Esports 22/03/2023

Javier Tebas es fa creus de com el Reial Madrid carrega contra els àrbitres

La Lliga i la RFEF treballen per implantar el curs vinent el fora de joc semiautomàtic, que ja es va utilitzar al Mundial i a la Supercopa d'Espanya

Aleix González
4 min
Ricardo de Burgos Bengoetxea mostra la targeta groga a Modric després d'una falta sobre Gavi

BarcelonaLa rivalitat entre el Barça i el Reial Madrid, amb el soroll del cas Negreira de fons, ha generat tot un seguit de debats de barra de bar impulsats pels altaveus de Madrid: es qüestionen, fins i tot, els encerts arbitrals. Al clàssic de diumenge al Camp Nou, el col·legiat De Burgos Bengoetxea, a instàncies del VAR, va anul·lar per fora de joc el gol de Marco Asensio que avançava els de Carlo Ancelotti al minut 81. Després del partit, el tècnic italià sorprenia sortint del seu posat tranquil per criticar la decisió arbitral. Ancelotti va decidir desacreditar la geometria i posar en dubte les línies traçades des de la sala VAR amb què es determinava el fora de joc.

L'entrenador blanc també va fer referència al sistema semiautomàtic per detectar el fora de joc que es va utilitzar en l'última edició de la Supercopa d'Espanya i al Mundial de Qatar. De fet, la Lliga i la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) estudien implantar-lo, tal com ha avançat la Cadena Cope. Per dur-ho a terme, caldrà instal·lar a tots els estadis dotze càmeres tracking exclusives per calibrar el fora de joc a partir de la detecció de fins a 29 moviments del cos del jugador. És un sistema que, per exemple, ja s'utilitza a la Serie A italiana des del gener.

Però difícilment posarà fi al debat irracional que sovint envolta el futbol. El clàssic de diumenge n'és una mostra molt evident. La històrica rivalitat entre els dos equips i la transcendència del partit ho expliquen: el triomf del Barça deixa la Lliga gairebé sentenciada quan falten 12 jornades, mentre que una victòria blanca obria el campionat. Els vídeos que ha elaborat recentment Reial Madrid TV qüestionant sense miraments algunes actuacions arbitrals, entre elles la del clàssic de diumenge, han provocat fins i tot la reacció del president de la Lliga, Javier Tebas. "Em sembla bastant malament. Mai un mitjà oficial d'un club... Tot i que a vegades han estat durs... Però que estiguin fent això constantment em sembla exagerat. Danya la reputació de la competició", ha assegurat el dirigent de la patronal del futbol.

Però Tebas no s'ha quedat aquí, sinó que ha demanat a Luis Rubiales, president de la RFEF, que estudiï una possible sanció. "Aquí el reglament de la Federació hi podria intervenir. Utilitzar el mitjà oficial del club per incendiar contra el col·lectiu arbitral o contra certs àrbitres constantment no em sembla adequat. Crec que hauria d'haver-hi una infracció reglamentària", ha valorat el president de la Lliga.

Com seria la classificació de la Lliga sense el VAR?

Fora de la crítica, la feina del VAR ha facilitat la decisió del conjunt arbitral en moltes jugades dubtoses. Aquesta temporada, si mirem els llocs capdavanters de la classificació, el Barça és líder amb 68 punts, 12 més que el Reial Madrid (56). Si s'eliminen les decisions corregides pel VAR, els blaugranes recularien fins a 61 punts, mentre que els blancs en sumarien cinc. Per tant, hi hauria empat al capdavant de la taula.

Intervencions del VAR

L'equip blaugrana ha vist com, en les dues últimes jornades, el VAR certificava dues accions salvadores. L'última, el fora de joc de Marco Asensio al clàssic de diumenge. I, en la jornada anterior, no va ser una, sinó dues accions crucials del partit. A San Mamés, després de la intervenció del VAR, Gil Manzano va validar un gol a Raphinha prèviament anul·lat per un fora de joc inexistent i, després, va anul·lar el gol de l'empat local per unes mans d'Iker Munian prèvies al gol d'Iñaki Wiliams. Per una casuística semblant es va anul·lar el gol de Marcos André a la jornada 12, a Mestalla, i es mantenia el 0-0 en el marcador fins al gol de Lewandowski al minut 93.

Per part del Reial Madrid, les accions que han restat punts als blancs han estat per mans. Com les que van ser objecte de penal davant el Girona, que va transformar posteriorment Stuani. O les de Rudiger prèvies a un gol de Benzema davant el Betis, anul·lat posteriorment. El madridista Dani Carvajal ha parlat aquest dimarts de la polèmica del VAR: "Ens hem de dedicar a jugar, acatar les decisions i no dubtar del sistema en cap moment". Les declaracions xoquen amb les del seu entrenador, Carlo Ancelotti, en calent diumenge.

El fora de joc semiautomàtic

"A nosaltres ens facilita la feina, ens treu pressió de sobre. És un criteri molt clar, s'entén bé", va comentar De Burgos Bengoetxea, l'àrbitre del clàssic, a la Supercopa d'Espanya d'aquest any. Amb el fora de joc semiautomàtic, els orsais dins el futbol estaran encara més controlats. A partir de les càmeres, els sensors a la pilota i els moviments dels jugadors, els àrbitres de la sala VAR tindran més eines per saber amb exactitud la posició dels futbolistes. Un cop presa la decisió, serà comunicada a l'àrbitre, que assenyalarà o no el fora de joc. Un cop el partit es reprengui, els teleespectadors podran veure a partir d'una recreació en 3D la jugada, observant l'acció de ben a prop per poder comprovar així la decisió arbitral. Amb tot, la tecnologia continuarà afinant un futbol que canvia constantment.

stats