Barça
Esports 13/05/2023

Gündogan, les claus del fitxatge 'gratis' que ha demanat Xavi

El migcampista de 32 anys, titular amb el City, no ha renovat i el Barça confia a trobar l'encaix per fitxar-lo

4 min
Pep Guardiola i Ilkay Gündogan

BarcelonaAquesta temporada, que va camí de ser la seva darrera al Manchester City, és la més diferent per a Ilkay Gündogan. "Des del comiat de Fernandinho ha fet un pas endavant: ha heretat el braçal de capità i s'ha convertit en un dels líders del vestidor. Ja era una de les veus cantants de l'equip, però des que és capità se'l veu més implicat", comenten a l'ARA des de la ciutat esportiva de l'entitat citizen. El migcampista alemany d'ascendència turca, vell desig del Barça just abans de l'arribada d'Arda Turan (a qui Luis Enrique va preferir), és una de les figures indiscutibles del conjunt de Pep Guardiola, però acaba contracte aquest curs i no ha renovat. "Està fent una gran temporada, no al nivell dels registres golejadors de la 2020-21 (17 gols), però sí d'incidència en l'equip. El mig del camp més habitual és: Rodrigo, De Bruyne i Gündogan".

Després de sis temporades a Manchester –va ser el primer fitxatge del tècnic de Santpedor quan va aterrar a la banqueta skyblue el 2016–, Gündogan medita canviar d'aires. Farà 33 anys a l'octubre i està negociant amb el Barça la seva incorporació. L'estiu passat Xavi Hernández va insistir per activa i per passiva a fitxar Bernardo Silva que, com l'internacional alemany, també se sent atret per la ciutat de Barcelona. En el cas del portuguès, però, s'hi havia de sumar el factor de proximitat amb Portugal, el seu país natal. Però a diferència de Silva, que té contracte fins al 2025 i que el City no l'hauria deixat marxar per menys d'un fix de 80 milions, Gündogan és lliure d'escollir el seu futur. Sap que pot seguir a Anglaterra, però la proposta de l'entitat de Manchester preveu ampliar el vincle només per una temporada.

Ilaky Gundogan i Erling Haaland durant l'anada de les semifinals de la Champions League al Santiago Bernabéu

En canvi, al Barça, estan disposats a oferir-li de dos a tres cursos. Un contracte tirant a llarg per a un futbolista de la seva edat, però a canvi de tenir una fitxa més modesta que la que percep actualment al City i que permet al club blaugrana espaiar els pagaments (una fórmula recurrent des de l'arribada de Mateu Alemany). Els esculls del seu aterratge a Barcelona són els mateixos que condicionen la majoria de les operacions que vol afrontar l'entitat culer: abans cal reduir la massa salarial i confirmar que l'operació es podria dur a terme. "Estem negociant l'operació. Confiem trobar-hi encaix dins del fair play", resolen a l'ARA fonts del Barça.

Gündogan és una petició explícita de Xavi

El seu és un cas similar al d'Andreas Christesen, un futbolista que acaba contracte, però que té més ofertes sobre la taula. Tenir en compte una clàusula que impliqui una cessió en cas que el club no pogués assumir la inscripció no convenç l'entorn de Gündogan. A diferència del fitxatge d'Iñigo Martínez, si el migcampista arriba a un acord amb el Barça, però després no pot ser inscrit, es trencaria el seu vincle amb el club blaugrana. L'alemany no ha passat cap revisió mèdica –el central basc ho va fer en remot–, però els serveis mèdics del Barça saben que té dificultats cronificades a la zona lumbar. Això no condiciona el seu rendiment, però és un factor que s'ha de tenir en compte a l'hora de la gestió dels minuts d'un futbolista ja veterà. Robert Lewandowski, amb qui va coincidir al Borussia Dortmund, també pateix en aquesta zona del cos.

L'actual capità citizen és una petició explícita de Xavi. Sense pràcticament opcions d'incorporar Bernardo Silva, Gündogan és una alternativa que satisfà el tècnic. L'egarenc està convençut que aportaria un talent en una zona on ara recau gairebé de manera exclusiva en Pedri. El seu fitxatge està desvinculat del relleu de Sergio Busquets –el preferit segueix sent Zubimendi, però el seu preu (60 milions) fa que es pensi en alternatives com Guido Rodríguez–, tot i que també pot ocupar el lloc de pivot. "Gündogan pot ocupar diverses posicions. A finals de la temporada 2018-19, ho va fer molt bé jugant de pivot durant la baixa de Fernandinho", explica el periodista Sam Lee, que segueix l'actualitat del City per The Athletic, la branca esportiva de The New York Times. "Guardiola sempre l'ha volgut tenir a l'equip en els grans partits. Primer buscant l'encaix amb David Silva, De Bruyne i Fernandinho i, els últims anys, també amb Bernardo Silva", afegeix.

"És un futbolista que pot tenir diversos papers. Juga com a migcampista ofensiu quan parteix del doble pivot amb Rodri o desmarcant-se darrere la defensa rival, per això va fer tants gols (17) el curs 2020-21. Tot el que li ha demanat Guardiola, ho ha sabut fer. A més, té la pausa necessària per saber quan cal frenar o accelerar el joc. Pot dictar el ritme d'un partit com David Silva, i això és com a pivot o migcampista més avançat", analitza Lee. El periodista britànic també destaca que Gündogan "té una gran capacitat per entendre on cauran les pilotes dividides": "És fenomenal en les segones pilotes. Tot i no ser ràpid, té una gran mobilitat". En definitiva, Lee considera que l'actual capità skyblue encaixaria sota les ordres de Xavi: "És fàcil d'imaginar-se un jugador com ell en un club que practica un atac posicional. Sigui associant-se amb Pedri o, fins i tot, rellevant Busquets".

Pep Guardiola, el cap de setmana passat, es va desfer en elogis cap al futbolista: "És tan intel·ligent, tan competitiu... És dels millors jugadors que he entrenat. Ell ja sap que m'agradaria seguir treballant junts". Tots aquests anys, entrenador i jugador han sigut veïns gairebé porta davant de porta al mateix bloc d'apartaments a Manchester. La darrera paraula la tindrà Ilkay Gündogan.

stats