FUTBOL
Esports 20/06/2019

L'Egipte de Salah, favorita de la renovada Copa d'Àfrica

Les seleccions del Senegal i el Camerun també són fermes candidates que aspiren al títol

Oriol Santos
4 min
La selecció de Camerun durant la celebració de la victòria en l'edició del 2017

BarcelonaLa 32a Copa d'Àfrica arriba al partit inaugural aquest divendres (22 h / Eurosport) enmig d'un gran enrenou politicosocial. La mort de l'expresident egipci Mohamed Morsi dilluns passat, en plena declaració als tribunals per una acusació d'espionatge, ha generat un autèntic rebombori mediàtic que pot causar una greu crisi nacional. Egipte, país amfitrió i principal favorit, va aconseguir acollir la Copa d'Àfrica pel retard en les obres de la seu inicialment escollida, el Camerun. Per tant, la cita africana es pot veure influïda per protestes i presenta un alt risc d'atemptats i de desordres públics.

Més enllà de l'atmosfera social, la renovada Copa d'Àfrica, amb 24 equips per primera vegada en la història, té un ampli repertori de seleccions candidates a aconseguir el títol. Aquesta 32a edició inaugura el nou format establert per la Confederació Africana de Futbol aquest 2019. De 16 a 24 equips, tots ells repartits en sis grups de quatre. El Senegal i el Camerun, en un primer esglaó, i el Marroc, Nigèria i Tunísia, en un segon, són els altres conjunts, a excepció d'Egipte, que aspiren a conquerir el campionat africà.

L'únic blaugrana que participarà en aquesta competició és el jugador del filial Moussa Wagué, que després d'una sorprenent temporada al Barça B formarà part de la selecció del Senegal, que ja va deixar bones sensacions en l'últim Mundial de Rússia. El jove talent resident a Barcelona accepta el paper de favorita de la seva selecció, però és conscient que cal demostrar-ho al terreny de joc. Keita Baldé, per la seva banda, serà l'únic representant català en aquesta Copa d'Àfrica. L'extrem de l'Inter de Milà, nascut a Girona i d'origen senegalès, competeix amb la selecció del país dels seus pares, tot i que també ha disputat algun partit amistós amb Catalunya. El porter marroquí del Girona, Bono, el migcampista camerunès del Betis amb passat culer, Kaptoum, i el porter també del Camerun de l'Ajax format a Can Barça, Onana, seran els altres participants amb passat i present a casa nostra.

L'Egipte de Salah vol recuperar el tron africà

Salah, campió de l'última Champions League amb el Liverpool, intentarà aixecar el vuitè títol continental. La condició d'amfitriona de la selecció d'Egipte és un element més a tenir en compte i que els situa per davant de la resta. Subcampiona en l'edició del 2017 i en blanc des de l'any 2010, va quedar enquadrada en el grup d'Espanya en l'últim Mundial i va deixar mostres del gran treball fet. La selecció més guardonada de la competició compta amb la presència de jugadors com Salah i Elneny, que intentaran aportar les seves pinzellades a un treballat quadre egipci.

El Senegal, la selecció amb més color català

Ha arribat el seu moment. El conjunt senegalès, que mai s'ha proclamat campió del trofeu continental, es va exhibir al Mundial de Rússia i només va quedar fora dels vuitens de final a causa de les targetes grogues rebudes. En aquesta línia, l'equip d'Aliou Cissé buscarà el seu primer títol amb la millor generació de la seva història. L'elèctric jugador del Liverpool Sadio Mané, acompanyat de Niang, Koulibaly, el català Keita Baldé i el jove Wagué, pretén ser el far d'un equip que arriba a la cita amb l'ambició pels núvols i amb la il·lusió d'un debutant.

El Camerun vol revalidar el títol

Sota les ordres de Clarent Seedorf i Patrick Kluivert, el vigent campió de la Copa d'Àfrica es presenta a Egipte amb la intenció de repetir la gesta del 2017. Havent assumit la pèrdua de la seu que la Confederació Africana de Futbol inicialment havia escollit, la selecció camerunesa intentarà assaltar el territori de la poderosa Egipte de Salah. Els exblaugranes Kaptoum i Onana, acompanyats de l'estrella del PSG Choupo-Moting, formen part d'una plantilla molt jove que lluitarà per aconseguir el sisè títol africà de la seva història.

El Marroc vol defensar la tradició futbolística

La seva passió per la pilota mai s'ha vist recompensada amb bons resultats en el torneig per excel·lència del continent africà. Un únic títol, l'any 1976, i un subcampionat en l'edició del 2004, és el bagatge d'una selecció que va fitxar Hervé Renard ara fa tres anys per intentar sumar la seva experiència competitiva. El tècnic francès, que ja s'havia proclamat campió amb Zàmbia i Costa d'Ivori, va guiar el seu conjunt a fer un bon paper en l'últim Mundial. La seva estrella, Hakim Ziyech, ha tingut un paper transcendental en l'exitosa trajectòria de l'Ajax d'Amsterdam i s'ha marcat com a objectiu tornar a alçar la copa.

Nigèria busca la sorpresa

La triple campiona de la competició afronta aquesta Copa d'Àfrica amb l'objectiu de tornar a demostrar que és un dels referents del futbol africà. Campiona per última vegada en l'edició del 2013, la selecció dirigida per l'alemany Gernot Rohr intentarà persistir en la idea que li va permetre posar contra les cordes l'Argentina de Messi el Mundial passat. Amb talent 'made in Premier', Ndidi, Etebo i Iwobi són els puntals d'un sacrificat conjunt nigerià.

Tunísia pretén donar continuïtat a les bones sensacions

La selecció d'Alain Giresse arriba a la fase final de la Copa d'Àfrica com el millor equip de la fase de classificació, en la qual van guanyar tots els partits a excepció del duel contra els amfitrions –decidit per Salah amb un gol a l'últim minut–. L'objectiu és tornar a quedar entre les quatre millors del continent, cosa que no assoleix des que van ser campiona l'any 2004.

stats