Futbol

Benvinguts a Messiland: els Estats Units es rendeixen a l'argentí

Messi marca de falta en l'últim segon el dia del seu debut a Miami davant d'un munt de famosos

4 min
Lionel Messi, celebrant el seu primer gol amb l'Inter Miami

MiamiEls Estats Units són la terra de l’espectacle. El país dels finals rodons, on tot és un escenari, una gran il·lusió. I Messi sembla haver-ho entès. El dia del seu debut amb l'Inter Miami, va fer un gol de falta en l'últim minut (2-1). En un torneig nou i desconegut, en un estadi petit, contra un rival sense gaire entitat. Tant hi feia. Milers de persones que fa poc no s'haurien imaginat veure Messi a casa seva es fregaven els ulls. Messi, com si fos Houdini, va ser capaç d'atraure totes les mirades. Com una estrella de Hollywood, va escriure el guió del seu film. 

Messi va entrar a la segona part, després de fer una brometa amb Gerardo Martino. Feia pocs dies que era a Miami. Era normal que fos suplent. Ara, quina diferència amb aquell Messi que arribava a París tancat en una gàbia d’or. El Messi de Miami sembla feliç. I el barcelonisme nota una punxada al cor quan el veu buscant-se amb Sergio Busquets sobre la gespa. L’Inter, projecte jove que pateix a la lliga, no va jugar bé a la primera part. Sort en va tenir de la poca punteria del Cruz Azul. Però un cop Messi i Sergio van entrar, es va fer la màgia. Tenen corda per a estona, aquests dos. Ara ja no juguen en un estadi imponent com el Camp Nou, però al petit DRV PNK Stadium s'hi van sentir bé. Als Estats Units, a peu de gespa hi ha espais per als vips i per a les famílies dels jugadors. El primer que va fer després de marcar va ser anar a abraçar els seus fills. Els Messi viuen l'inici d'una nova aventura, una nova casa. Una estrena prometedora. 

La ciutat de Miami s'ha omplert de la seva cara, de fet. Messi hi és omnipresent. A menys de 200 metres d’una escultura de Jaume Plensa, al costat del pavelló dels Miami Heat, Apple ha instal·lat una publicitat gegant on es veu una cabra de color rosa. No cal posar res més. Tothom sap que es refereix a Messi, ja que en anglès la paraula cabra (goat) també pot voler dir greatest of all times. El més gran de la història. També a LeBron James, el jugador de bàsquet, li diuen goat. I LeBron va aparèixer a l'estadi per veure el debut de l'argentí. Quan Messi arribava a la banqueta, va desaparèixer per abraçar-se amb el jugador dels Lakers. Messi arriba a un país on el futbol va creixent. Els accionistes de l'Inter, Jorge Mas i David Beckham, veien feliços com tothom els demanava ser a l'estadi en un dia com aquest. Messi ha aconseguit que un club nou de Miami, ciutat amb poca tradició de futbol, ja tingui més seguidors a les xarxes que un altre Inter, el de Milà, amb molta més història.

Messi està revolucionant un mercat on el futbol creix fort. D'aquí tres anys els toca organitzar un Mundial. Mai Apple havia lligat el seu nom a un sol esportista, de fet. Amb Messi, ho ha fet. El dia del debut de l’argentí amb l’Inter Miami, la marca va omplir les xarxes de publicitat. També una pàgina doble al New York Times. Acostumat a viure al centre del futbol mundial, Barcelona, Messi comença una nova vida en una ciutat on tot és més gran que Barcelona, excepte el futbol. El dia de l’estrena contra el Cruz Azul mexicà a la Leagues Cup, un torneig nou entre clubs dels Estats Units i Mèxic, tothom volia ser al DRV PNK Stadium, un camp petitó al nord de Miami. No només LeBron. Les germanes Kardashian, Gloria Stefan o la cantant Becky G veien el partit a prop del Kun Aguero, Serena Williams… La llista de vips no tenia fi. Tot just baixar dels seus jets privats, entraven directament al camp, situat precisament al costat de l’aeroport privat de Fort Lauderdale.

Messi comença la seva nova vida al costat de Busquets i d'un Alba acabat d’aterrar. El partit era a les 20 h, però a les 15 h centenars d’aficionats ja eren davant del camp fent una barbacoa. Tothom parlant castellà. Argentins, cubans, colombians, dominicans… Miami és la ciutat més llatinoamericana dels Estats Units, amb accents que es barregen, amb la cantant d'arrels mexicanes Becky G interpretant l’himne abans del partit, i polítics, demòcrates i republicans, dient amb accent cubà que Miami ha demostrat la seva força fitxant Messi. Ha costat, perquè les normes de la lliga local han complicat els tràmits, però Messi ja ha debutat vestit de rosa. Apple TV, per un dia, va canviar el seu logo: va ser de color rosa.

Messi, rialler, va ser abraçat per Beckham al final del partit. L'anglès va ser clau en el creixement d'un esport, el futbol, que ja va viure una època de glamur als anys 70 amb Pelé. Però va ser un d'aquells somnis esbojarrats que no tenen continuïtat. Ara, els Estats Units volen anar creixent en aquest esport. I tothom considera, a terres americanes, que amb Messi poden fer-ho. Han entès que necessiten algú capacitat per crear somnis, per engrescar, per fer viure dalt d'un núvol famílies que no arriben a final de mes, que no poden pagar-se la sanitat privada i que potser no tenen ni papers. Que Messi pot atraure, com el flautista d'Hamelín, gent de Guatemala, Veneçuela o el Perú que busquen una nova vida lluny de casa, i fer-los anar a un estadi on també hi ha gent famosa. Només Messi pot aconseguir que gent humil s'emocioni i reaccioni igual que cantants, esportistes i milionaris. Miami s'ha convertit en Messiland.

stats