Futbol

Benjamin Mendy, un violador en sèrie a la Premier League

El jugador del City s'enfronta a una possible condemna de 8 anys de presó per abusar de desenes de noies

4 min
Benjamin Mendy, un violador en sèrie a la Premier League

Barcelona"Una habitació del pànic". En una mansió perduda al mig del camp, el jove futbolista Benjamin Mendy convidava noies a festes privades a la seva casa de luxe, un edifici gegant però allunyat de tot. A l'arribar-hi, a vegades treien els telèfons a les noies al·legant que ho feien per mantenir la privacitat del jugador, una cara coneguda. No volien que a Instagram es publiqués una foto de festa quan en teoria Mendy havia de descansar. Una bona excusa, però tot formava part d'un pla per abusar d'elles.

El judici a Mendy, futbolista del Manchester City, ha servit per conèixer els detalls de la manera d'actuar del lateral francès, que portava les noies un cop havien begut fins a unes habitacions pensades per evitar que poguessin escapar-se. Amb panys que, segons Mendy, eren per evitar robatoris, tot i que costaven d'obrir des de dins de l'habitació. A la porta, altres homes evitaven que les amigues de les noies poguessin entrar a dins si sospitaven alguna cosa estranya. Estava tot planificat. "Per ells era com un joc, com una cacera", ha testificat un dels policies que ha investigat el cas.

Ja fa mesos que el City va apartar de la seva disciplina Mendy, quan es van conèixer les primeres denúncies en contra del jugador, que el 2018 va ser campió del món amb la selecció francesa. Mendy, que nega les acusacions, s'exposa a una condemna a vuit anys de presó en un judici on seran cridats a declarar companys seus de vestidor al City, com Jack Grealish, Riyad Mahrez, Kyle Walker, Raheem Sterling (ara al Chelsea) i John Stones. Després de jugar en clubs com el Le Havre, el Mònaco o el Marsella, el 2017 el Manchester City va pagar 57 milions per fitxar-lo. Semblava una jugada rodona. El City reforçava la seva plantilla, Mendy passava a tenir un gran sou i la carrera continuava a Anglaterra, on es deixava veure a les xarxes socials somrient, ballant. Participava en actes organitzats pel club amb entitats que cuiden gent gran o nens malalts. Però un cop es feia de nit apareixia una cara ben diferent de Mendy, que ara, amb 28 anys, veu que serà difícil evitar la presó.

Pel judici, que continua endavant aquests dies, han anat desfilant víctimes i testimonis que han evidenciat com Mendy coneixia moltes de les dones de les quals abusaria a les discoteques de Manchester, sovint amb l'ajuda de Louis Saha Matturie, de 41 anys, que també és jutjat per ser col·laborador en un cas de violació i segrest. Els dos, segons l'acusació, demostraven una "indiferència cruel" cap a les 13 joves a les quals suposadament van atacar. En obrir el cas, el fiscal Timothy Cray va explicar al jurat que Mendy era un futbolista "raonablement famós" en el moment dels delictes, després d'haver guanyat la Copa del Món amb França. "Aquests dies la fama crida l'atenció. La fama també porta diners. I per això, per la riquesa i l'estatus de Mendy, altres estaven preparats per ajudar-lo a aconseguir el que volia". Gent com Saha, que l'ajudava a "trobar dones joves i crear situacions en què aquestes dones poguessin ser violades i agredides sexualment", segons Cray.

Actuava amb l'ajuda de col·laboradors

El juliol del 2021, Saha es va oferir a pagar diners a una dona per assistir a una festa a casa de Mendy amb un amic en lloc de treballar un torn en una discoteca. Era una pràctica habitual: oferir molts diners a noies amb feines mal pagades en pubs o discoteques per crear ambient a casa seva. Moltes acceptaven, atretes pels diners i per conèixer famosos. La dona denunciaria a la policia que Mendy la va violar a la sala de cinema de la seva mansió a la regió de Cheshire sense utilitzar preservatiu, després de fer-la entrar dient-li que veurien vídeos i no estarien sols, però era mentida. Dos dels amics de Mendy, de fet, van evitar que una segona noia pogués entrar a l'habitació per ajudar-la.

En una segona declaració, dues víctimes més han explicat que van ser convidades a una festa on van abusar d'elles després d'emborratxar-se. Una d'elles ho recordava. La segona ho va descobrir quan la policia va trobar restes d'esperma de Mendy i Saha a la seva roba interior. "Tenien un pla per emborratxar-les, per poder abusar d'elles quan no es podia defensar", ha dit aquests dies Cray. Els homes neguen els 22 càrrecs presentats contra ells.

Els delictes van tenir lloc a la mansió de Mendy, a Mottram St. Andrew, a prop de Macclesfield, entre l'octubre del 2018 i el 2021. El poble més proper, Prestbury, era a 15 minuts a peu per un camí rural sense il·luminar. Algunes de les dones han explicat que els havien agafat el telèfon a l'arribar a les festes. "M'imagino que Mendy no volia que Guardiola el veiés tard a Instagram amb un munt de noies", ha dit Cray. "Demanava els telèfons per evitar fotos compromeses, però també per deixar-les sense la possibilitat de demanar ajuda", ha afegit.

Els dos homes sabien què feien, segons Cray. "No estaven en un estat feliç d'ignorància sexual sobre com funciona tot això. Van convertir la recerca de dones per al sexe en un joc. I si les dones es feien mal o s'angoixaven les feien fora de males maneres". Mendy ha passat més de 12 mesos a la presó, després de ser detingut el 2021. El Manchester City el va apartar de la seva disciplina, el va suspendre de feina i sou, i ha anunciat que l'acomiadarà si es confirma una sentència en contra.

stats