Copa Amèrica de vela
Esports 17/03/2023

La Copa Amèrica de vela començarà a Vilanova i la Geltrú

El port del Garraf acollirà les regates preliminars el setembre del 2023, abans de la fase final a Barcelona

3 min
Dos dels vaixells participants en la Copa Amèrica de vela

BarcelonaLa Copa Amèrica de vela començarà a Vilanova i la Geltrú. La 37a edició d’una de les competicions més prestigioses del món de l’esport, que arriba per primer cop a Barcelona, ha presentat avui al Museu Marítim la regata preliminar, on els vaixells que aspiren a ser finalistes es veuen les cares. Una regata que començarà a Vilanova i la Geltrú, previsiblement del 14 al 17 de setembre. Posteriorment arribarà el torn de la Copa Amèrica femenina, la juvenil i, finalment, la gran final, prevista per a l’estiu del 2024.

Durant quatre dies, una jornada d’entrenaments i tres més de competició, sis equips s’estrenaran a les aigües mediterrànies. Serà el primer cop que la costa catalana podrà veure en acció els grans vaixells de vela de competició, els AC40, que tenen previst arribar ja aquest abril a Barcelona per instal·lar-se als camps base. "Són els vaixells més ràpids que s'han construït mai. I són tots els mateixos per a cada equip, dependrà de la capacitat dels tripulants decidir qui s'imposa. Es tracta dels mateixos vaixells que es faran servir a la Copa Amèrica femenina i la juvenil", ha explicat Grant Dalton, CEO de la competició. El format del torneig més antic del món preveu que els aspirants, en aquest cas cinc equips, s’enfrontin entre ells fins a tenir un guanyador que desafia a la final el vigent campió, en aquest cas el Team New Zealand.

La presentació de Vilanova  com a seu de la Copa Amèrica de vela / ARA

Per quarta vegada en més de 170 anys d’història de la Copa Amèrica, l’equip que defensa el títol ha decidit organitzar-lo lluny del seu país. El Team New Zealand ha escollit Barcelona "pel suport econòmic de les institucions, tant la Generalitat de Catalunya com l'Ajuntament de Barcelona, sumat a l'aportació d'un grup d'inversors privats", segons ha dit amb un vídeo Dalton, que també és el CEO de l'equip de Nova Zelanda. El grup d'inversors privats és encapçalat per Barcelona & Partners, l'agència d'inversions de Barcelona Global que ha impulsat i dissenyat la candidatura.

Celebrada per primer cop el 1851 a l’illa de Wight, a Anglaterra, quan el vaixell nord-americà America es va imposar davant la família reial britànica a un rival anglès, la copa arribarà per primer cop a Barcelona amb la presència d'equips com l’Alinghi de Suïssa, l’Ineos de la Gran Bretanya, el Luna Rossa d’Itàlia i l’American Magic dels Estats Units, que buscaran classificar-se per a la final.

"El port a Vilanova i la Geltrú és perfecte per acollir el primer esdeveniment preliminar de la Copa Amèrica amb tot tan a prop al camp de regates", ha dit Grant Dalton. Les regates se celebraran a pocs metres de l’entrada del port, cosa que permetrà poder seguir-les des de la zona de la Daurada. Pendennis Vilanova, una marina i centre de servei tècnic de iots, acollirà la base dels equips els dies de les competicions, amb el suport del Club Nàutic Vilanova. El secretari d’Empresa i Treball de la generalitat, Pere Castellanos, ha celebrat "el compromís de l’organització per acostar la competició a tot el territori" i ha recordat que l'objectiu és que sigui un esdeveniment obert a tothom, amb uns camps de regates que permeten seguir-les de manera gratuïta des de terra. "En l'àmbit d'audiències televisives arriba a unes xifres increïbles, entre els esdeveniments més vistos del món. És una oportunitat per explicar Catalunya i per fer-ho bé, per deixar una bona imatge, potenciar el turisme nàutic i mostrar la costa del Garraf", ha afegit.

Per part seva, l'alcaldessa Arnau ha manifestat “l’orgull i la gran oportunitat que representa acollir la primera regata abans de l'America’s Cup 2024. Estic segura que la nostra localitat serà una fantàstica seu per a la competició davant els ulls del món”.

stats