Barça
Esports 18/03/2023

El brasiler que no sembla brasiler s'aprofita del nou drama de Dembélé

Raphinha Dias Belloli es reivindica en silenci mentre el Barça espera que es recuperi Dembélé, lesionat des de finals de gener

4 min
Raphinha, celebrant el gol que va marcar amb el Barça contra l'Athletic Club

BarcelonaL'arribada de Raphinha al Barça va generar certa sorpresa entre el cos tècnic. L'extrem brasiler no era una petició de l'entrenador. El que realment volia Xavi era que el club fes efectiva la renovació d'Ousmane Dembélé. Per això, un cop emparaulada la continuïtat de l'extrem gal, preferia que se centressin els esforços en reforçar altres demarcacions del camp que també havien quedat coixes. Però Joan Laporta va tirar pel dret, en una operació que va costar més de 60 milions i que va comptar amb la intermediació de Deco, exfutbolista blaugrana i ara agent del futbolista.

Raphinha ha hagut de conviure des de l'estiu amb l'estigma de no ser el futbolista preferit per ningú. Xavi ja va deixar ben clar des del primer dia, a les alineacions i a les sales de premsa, que el seu extrem franquícia era Dembélé, de qui ha repetit sovint que "ben treballat pot arribar a ser el millor del món a la seva posició". El futbolista tampoc ha estat un dels més estimats per l'afició, en part perquè és un brasiler que no sembla brasiler. El seu futbol no té res a veure amb el que exhibeixen altres carioques com Neymar i Vinícius. Ha viscut a l'ombra, com a suplent de luxe o jugant en una posició que no era la seva preferida, fins que amb la lesió de Dembélé s'ha vist com el mariscal de la banda dreta. Amb el gol a San Mamés, que suposava la victòria agònica contra l'Athletic Club, Raphinha ja acumula nou dianes aquesta temporada. Però el detall més important és que entre els gols i les assistències ja ha contribuït a donar 15 punts a un equip que lidera amb mà de ferro la Lliga.

El camí ha estat difícil per a Raphinha, un esquerrà a qui li agrada jugar a l'extrem dret. És la seva zona de confort. Fins al punt que, quan Xavi el va relegar a l'esquerra (la dreta era per a Dembélé), va demanar a l'entrenador que "el fes jugar a la dreta" perquè a l'altre costat "no aportava gaire". No és només la posició, sinó també els minuts. Raphinha ha jugat 37 dels 39 partits del Barça, però només en 23 ha estat titular. Són 2.048 minuts, un 61% dels totals. Encara que, més enllà d'aquesta estadística, el problema real són les substitucions: dels 37 partits, només 2 els ha jugat fins al final. En 35 ha estat substituït. I això li va provocar, en el partit al Camp Nou contra el Manchester United, una enrabiada monumental a la banqueta. Va arribar a necessitar l'ajuda dels companys per calmar-se. Al final del partit va demanar perdó a l'entrenador.

Raphinha ha marcat nou gols i ha repartit nou assistències

Raphinha ha marcat nou gols (un cada quatre partits) i ha repartit nou assistències. En el rànquing d'efectivitat ja supera Dembélé (8 gols) i només està per darrere de Lewandowski, el pitxitxi de l'equip (25). L'aportació individual del brasiler ha estat especialment clau en els dos últims partits de Lliga, on ha anotat els gols de la victòria contra el València i l'Athletic Club. L'altra diana decisiva va arribar a Pamplona, en partit en què Lewandowski va ser expulsat i on, amb una rematada de cap al minut 85, va completar la remuntada blaugrana i va donar els tres punts a l'equip en el darrer partit abans de l'aturada del Mundial. A aquests gols, cal sumar-hi dues assistències decisives: una a Mestalla, servint una magnífica pilota perquè Lewandowski marqués el gol de la victòria al descompte; i una altra contra el Getafe, amb una centrada que va rematar Pedri al Camp Nou.

L'extrem brasiler està en un bon moment de forma i el Barça necessita que allargui la ratxa, com a mínim, un partit més. I és que Ousmane Dembélé, lesionat a la cuixa esquerra a Montilivi (28 de gener), continuarà de baixa fins després de l'aturada de seleccions. La recuperació estava prevista per un mes, però n'acabaran sent dos, segons confirmen al vestidor blaugrana. Per tant, en el clàssic de Lliga de diumenge, on els blaugranes poden deixar vista per a sentència la Lliga –si guanyen deixarien el Reial Madrid a 12 punts–, Raphinha mantindrà el seu lloc a la banda dreta de l'atac.

La sortida de Raphinha aquest estiu és poc probable

Cotitzat a Anglaterra després d'un pas força reeixit pel Leeds, Raphinha era un jugador amb cartell que tenia molts pretendents a l'estiu. Un d'ells, el Chelsea. La intermediació de Deco va ser clau perquè acabés aterrant al Barça. Malgrat que el seu inici de campionat va ser irregular –en estadístiques golejadores i en el rol que li donava l'entrenador–, continua sent un extrem amb molt de cartell. Des de les oficines del Camp Nou asseguren que van rebre ofertes al gener, però que les van descartar. A l'estiu és molt probable que n'arribin més, tot i que la seva sortida continua sent difícil. Més enllà que el cos tècnic està molt content amb el seu rendiment, el Barça viu asfixiat pel fair play financer i la marxa només sortiria a compte si el club rebés una proposta que superés amb escreix els 60 milions que va costar. Si no, és poc probable que es mogui de Barcelona.

stats