Barça
Esports 26/05/2023

La clàusula que beneficia el City si el Barça vol fer calaix amb Ferran Torres

El variable preveu que el conjunt anglès s'enduria un bon pessic del seu traspàs en funció del preu de venda

4 min
Ferran Torres el cap de setmana passat a valladolid

BarcelonaHivern del 2021. El Barça, malgrat les urgències econòmiques, negocia el primer gran fitxatge després del comiat de Leo Messi. Xavi Hernández fa poc que està en el càrrec, ha aterrat a la banqueta blaugrana després de la destitució de Ronald Koeman i l'interinatge de Sergi Barjuan. En el seu debut, contra l'Espanyol, el tècnic surt amb Gavi i Ilias Akhomach a les bandes. No triga a demanar reforços per al mercat hivernal. El primer a arribar serà Ferran Torres. L'extrem, davant la negativa del Tottenham a desprendre's de Harry Kane, havia començat la temporada al Manchester City desenvolupant-se com a nou, però una lesió el va apartar dels terrenys de joc durant gairebé tres mesos. El fet de sentir que li seria difícil esgarrapar minuts a l'equip de Guardiola, el desig de tornar a la Lliga i la insistència de Xavi per incorporar d'urgència un davanter que pogués jugar a la banda i també al centre de l'atac van fer que el Barça accedís a pagar 55 milions d'euros més variables al conjunt citizen.

Una temporada i mitja després, Ferran Torres no ha convençut ni el cos tècnic ni el públic del Camp Nou. Malgrat alternar algunes actuacions notables –la més recent, un gol contra l'Atlètic de Madrid al Camp Nou que pràcticament sentenciava el campionat de Lliga–, el futbolista de Foios no ha aconseguit assentar-se en l'onze titular de Xavi. Dembélé, primer, i Raphinha, després, li han passat per davant a la banda dreta, on més li agrada jugar a Ferran. Xavi també ha preferit apostar recurrentment per jugar amb un quart migcampista a l'esquerra (sovint, Gavi), abans que confiar en l'ex del City.

Per tal de capgirar la seva situació, l'atacant valencià ha fet treball físic i de preparació pel seu compte per complementar el dia a dia a Sant Joan Despí i també s'ha posat en mans d'un psicòleg, perquè s'havia arribat a ofuscar després de tenir un inici de temporada molt discret. "No era jo, vaig tocar fons", confessava fa uns mesos en una trobada cara a cara amb l'ARA i altres mitjans.

El variable que beneficia el City

Ferran hi ha posat de la seva part, però el seu futbol no ha quallat a Barcelona i, per això, és un dels futbolistes transferibles aquest estiu. Si bé l'estiu passat es va revolucionar la plantilla a cop de palanca, enguany la principal via per generar ingressos i quadrar amb el marge salarial passa, sobretot, per la venda de jugadors. El portal especialitzat Transfermarkt, que diversos clubs tenen en consideració, valora l'extrem valencià en 30 milions. En el seu cas, però, perquè la venda sigui rendible per al Barça, l'operació hauria d'estar entre els 40 i els 55 milions d'euros o ser superior als 65 milions d'euros.

D'una banda, perquè queden aproximadament uns 40 milions d'euros per amortitzar del cost fix del seu traspàs (55 milions). D'altra banda, perquè la seva sortida també està condicionada per un dels variables acordats amb el City. Tal com ja va avançar l'ARA, els anglesos es van assegurar que s'emportarien 10 milions d'un futur traspàs de Ferran sempre que no renovi amb el Barça i la venda sigui superior als 55 milions. Per tant, si el club blaugrana en vol fer una mica de calaix o se'l ven per una quantitat entre els 40 i els 55 milions o per una xifra superior als 65 milions. La resta de les variables consisteixen en set milions si renova amb el Barça, cinc milions si guanya la Pilota d'Or i cinc milions si guanya la Champions jugant un 60% dels partits (disputant 45 minuts o més per partit).

Ferran Torres es vol quedar al Barça

Davant les dificultats per trobar clubs que estiguin disposats a pagar un xifra al voltant dels 50 milions d'euros per Ferran, el club també preveu cedir-lo amb una opció de compra. El principal mercat on podria recalar és a la Premier League, on va disputar 43 partits i va marcar 16 gols en un curs i mig al City. Abans d'aterrar a Barcelona, altres clubs com el Juventus, el Borussia Dortmund i l'Ajax també van preguntar llavors per ell. L'opció de recalar a l'Aston Villa, ara com ara, no està prevista pel jugador malgrat que el salari fos superior al del Barça.

Des de l'entorn de Ferran Torres són conscients que se'ls pressionarà des del club per acceptar una sortida, però la seva intenció és la de seguir de blaugrana. No amaguen que Ferran no ha tingut un rol destacat aquest curs, però remarquen que vol viure, almenys, una temporada amb naturalitat i intentar guanyar-se un lloc als onzes de Xavi. "El primer any va arribar al gener i estava sortint d'una lesió de tres mesos. L'any passat, per culpa d'una ferida al peu, tampoc va poder començar la temporada amb normalitat. Té 23 anys i altres jugadors joves, com Julián Álvarez, campió del món, o Phil Foden, la gran perla del planter del City, tampoc són titulars", argumenten. "El Barça va apostar per Ferran i ell va apostar pel Barça. Només fa un any i mig que és aquí", afirmen. Si el club se'n vol desprendre, no ho tindrà fàcil. L'extrem valencià, per la seva part, no tira la tovallola.

stats