Barça
Esports 14/11/2022

El Barça no es quedarà de braços plegats durant el Mundial

Seguiment de mundialistes, decisions importants i anàlisi del mercat, a l'agenda dels principals actors blaugranes

4 min
Xavi Hernández durant el partit contra el València

BarcelonaEl de Qatar serà el primer Mundial de la història que es disputarà amb la temporada de clubs començada. Durant més d'un mes, el Barça i la majoria dels grans equips d'Europa aprofitaran l'ocasió per treballar amb perspectiva, sense la mirada posada en un present amb partits oficials cada quatre dies. A continuació, alguns detalls dels passos que se seguiran a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Cada jugador (i cada selecció) és un món

El Barça aportarà un total de 16 futbolistes al campionat del món, que començarà el 20 de novembre, un rècord històric: mai fins ara n'havien sigut tants. Set espanyols (Busquets, Ansu Fati, Jordi Alba, Gavi, Pedri, Eric Garcia i Ferran), dos francesos (Dembélé i Kounde), dos neerlandesos (Memphis i De Jong), un polonès (Lewandowski), un danès (Christensen), un brasiler (Raphinha), un alemany (Ter Stegen) i un uruguaià (Araujo) es concentraran els pròxims dies amb les seves seleccions. Tots marxaran amb una pauta personalitzada per reduir qualsevol perill de lesió. Perquè quan tornin de l'Orient Mitjà, sobretot si arriben a les rondes finals, tindran el temps just per reprendre la competició a les ordres de Xavi Hernández. Per Cap d'Any hi ha un derbi al Camp Nou contra l'Espanyol.

Araujo i Ansu Fati, seguits amb lupa

El cas que més preocupa internament és el de Ronald Araujo. Malgrat no tenir l'alta mèdica, el central uruguaià ha entrat a la llista de Diego Alonso. No està ni de bon tros recuperat de l'avulsió que el va obligar a passar pel quiròfan a finals de setembre, però el futbolista viatja a Qatar amb la intenció d'ajudar el seu equip a la gespa. Xavi, que ha tingut converses amb Alonso, ha concedit al central el permís per anar amb la selecció. Això sí, amb una condició: anar acompanyat en tot moment d'un fisioterapeuta del club, Yon Álvarez, que no deixarà que es corri perill amb un jugador que és vital per al Barça, tal com s'ha demostrat durant la seva absència. Álvarez estarà en contacte permanent amb els metges blaugranes, que calculaven el temps de recuperació d'Araujo en tres mesos. En aquests moments, ni tan sols n'han passat dos. El seu expedient se seguirà amb la lupa més estricta.

Més tranquil·litat hi ha amb Ansu Fati, sorpresa d'última hora de la llista de Luis Enrique. A Sant Joan Despí celebren la claredat de l'entrenador asturià. "Només em caldrà veure'l entrenar-se per saber si és el d'abans o no", va dir fa alguns dies sobre l'hispanoguineà, de qui preocupa la seva falta de força a les cames. "La lesió al genoll la té curada. El que ha de guanyar és potència i explosivitat per driblar", assegura a l'ARA un membre del cos tècnic del Barça. Una mancança que el davanter continuarà treballant amb els recuperadors de la selecció. Amb Kounde i Dembélé, tots dos proclius a les lesions musculars, la prioritat és que sàpiguen escoltar els seus cossos i comuniquin qualsevol molèstia, perquè la selecció francesa (tota una campiona del món) encara no ha implementat els GPS per controlar les càrregues. Aquest fet posa de manifest la importància del canvi de metodologia en l'estabilitat física dels jugadors, un factor que va patrocinar la lesió muscular de Memphis Depay a l'anterior convocatòria amb els Països Baixos: Louis van Gaal, seleccionador oranje, sol assajar 11 contra 11 en molts entrenaments i Xavi rarament ho fa.

Pla específic fins al 5 de desembre

Els jugadors del Barça que no van al Mundial també hauran de seguir un pla específic a casa seva per no perdre el to que han adquirit durant els primers mesos de competició. Iñaki Peña, Bellerín, Marcos Alonso, Balde i Pablo Torre –a més dels lesionats Sergi Roberto i Kessie– tenen unes rutines assignades i tindran la ciutat esportiva a la seva disposició per exercitar-se voluntàriament. Balde i Torre, això sí, ho tindran una mica més fàcil perquè jugaran un amistós amb la sub-21 dissabte que ve contra el Japó. Posteriorment, el càntabre jugarà amb el filial, mentre que el lateral català marxarà de vacances fins al 5 de desembre, dia en què Xavi recuperarà la dinàmica d'entrenaments amb els no mundialistes. Abans, el tècnic anirà a Qatar a veure partits del Mundial del qual és ambaixador.

La dificultat de fitxar a l'hivern

La intenció de Xavi és volar a l'emirat després d'haver-se reunit amb Mateu Alemany, Jordi Cruyff i Joan Laporta per planificar la plantilla. En aquestes trobades es tractarà la dificultat de fer fitxatges al mercat d'hivern. El fair play torna a estar excedit per culpa de l'eliminació de la Champions (els ingressos han baixat) i l'adeu de Piqué només genera cinc milions de marge, així que caldrien més operacions de sortida per afrontar-ne alguna d'entrada a curt termini. El sentit de les reunions que venen sobretot serà per assenyalar les necessitats de l'equip al mercat d'estiu, quan està previst que Busquets plegui. El Barça ha de decidir si renovarà el contracte de Sergi Roberto i, molt important, si llança una ofensiva per recuperar Leo Messi, que acaba contracte amb el PSG el juny del 2023. Laporta treballa per refer els ponts amb l'argentí, però Xavi necessita saber les peces que l'envoltarien abans de fer el pas definitiu.

stats