la Lliga de Campions. Durant el camí, van eliminar el Reial Madrid, silenciant el Santiago Bernabéu amb un memorable (1-4) a la tornada dels vuitens de final.

L'equip anglès, rival ciutadà de Pep Guardiola, ha accedit a les peticions del seu entrenador. I el representant de Frenkie de Jong s'ha mostrat més que disposat a completar l'operació, ja que suposaria un augment salarial per al futbolista, a més d'una comissió sucosa com a conseqüència del traspàs. Però, d'altra banda, el migcampista no veu tan clar el canvi d'aires. De Jong havia desitjat jugar al Barça des de feia temps i està molt a gust a Barcelona, malgrat que sovint se'l critiqui per les seves actuacions. Ell és el primer a ser autoexigent.

Els cants de sirena que l'ubiquen lluny del Barça no són nous, però el futbolista, blaugrana des de petit, sempre ha reiterat el seu desig de vestir de blaugrana. Precisament per aquest motiu el club blaugrana es va poder avançar a altres grans colossos del futbol europeu com el Manchester City i el PSG per fitxar un dels jugadors joves que més brillava en un Ajax que meravellava a Europa pel seu futbol atrevit i desinhibit. Abans d'aterrar a Barcelona, a més, va ser distingit en l'onze ideal de la UEFA com a millor migcampista de la Champions.

Vendre De Jong permet millorar el límit salarial

Al Barça no ha agradat gaire que aquesta informació sortís a la llum, perquè temen que comenci un mercadeig mediàtic que pugui acabar perjudicant l'entitat blaugrana: ja sigui abaixant el preu del traspàs o dificultant que es pugui reforçar per altres bandes. En qualsevol cas, el possible traspàs es veu com una bona opció per guanyar marge salarial per fitxar aquest estiu. I és que el Barça, com ja és sabut, té un límit negatiu i, per tant, només pot reforçar-se aconseguint ingressos extraordinaris, com per exemple amb la venda de futbolistes top. Frenkie és un jugador franquícia, ja que el seu sou representa més d'un 5% del total de fitxes del club. Per tant, en el seu cas s'aplicaria la norma 1/3: un 33% del que s'estalvia el Barça en el seu sou es pot destinar a comprar altres jugadors, i un 33% del benefici que generi el traspàs, també.

El migcampista neerlandès va arribar al Barça l'estiu del 2019, tot i que el seu fitxatge es va tancar abans, el gener d'aquell any, després d'un viatge llampec de l'aleshores president Josep Maria Bartomeu a Amsterdam. Ronald Koeman -llavors seleccionador dels Països Baixos- també va intercedir per aconsellar a Frenkie fitxar pel conjunt blaugrana. Era un futbolista amb molta projecció i diversos clubs volien aconseguir els seus serveis, però el mandatari no volia córrer riscos i va acabar tancant l'operació per 75 milions fixos més 11 de variables. Tres temporades després, i parlant en criteris comptables, queda per amortitzar ben bé la meitat del fitxatge de De Jong.

Per això el Barça no contempla un traspàs inferior a una quantitat entre els 70 i els 80 milions d'euros. D'aquesta manera, els beneficis (la diferència entre el que ingressi i el pendent d'amortitzar), servirien de "palanca econòmica" –en termes de l'actual president, Joan Laporta– per poder fer incorporacions. En aquest cas, els números passen per davant de la pilota. Amb tot, també es comença a dibuixar un escenari en què s'explica perquè el Barça ha tancat el fitxatge del migcampista del Milan Franck Kessié, una operació estranya en el seu moment perquè el conjunt blaugrana ja té molts jugadors en aquesta posició.

stats