Barça-Reial Madrid

Les diferències abismals en les apostes del Barça i el Madrid pel futbol femení

Els dos conjunts s'enfrontaran per dotzena vegada aquest diumenge a l'Estadi Olímpic Lluís Companys

4 min
Aitana Bonmatí i Olga Carmona lluiten per la pilota en l'últim Barça-Reial Madrid.

BarcelonaEls vuit partits de la primera jornada de la Lliga F d'aquesta temporada van tenir un total de 6.322 espectadors. A l'Estadi Olímpic Lluís Companys, segons les previsions del Barça, aquesta xifra es pot quintuplicar aquest diumenge (12 h / DAZN) per veure el gran partit de la competició, l'enfrontament entre l'actual campió d'Europa i el Reial Madrid. El clàssic importat del futbol masculí i els dos equips que el disputen són un oasi enmig d'una lliga espanyola que, malgrat ser professional legalment des de l'any passat, encara té moltes mancances. Però l'aposta pel futbol femení dels dos equips no és ni de bon tros equiparable. El club blaugrana guanya el club blanc per golejada, dins i fora del terreny de joc.

Són moltes les veus que expliquen que Florentino Pérez va introduir el Reial Madrid en el futbol femení a causa del reclam social i no per conviccions pròpies. A més, ho va fer en un moment en què el Barça ja li portava molt camí d'avantatge. La llavor de l'equip femení català es va plantar el 1970, quan un grup de jugadores liderades per Immaculada Cabecerán van demanar al president Agustí Montal la creació d'un equip femení de futbol del Barça.

Ja no hi hauria marxa enrere i el 2000, durant el mandat de Joan Gaspart i quan l'equip es deia Club Femení Barcelona, va passar oficialment a formar part del club. Posteriorment, Joan Laporta va potenciar l'equip, el 2015 Josep Maria Bartomeu el va professionalitzar i durant el seu segon mandat Laporta ha mantingut l'aposta tot i que no és compartida per tothom a la zona noble. El camí del Reial Madrid és molt més simple i contemporani. Florentino va comprar el setembre del 2019 per 300.000 euros el Tacón, un equip que aleshores acabava de pujar a la Primera Divisió, i el juliol del 2020 va néixer oficialment el Madrid. Però aquesta gran diferència en la biografia dels dos equips només és una de les moltes comparacions odioses que existeixen.

Més inversió econòmica blaugrana

El pressupost del Barça femení d'aquest curs preveu 18 milions d'euros d'ingressos, el doble que el Reial Madrid. D'altra banda, el club blaugrana es gastarà uns 9 milions en personal (jugadores i cos tècnic) pels 6 de l'entitat blanca. L'àmbit comercial també el lidera el Barça, que el curs passat va facturar 8,7 milions per aquest concepte. En canvi, el Reial Madrid no va arribar ni als 6 milions. De totes maneres, el club blanc està incrementant significativament la seva inversió en el futbol femení. Entre el curs 2021-2022 i l'actual gairebé ha triplicat el cost del personal esportiu.

El Santiago Bernabéu encara no ha viscut cap partit del femení

Des del gener del 2021 el Barça femení ha jugat set vegades al Camp Nou (la primera, davant de l'Espanyol a porta tancada a causa de les restriccions per la pandèmia del coronavirus), un estadi on ha batut en dues ocasions el rècord mundial històric d'assistència a un partit de futbol femení. El 30 de març del 2022 van ser 91.553 persones les que van assistir, precisament, a un Barça - Reial Madrid de la Champions, i poc després, el 22 d'abril del mateix any, 91.648 persones van veure presencialment el Barça-Wolfsburg de les semifinals de la mateixa competició. Ara, amb el Camp Nou en obres, l'equip blaugrana jugarà el clàssic de Lliga a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. En canvi, Florentino encara no ha decidit obrir el Santiago Bernabéu perquè el Reial Madrid femení hi jugui.

Imatge del Barça - Reial Madrid de quarts de final de la Champions League que es va disputar al Camp Nou.

Dues Champions League i tres Pilotes d'Or

El Reial Madrid no ha guanyat cap títol en la seva curta història i no ha superat els quarts de final de la Champions, un fet que comença a pesar en el conjunt blanc. I això que el curs passat va tenir una oportunitat única d'aixecar un trofeu, ja que va jugar la final de la Copa de la Reina davant l'Atlètic de Madrid després que el Barça quedés eliminat de la competició per alineació indeguda. Al museu culer, en canvi, ja hi ha dos títols de Champions League (2021 i 2023) i dues finals de la competició (2019 i 2022), a banda de vuit Lligues i nou Copes de la Reina.

Les vitrines també són blaugranes en els premis individuals. La Pilota d'Or que Aitana Bonmatí va guanyar a finals d'octubre se suma a les dues consecutives aconseguides el 2021 i el 2022 per Alexia Putellas, que és dubte per jugar el clàssic a causa de les molèsties al genoll esquerre, que la van portar a ser substituïda al descans dimarts davant el Benfica. A més, Salma Paralluelo, amb només 19 anys (en va fer 20 dilluns), va pujar al podi en la tercera posició a l'edició d'enguany i Fridolina Rölfo va ser quarta. Per la seva banda, el Reial Madrid es va haver de conformar amb la sisena posició d'Olga Carmona.

Ple del Barça

"La distància s'està retallant. Per al futbol femení és important que hi hagi un Madrid fort. Un Barça-Madrid mola, ha de ser el millor partit de l'any igual que ho és per als nois", ha dit Caroline Graham Hansen aquesta setmana davant els mitjans. Des que el Madrid existeix oficialment (el curs 2019-2020 el Barça va vèncer el Tacón per un global de 15-1 a la Lliga), el conjunt blaugrana ha derrotat al blanc en les 11 ocasions que s'han enfrontat, amb un global de 37 gols catalans i 6 de madrilenys. Tanmateix, en la línia de la seva companya, Paralluelo creu que el Madrid "porta una evolució bona" i admet que està "contenta de qualsevol avenç en el futbol femení". Precisament, l'aragonesa va escollir el Barça quan els dos grans equips de la Lliga F es van interessar per ella quan jugava al Vila-real. L'oferta blaugrana va ser superior econòmicament.

stats