Futbol
Esports 27/02/2023

El català Estrada Fernández, primer àrbitre en actiu que es querella contra Enríquez Negreira

La denúncia és per corrupció i s'ha interposat aquest divendres a Barcelona

ARA
2 min
Xavi Estrada Fernàndez: “Els meus fills no tenen culpa de res i també reben bastonades”

BarcelonaXavier Estrada Fernández, àrbitre de VAR en actiu de Primera Divisió del Comitè Català, s'ha querellat contra José María Enríquez Negreira i el seu fill, Javier Enríquez, aquest divendres a Barcelona per un presumpte delicte de corrupció o frau esportiu. El col·legiat, que va xiular partits a la màxima categoria entre el 2009 i el 2021, denuncia així mateix l'empresa Dasnil 95, principal vehiculadora dels pagaments de més de set milions d'euros que el Barça va dipositar als comptes de l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) durant gairebé dues dècades, amb implicació dels presidents barcelonistes Joan Gaspart, Joan Laporta, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. La notícia l'ha avançat TV3 i l'ha pogut confirmar l'ARA.

Estrada Fernández exposa a la denúncia que Enríquez Negreira "tenia o podia tenir" influència sobre el col·lectiu arbitral, fos en les designacions per xiular els partits o en l'ordenació dels ascensos i descensos de categoria, i que tenia un "ànim de lucre evident" en les seves relacions amb el Barça i les tasques que el seu fill Javier oferia als col·legiats en categoria de coach. En el reportatge de l'ARA de fa uns dies ja s'exposava, a partir de fonts arbitrals, que el col·lectiu se sentia obligat a contractar els serveis i pagar-los (algunes vegades en metàl·lic) per por a represàlies de Negreira, el poder del qual li atorgava una tutela sobre la trajectòria dels àrbitres.

La jurisprudència amb Robert Hoyzer

El col·legiat de Lleida, de 47 anys, creu que els fets denunciats atempten greument contra la transparència del futbol professional i la integritat de l'estament arbitral. A més, acompanya la seva denúncia amb una jurisprudència d'Alemanya, on es va condemnar l'àrbitre Robert Hoyzer per manipular partits de la Bundesliga per beneficiar econòmicament una màfia croata.

Aquest gest se suma a la investigació que s'està fent, a partir d'una inspecció d'Hisenda, dels pagaments del Barça a Negreira entre el 2016 i el 2018. De moment, la Fiscalia no ha decidit querellar-se contra el club blaugrana ni l'exvicepresident del CTA, tot i que investiga el destí final dels pagaments. Per la seva banda, el president de la Lliga, Javier Tebas, va instar el mandatari blaugrana, Joan Laporta, a dimitir si no era capaç d'explicar els pagaments, mentre que el dirigent culer posposa fer comentaris en profunditat sobre el cas fins que finalitzi l'auditoria que ha encarregat per aclarir-ne els detalls. Ara bé, no es va estar de respondre al responsable de la patronal, a qui també acusa de posar-li traves constants en matèria de fair play financer.

stats