RCD Espanyol
Esports 27/05/2023

La calculadora de la salvació: què necessita l'Espanyol per continuar a Primera?

Els blanc-i-blaus, que poden ser matemàticament de Segona diumenge, tindran un 90% d’opcions de salvar-se si guanyen els dos partits

3 min
L'Espanyol va salvar un empat davant l'Atlètic que li dona certa vida en el tram final

BarcelonaL’Espanyol afronta la setmana més crítica de la temporada i, segurament, del que portem del segle XXI: dos partits en què es juga ser o no ser la temporada vinent a Primera. Els blanc-i-blaus, que ja no tenen marge d’error, visitaran aquest diumenge Mestalla (19 h, M. LaLiga) sent conscients que, malgrat tot, continuen tenint la paella pel mànec. Quan falten dues jornades, encara hi ha set equips implicats en la lluita per la permanència que es jugaran el destí en un màxim de nou partits. Hi ha 19.683 combinacions possibles, la major part de les quals envien l’Espanyol a Segona.

Els catalans tornaran a disputar una final a Mestalla 23 anys després. Però, aquest cop, en joc no hi haurà un títol, sinó la salvació contra un equip que es juga el mateix objectiu i en un estadi crispat pel cas Vinícius Jr. Caldrà una gesta més. El repte no és gens fàcil, però els blanc-i-blaus ja van demostrar amb l’Atlètic de Madrid que no se’ls pot donar per morts ni en el més crític dels escenaris.

Un 91% de possibilitats de permanència si...

És cert que no depenen d’ells mateixos i ni sumant les dues victòries en les dues últimes jornades s’assegurarien matemàticament la permanència, però sí que exigirien algunes caramboles perquè es produís. De fet, sumant els sis punts que resten i arribant a 41, l’Espanyol se salvaria en més del 91% dels escenaris possibles. Perquè l'Espanyol baixés, malgrat sumar el ple, caldria que passessin quatre d’aquestes sis coses: que el València guanyi el Betis en l’última jornada; l’Almeria derroti el Valladolid aquest diumenge; el Getafe sumi quatre punts o més; el Cadis sumi quatre punts o més; el Celta sumi més de tres punts, o que el Valladolid sumi més de tres punts. 

Que hi hagi tants equips implicats en la lluita per la permanència jugaria a favor del conjunt periquito en el cas de sumar dues victòries. Però, i si no arriben? L’Espanyol podria certificar aquest mateix diumenge el descens matemàtic a Segona. Això sí, hauria de perdre a Mestalla i que dos equips entre Cadis, Getafe i Valladolid puntuessin; o bé empatar i que tres equips, d’entre Getafe, Cadis i Almeria o Valladolid aconseguissin la victòria. 

Un mínim de tres punts per somiar

L’Espanyol necessita, com a mínim, sumar tres punts per somiar amb la salvació. És a dir, que si no guanya almenys un dels dos partits que resten, baixarà a Segona. Això sí, aconseguint una única victòria només se salvaria en un supòsit: que el Cadis i el Getafe perdin els dos partits que els queden. En cas d’un triple empat a 38 punts amb els andalusos i els madrilenys, els de Luis García serien l’equip més ben classificat. Un triple empat a 38 punts amb el Cadis i el Valladolid no serviria. 

Les opcions de salvació de l’Espanyol creixerien força en el cas de sumar quatre punts. Sumant 39 punts, els blanc-i-blaus se salvarien en qualsevol d’aquests tres escenaris. El primer: que Getafe, Valladolid i Cadis sumessin un sol punt i, per tant, es produeixi un quàdruple empat a 39. L’Espanyol seria qui més punts sumaria en aquesta minilliga. El segon supòsit: un triple empat amb Getafe i Cadis. El tercer: un triple empat amb Valladolid i Getafe.

Dels cinc rivals amb qui es disputarà les dues posicions de descens, de moment l’Espanyol únicament té perdut el goal average amb el Celta. El té guanyat amb el Getafe i empatat amb el Cadis i el Valladolid. Això sí, en cas d’un empat directe amb qualsevol d’aquests dos equips, els blanc-i-blaus quedarien per sobre sempre que no variï significativament la diferència de gols: l’Espanyol té un -17, per un -24 del Cadis (set gols de diferència) i un -30 del Valladolid. Encara per decidir amb el València i l'Almeria. La calculadora, per tant, confirma que l’Espanyol encara és ben viu en aquesta Lliga. Però tot això només funcionarà si hi posa piles i, per tant, suma els punts que encara té a l'abast. 

stats