Barça
Esports 30/05/2023

El codi ètic del Barça frena l'anunci de Deco com a nou director esportiu

L'exjugador lusitanobrasiler, ben relacionat amb el president del Barça i amb Jorge Mendes, formarà tàndem amb Mateu Alemany

3 min
Mateu Alemany i Anderson Deco formaran tàndem a la direcció esportiva del Barça.

BarcelonaJoan Laporta ja s'ho va plantejar quan Ramon Planes va dimitir després de l'arribada de Xavi Hernández, però en aquell moment l'operació no va cristal·litzar per incompatibilitats professionals. Un any i mig més tard, el president executiu del Barça està a punt de fer realitat el fitxatge d'Anderson Luis da Souza, Deco, per a l'àrea esportiva culer. L'exfutbolista, dedicat els últims anys a la representació de bracet amb Jorge Mendes, formarà part de l'equip executiu que lidera Mateu Alemany després que el mallorquí es repensés la seva sortida rumb a l'Aston Villa. El seu perfil és 100% futbolístic: controla el mercat —sobretot el brasiler— i sap com funciona un vestidor de primer nivell.

Quan Alemany va dir que marxava a la Premier, Laporta va tornar a encarregar el fitxatge d'un Deco que, aquest cop sí, va acceptar la proposta sense que es fes oficial. La incorporació va tirar endavant malgrat la decisió de l'executiu mallorquí de quedar-se com a home fort als despatxos blaugranes. I, de fet, ara és la sortida de Jordi Cruyff la que la justifica al 100%. No obstant això, el Barça continua sense fer-la realitat a través d'un dels seus típics comunicats. Deco, que abans de les eleccions del 2021 va fer campanya explícita a favor de Laporta, ja té el nou càrrec de facto. Té veu i vot en les reunions per planificar la temporada vinent i no ha de demanar permís per passar la tanca de la ciutat esportiva. Amb tot, el club encara no ha explicat als socis que l'ha fitxat per prendre decisions en matèria esportiva. Si l'anunci es retarda és perquè assalariar-lo encara entra en conflicte amb el codi ètic blaugrana.

L'apartat 4.6 és un dels que grinyola. "Si bé el Barça reconeix i respecta la participació del personal en activitats financeres i empresarials diferents de les desenvolupades per l'entitat [...], aquest haurà d'evitar en tot moment aquelles situacions que puguin suposar un conflicte entre els seus interessos personals i els del club, o que els permetin valer-se de la seva posició al Barça per obtenir avantatges o oportunitats de negoci", diu el reglament. En el cas de Deco, la possible incompatibilitat ve pel fet de ser titular d'una empresa de representació denominada D20 Sports que tutela la carrera de disset futbolistes, entre els quals hi ha Raphinha Dias, actual integrant del primer equip amb contracte blindat fins al 2027.

Si Raphinha marxés solucionaria part del problema

La coincidència al Barça de l'extrem brasiler amb Deco va encara més enllà en termes ètics, perquè a l'apartat 5 del codi blaugrana es prohibeix explícitament "percebre comissions" als directius, als membres de comissions estatutàries i al personal d'alta direcció. Això xoca de ple amb les clàusules de l'exfutbolista del Leeds, que preveuen el pagament d'unes quantitats associades al sou que s'abonen a les persones que van participar en el seu fitxatge, entre les quals hi ha Deco, mentre l'acord sigui vigent. La pràctica és molt habitual, la va admetre Alemany fa uns mesos i es calcula sobre el 5% el 10% del tracte econòmic amb l'esportista. És a dir, si un jugador cobra 10 milions bruts a l'any, entre 500.000 euros i 1 milió van a parar als agents.

Per tant, que Deco entri a formar part de la direcció esportiva del Barça amb Raphinha en nòmina, només té una solució ètica possible: una renúncia a aquestes comissions a través d'una actualització de contracte. L'alternativa és que el brasiler marxi traspassat, una opció que al jugador ara per ara no li fa el pes perquè està a gust a Barcelona i prefereix no atendre les ofertes que té per tornar a Anglaterra. Xavi també compta amb ell, però no s'oposa del tot a una sortida que pot generar fair play en cas de plusvàlua i, per tant, fer més possible l'arribada d'altres futbolistes més necessaris. A les oficines del club, per la seva banda, celebrarien igualment l'entrada de diners per oxigenar el compte de resultats abans del 30 de juny.

Això sí, en cas de venda, Deco tampoc podria percebre comissions d'agent en virtut d'una operació que ell mateix estaria signant amb sou i posició als despatxos del Barça, entitat beneficiada amb el traspàs. "Tot això ha de quedar molt ben definit a l'hora de formalitzar qualsevol acord", admeten des de l'entorn del nou director esportiu. Mentrestant, des de l'àrea de compliance guarden silenci quan l'ARA els consulta amb relació a l'encaix entre el passat i el present professional de Deco i el seu futur lligat al Barça.

stats