Crònica
Esports 22/03/2021

Les banderoles, els "som-hi, som-hi" i els aplaudiments tornen al Johan Cruyff

Un any després, un miler d'aficionats fan bategar l'estadi i s'animen a cantar quan la megafonia anuncia l'assistència

3 min
Retorn dels aficionats a l'estadi Johan Cruyff

Els aplaudiments després d’una ocasió de perill o d’una bona recuperació defensiva. Els “som-hi, som-hi” quan l’equip necessita una empenta del públic. Els “uiiii” quan una pilota surt fregant el pal o els comentaris, per sota de la mascareta, del tipus “que bo que és aquest nano” o “quina gran aturada del porter”. També les protestes a l’àrbitre o els crits buscant les pessigolles al rival. En definitiva, la salsa del futbol, un esport que en temps de pandèmia ens hem acostumat a veure a través d’una pantalla, sigui amb un so ambient artificial o amb una atmosfera gèlida en què ressonen els impactes de les botes dels futbolistes a la pilota.

Ahir, un any i gairebé quinze dies després, l’estadi Johan Cruyff de la Ciutat Esportiva del Barça, a Sant Joan Despí, va tornar a obrir les portes per acollir un públic amb moltes ganes de sentir el futbol de ben a prop. Els aficionats no van poder cantar cap gol durant el duel del Barça B contra el Cornellà (0-0), però poder viure de nou un partit en directe va endolcir la celebració del filial blaugrana: l’equip va saltar a jugar ja classificat per a la Primera RFEF -l’últim pas per poder aconseguir el bitllet per al play-off d’ascens a Segona A- gràcies a l’empat entre l’Andorra i l’Hospitalet de dissabte.

“Ha sigut entrar i se m’ha posat la pell de gallina”, comentaven dues amigues. “És terapèutic, poder tornar a veure futbol en directe”, confessava un altre aficionat, amb força ganes de qüestionar les decisions arbitrals. “Teníem moltes ganes de tornar: som dels que no ens perdem ni un partit ni del primer equip, ni del femení ni del B. Ah, i també ens agrada anar al Palau”, explicava, simpàtic, un pare amb el seu fill agafat de la mà. La que li quedava lliure estava preparada per agafar una de les banderoles amb els colors blaugrana i la senyera que els empleats contractats pel club oferien als accessos a l’estadi.

Retorn dels aficionats a l'estadi Johan Cruyff

Pares i fills, com algun afortunat a qui la seva filla li havia regalat l’entrada i una tarda de diumenge junts “amb motiu del Dia del Pare”, es comptaven entre el públic, que, amb la corresponent separació de seients i fileres entre aficionats, va fer tornar el color al Johan. A la llotja, Jordi Casals, president honorífic del Barça B, i el directiu Joan Soler representaven la nova directiva de Joan Laporta. L’exdirectiu blaugrana encarregat del futbol formatiu i precandidat en els últims comicis, Xavier Vilajoana, també va anar a l’estadi a títol personal, acompanyat d’un dels seus fills.

El Barça havia posat 1.000 entrades a disposició dels socis, les permeses en relació a l'aforament aproximat d'uns 6.000 aficionats, i en menys de cinc hores es van exhaurir dijous. Els aficionats, socis o convidats pels socis, van haver de cedir les seves dades de contacte al club per poder accedir al El Barça havia posat 1.000 entrades a disposició dels socis, les permeses en relació a l’aforament aproximat d’uns 6.000 aficionats, i en menys de cinc hores es van exhaurir dijous. Els aficionats, socis o convidats pels socis, van haver de cedir les seves dades de contacte al club per poder accedir al partit seguint els protocols. Ordenadament, el públic va anar entrant al recinte mentre als videomarcadors ressonava un vídeo en què jugadors i tècnics del filial i del femení agraïen el retorn del públic.

Retorn dels aficionats a l'estadi Johan Cruyff

En una esperada tarda de futbol, un dels moments més celebrats a l’estadi va ser quan, per megafonia, es va anunciar la xifra de 987 aficionats presents i un grup de seguidors del gol nord, els més delerosos de posar a prova les seves cordes vocals, va començar un càntic aplaudit per la resta de l’estadi. Pels mateixos altaveus, minuts abans s’havien recordat les mesures sanitàries que s’havien de respectar, com dur la mascareta, no menjar a la grada i no abandonar els seients assignats. 

Un retorn al futbol diferent però que busca recuperar l’essència de la gent i de la comunió amb uns jugadors que van acabar aplaudint el públic des del centre del camp. Ahir els protagonistes eren tots. El Barça femení serà el pròxim a rebre l’escalf de la gent al Johan.

stats