Barça

Els apunts bàsics del Barçagate, el principi del final de Bartomeu

L'expresident del Barça, detingut per irregularitats en la contractació d'un servei de monitoratge de xarxes socials

3 min
Bartomeu, Grau, Gómez Ponti i Masferrer.

BarcelonaJosep Maria Bartomeu ha quedat detingut aquest dilluns a Barcelona juntament Jaume Masferrer, Òscar Grau i Román Gómez Ponti, tres executius de la seva màxima confiança. La justícia els implica en el cas Barçagate, origen de la crisi que va suposar el principi del fi del mandat de l'expresident blaugrana al Camp Nou.

Desprestigi a xarxes

Obsessionats pel control del missatge i sobretot pels comentaris de les xarxes socials, Bartomeu i el cap del seu gabinet, Masferrer, van contractar els serveis d'una empresa per fer monitoratge a Twitter i Facebook. Així ho va destapar la Cadena SER a mitjans de febrer de l'any passat. La informació aportava detalls de comptes creats per generar un estat d'opinió contrari a opositors de la junta (i ara candidats a les eleccions) com Víctor Font i Joan Laporta, futbolistes de la primera plantilla com Leo Messi o Gerard Piqué i empresaris de l'entorn blaugrana com Jaume Roures.

Dimissions

Arran de l'escàndol, el Barça va emetre un comunicat per desmentir les informacions aparegudes i negar l'intent de desprestigi. Però sis directius, molestos amb el procediment, van dimitir en bloc. El més crític amb l'assumpte va ser Emili Rousaud, que havia de ser el candidat continuista als comicis i va acabar insinuant que algú del club va ficar "la mà a la caixa" a l'hora de contractar els serveis de l'empresa I3Ventures, propietària dels comptes difamadors en qüestió.

Dríbling de controls interns

Rousaud, Teixidor, Calsamiglia, Pont, Elías i Tombas van abandonar la junta del Barça perquè van considerar que Bartomeu prenia decisions molt sensibles sense consultar-los-ho. De fet, la contractació d'I3Ventures es va fer driblant els controls interns del club, fraccionant el pagament d'un milió d'euros en cinc parts per no fer soroll. Una xifra, per cert, que a determinades persones de l'entitat els va estranyar que fos tan alta tenint en compte els preus de mercat d'aquest tipus d'iniciatives. Entre elles la compliancer Noelia Romero, que va ser acomiadada.

Bartomeu, amb Rousaud i Teixidor a banda i banda.

Dignitat Blaugrana

Astorats per les informacions que llegien als mitjans, els socis de Dignitat Blaugrana van presentar a finals d'abril del 2020 una querella contra Bartomeu, Masferrer i Carlos Ibáñez (responsable d'I3Ventures) per administració deslleial i corrupció entre particulars. El jutjat d'instrucció número 13 de l'Audiència de Barcelona la va acceptar a tràmit al juny i va començar una investigació que també ha acabat implicant el CEO del Barça, Òscar Grau, i el responsable jurídic de l'entitat, Román Gómez Ponti.

L'auditoria de PWC

En paral·lel a aquesta investigació, en plena pandèmia i cada cop més sol a la junta, Bartomeu va encarregar una auditoria a PricewaterhouseCoopers per intentar aclarir els fets. Els resultats els van explicar públicament el portaveu de la junta, Josep Vives, i Gómez Ponti en una roda de premsa a l'Auditori 1899. PWC va exculpar l'expresident de la difamació i d'haver abonat un sobrepreu, però va assenyalar que el pagament a I3Ventures, efectivament, es va fraccionar. "La gestió d'aquests contractes no ha sigut curosa", va admetre Vives.

Escorcolls i detencions

En el marc de la investigació judicial, els Mossos d'Esquadra van compilar informació al Camp Nou al mes de juliol. La jutgessa del cas, Alejandra Gil, ha ajornat el secret de sumari diverses vegades per seguir buscant proves i no destorbar la transició de govern que hi ha al Barça. Aquest dilluns, però, ha ordenat nous escorcolls a les oficines del club i als domicilis de Bartomeu i Masferrer. Les detencions del president, de la seva mà dreta i de Grau i Gómez Ponti són iniciativa del cos de policia.

stats