Barça

Al Barça li costa diners Montjuïc... encara que no hi jugui

Malgrat que és BSM qui farà calaix amb els concerts, serà el club qui pagarà el canvi de gespa

3 min
Camp Lluis Companys a Montjuïc.

BarcelonaEncara que dilluns fos festiu a Barcelona (segona Pasqua), hi havia activitat a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. El diumenge anterior el Barça havia disputat l'últim partit de la temporada i l'estadi quedava lliure. L'equip de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), l'empresa que gestiona els equipaments de l'Anella Olímpica, va començar a treballar per desfer el camp de futbol i adequar les instal·lacions per als concerts programats durant l'estiu. En un termini de quinze dies quedaran ben poques coses del pas del Barça per Montjuïc. A l'agost, però, es tornarà a muntar tot per acollir-hi novament l'equip blaugrana, en una estada que tothom té coll avall que anirà més enllà del novembre i que s'allargarà fins a principis del 2025.

Aquest parèntesi futbolístic suposa una bona notícia per a BSM, que manté la via de negoci derivada dels concerts, però suposa un desgast notable per a bona part de l'estadi, que patirà alguns desperfectes derivats de l'ús massiu en zones com el terreny de joc. El cas més flagrant és el de la gespa, que s'haurà de canviar a finals de juliol, quan s'acabi l'últim dels quatre concerts que estan programats aquest estiu. BSM i el Barça, en coordinació amb l'empresa Garden Tona, van estudiar algun sistema perquè no fos necessari replantar-la, però van veure que era del tot impossible. "Per més proteccions que volguéssim posar-hi, s'acabaria asfixiant igual", expliquen les fonts consultades.

Malgrat que BSM s'endú els beneficis derivats dels concerts, és el Barça qui abona els aproximadament 400.000 euros que costarà aquest canvi de gespa. De fet, aquest va ser un dels punts de conflicte entre l'Ajuntament i el club quan estudiaven la primera pròrroga de renovació de l'acord. Inicialment, estava signat, només, per a la temporada 2023/24, que tot just acaba de finalitzar. Quan el Barça va ser conscient que necessitaria més temps, va negociar allargar uns mesos més l'exili, però va topar amb les reticències del consistori, ja que BSM tornava a tenir bloquejat l'estadi i, per tant, no podia programar-hi tants concerts com voldria –és la seva via principal de negoci al Lluís Companys–. Al final es va acordar que el club pagués per la gespa.

Els altres materials desmuntables, des de les porteries fins a les lones, passant per les banquetes o els panells de publicitat, es va pactar que s'embalatjarien i es protegirien en un racó per evitar que es fessin malbé. En canvi, les coses que segur que patiran desperfectes, com poden ser algunes cadires, portes o lavabos, es pagaran a través de les assegurances que estan obligats a contractar els promotors. Unes pòlisses que també donaran cobertura a tot el que pugui espatllar-se a la zona vip, un espai d'hospitality que va pagar en el seu dia el Barça, però que BSM té dret a explotar quan l'equip no hi és.

Després de Rammstein (11 de juny), Bruce Springsteen (20 i 22 de juny) i Estopa (10 de juliol), es procedirà a tornar a tunejar Montjuïc per tenyir-lo de blaugrana i, finalment, s'hi instal·larà la gespa, que ha d'estar a punt per al dia 11 d'agost, data en què molt probablement s'hi disputarà el Gamper, tal com va avançar Mundo Deportivo. A l'espera de concretar rival, fonts del Barça justifiquen la data perquè tenen calculat que aquest és un dels diumenges amb més turistes a Barcelona –ja fa anys que aquest partit, més que per a l'afició blaugrana, és una bona oportunitat per fer calaix– i queda a mig camí entre el retorn de la gira dels Estats Units (l'expedició torna el 7 d'agost) i l'inici de Lliga, previst per al cap de setmana posterior.

El Barça encara no té signada la pròrroga del contracte per jugar a Montjuïc més enllà del novembre

Amb la incògnita de si l'equip disputarà el primer partit a casa o fora, el gran dubte és saber fins quan s'allargarà l'estada a Montjuïc. Des de BSM, si bé asseguren que no hi ha res signat, garanteixen que "està tot parlat" per continuar al Lluís Companys més enllà del novembre. A més, el consistori també garanteix que no es farà fora l'equip de males maneres mentre ho necessiti. Segons el reglament de la Champions, la fase de grups "s'ha de disputar, en principi, en un mateix estadi" (article 24.06) i no s'autoritzen canvis de seu fins al play-off, que començarà a finals de febrer. O sigui que el Barça s'hi haurà d'estar fins al gener –la primera fase són vuit partits, quatre dels quals a casa.

Encara que el club presidit per Joan Laporta manté l'esperança de tornar al Camp Nou abans del canvi d'any, Limak, a través dels equips d'enginyeria que treballen en les obres de remodelació, ja ha fet saber al club que els terminis són massa ajustats i que, sobretot per una qüestió de seguretat, caldrà esperar fins al primer trimestre del 2025 per tornar a casa. Mentrestant, s'haurà de continuar pagant diners per jugar a Montjuïc.

stats